Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Miljonregn över norsk forskning - ska få fler tjejer fortsätta idrotta

Hittills har i princip all forskning om uthållighetsträning gjorts på män. Men nu satsar Norge 33 miljoner norska kronor på forskning om hur kvinnliga elitidrottare kan anpassa sin träning till bland annat menscykeln.

– Dessutom hoppas vi bryta tabun och göra det mer naturligt att prata mens i kombination med träning så att fler tjejer stannar kvar i idrotten, säger projektledare Boye Welde.

Extern länk: Rösta på din favorit inom kategorin Hälsa i Årets Eldsjäl här  


Inom idrottsfysiologi har forskare historiskt sett främst studerat mäns kroppar och mäns hormoner. Något som betyder att även kvinnliga elitidrottare har fått träningsråd som bygger på kunskap om män, trots att kvinnors hormoner skiljer sig ganska markant från männens. 

– Vi insåg att det finns en stor brist på kunskap om hur kvinnor bäst kan planera sin träning utifrån till exempel mens och hormonella preventivmedel. Och det ville vi göra något åt, säger Boye Welde.


Undersöker menscykeln

Boye Welde är forskare på Idrottshögskolan och projektledare för FENDURA, ett fyraårigt projekt som ska undersöka om kvinnor kan få ut mer effekt från sin träning om de anpassar den efter menscykeln. 

– Hormonnivåerna i kroppen varierar under månaden, och vi tror att det påverkar hur du presterar och tar till dig träningen. 

Under projektets gång kommer forskarna därför att studera elitidrottare inom skidåkning för att undersöka hur menscykeln samt användning av preventivmedel påverkar framförallt uthållighetsträning och prestation. 

– Därefter kommer vi att testa olika träningsupplägg utifrån vad vi har lärt oss. Till exempel kan det innebära att åkarna lägger intervallträning i en del av menscykeln och styrketräning i en annan och att vi mäter kroppens respons.


Få fler tjejer att stanna

Sådan kunskap kan dels göra att idrottaren får en mer effektiv träning och blir mer framgångsrik, dels kan den minska risken för skador och sjukdom, både på kort och lång sikt. Inte minst kan det göra träningen roligare när man jobbar med kroppen istället för mot den. Och det här är kunskap som Boye Welde menar är viktig för hela idrottsrörelsen.

– Om vi kan ge tjejer i tonåren och deras tränare mer kunskap om hur träningen kan anpassas till mensen kan de få större möjlighet att få ut mer av sin träning. Då blir det roligare att idrotta, och det kan förhoppningsvis få fler tjejer att stanna kvar i idrotten även under puberteten. Jag tycker att det är det viktigaste bidraget med vår forskning.

Därför kommer forskarna under projektet också att intervjua kvinnliga elitidrottare som har presterat på toppnivå om hur de och deras tränare pratade om mens och träning under deras karriär. 

– Fanns det en öppenhet att prata om när i menscykeln hon var mest motiverad att träna, eller var det något man helst inte diskuterade?

Samma frågor kommer sedan att ställas till kvinnor som var lika duktiga som juniorer, men som inte nådda lika stora framgångar som seniorer.

– Vi tror att en öppenhet kring de här frågorna påverkar träning och glädje i idrotten, och målet är att det ska bli en självklarhet att prata om hur träningen kan anpassas till mensen.


Styrketräning bäst i början

Men forskarna på Universitetet i Tromsö är inte ensamma om att undersöka hur en anpassning till kvinnors hormoner kan ge mer effektiv träning. På Umeå Universitet har man länge varit intresserade av ämnet, och här forskar Lisbeth Wikström-Frisén, medicine doktor i idrottsmedicin.

– Min handledare Karin Larsén introducerade mig till ämnet, och i en studie från 2016 såg vi positiva resultat när kvinnor tränade styrketräning de första två veckorna i menscykeln jämfört med de två sista.

Lisbeth Wikström-Frisén har fortsatt att göra studier på ämnet, och senast 2019 startades ett forskningsprojekt som ska undersöka om kvinnor som periodiserar sin konditionsträning, det vill säga anpassar den till menscykeln, får bättre effekt av sin insats. Och intresset för Lisbeth Wikström-Friséns forskning är stort.

– Så fort vi presenterar nya resultat får vi en otrolig respons, senast när jag skulle hålla en digital föreläsning för aktiva inom idrottsrörelsen anmälde sig 1200 personer.


Se menscykeln som möjlighet

Idag sker hennes forskning bland annat i samarbete med elitlag inom fotboll och innebandy, hon har skrivit en bok om hur kvinnor och deras tränare kan lägga upp träningen optimalt, och hon märker ett stort intresse från de olika idrottsförbunden. 

– Idag är det många som är intresserade av våra slutsatser och vi ser också att fler forskare intresserar sig för ämnet och planerar studier vilket är mycket positivt.

Så mycket pengar som i Norge satsas det däremot inte i Sverige. 

– Det finns ett nyupptäckt intresse för menstruation och träning, och om vi får mer kunskap om området kan vi individualisera träningen på ett helt annat sätt än vi kunde tidigare. Det är dags att vi börjar se vilka möjligheter menscykeln innebär för träningen, istället för att bara se den som ett problem.


Extern länk: Rösta på din favorit inom kategorin Hälsa i Årets Eldsjäl här  


FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.