Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Bingolotto

Mästare på att sälja Bingolotter – och på att ta socialt ansvar

Önnereds HK har så mycket mer än damlag och herrlag i högsta handbollsligan.

Klubben har stora visioner och satsar mycket på social utveckling.
Och ÖHK är i Sverigetoppen på att sälja Bingolotter.

Så här kan din förening också börja tjäna pengar

 

Ökat socialt ansvarstagande, fler medlemmar, större ekonomi, en ny arena för minst 2 000 åskådare. Och både damlag och herrlag som etablerar sig i högsta serien.
Vision 2022. Så kallar Önnereds HK sina planer för de närmaste åren.

Västra Göteborgs stora handbollsklubb tänker bli större och bättre på allt. Redan idag är Önnered ett gigantiskt maskineri med tolv anställda, 200 ideellt arbetande ledare, mer än tusen barn och ungdomar och lika många föräldrar som bemannar kaféet i ÖHK-hallen, är funktionärer vid Göteborg Cup och deltar i olika försäljningsaktiviteter.

Klubben deltar exempelvis med 31 lag i årets Partille Cup.

– Jag är extremt ödmjuk inför att bara vara en väldigt liten pjäs i detta. Jag känner ett stort ansvar. Föreningen skulle aldrig vara där den är idag om vi inte hade varit bra på att engagera hela familjer. Barnen, ungdomarna och deras föräldrar känner ansvar att vara delaktiga, säger Fredrik Blomberg, som tog över som ordförande 2016.

Bra på försäljning

En sak som alla dessa ÖHK:are tillsammans gör väldigt effektivt är att sälja Bingolotter. 2018 var Önnered med på topp-tio-listan över de föreningar som säljer Folkspelprodukter för mest pengar. Klubben krängde lotter för 1,25 miljoner kronor.

– Vi säljer i princip bara Bingolotter och i stort sett bara till uppesittarkvällen den 23 december. Då är det obligatoriskt för alla medlemmar att sälja 15 lotter. Vi säljer sjukt många. Vi har vissa spelare som tycker att detta är det roligaste som finns och säljer 200 lotter till jul, berättar Fredrik Blomberg, och fortsätter:

– Det är ganska lättsålt. Jag brukar själv sälja sådär hundra stycken. Jag lägger dem på jobbet och säger: "Vem ska ha?". Det är inte så att jag behöver lägga ner hela min själ i lottförsäljningen.

Socialt engagemang

Enligt texten i Vision 2022 ska Önnered "driva och leda handbollsutvecklingen i Sverige genom passion, glädje och mod". Och framtida landslagsspelare ska fostras "genom att låta elit och bredd gå hand i hand".

Där står också att föreningen "brinner för socialt engagemang" och att "integration och jämställdhet är en självklarhet".

– Mindre än en kilometer från klubben ligger Tynnered där jag själv är uppvuxen. I sommar har vi nu för andra året ett samarbete med bostadsbolagen kring Tynnered och Frölunda Torg och skapar handbollsläger för barnen på gårdarna. Vi hämtar hit dem till ÖHK-hallen. De får frukost, lunch, middag och instruktörer. Det är handbollsträning och lek, och kanske bad ute vid Saltholmen om det är fint väder. Det viktiga är att barnen ska känna att de har ett meningsfullt sommarlov.

Alla är välkomna

En annan sak klubben jobbar med är "handboll för alla", för barn med intellektuella funktionsvariationer.

– Det är ett långsiktigt arbete som kommer mer och mer. Det har varit svårt att rekrytera, men under året har vi ökat gruppen med ganska många personer. Vi har flera ledare som frågar efter att få vara med och hålla i det här laget, för det ger så mycket i form av andra värden i livet än bara handboll, säger Fredrik Blomberg.

Önnereds ordförande ser också hur flera av spelarna från "handboll för alla" gärna går och tittar på andra matcher och är aktiva supportrar.

– För oss som klubb, för Göteborg och för de här barnen är detta en kanongrej. Det handlar om att alla ska ha rätt att idrotta på sina villkor.

Tre andra visioner

I stor-Göteborg finns åtminstone ytterligare två klubbar med "handboll för alla".

– Sävehof och Aranäs har det också. Och det är ett excellent samarbete mellan klubbarna. Vi fick låna några spelare från Sävehof en gång när vi skulle möta Sävehof och inte hade fått ihop fullt lag.


Social utveckling är en av fyra områden i Vision 2022. Här är de övriga tre – och ordföranden Fredrik Blombergs kommentarer:

 
* Ekonomisk tillväxt:
Omsättningen (senaste året: 16,8 miljoner) ska ökas med en miljon per år.
– Förra året anställde vi en säljare till, så nu har vi två som jobbar med försäljning och marknadsföring. De har tydliga mål för att vi ska nå den här tillväxten. De jobbar på många olika fronter, där även jag är inblandad, för att vi ska attrahera fler partners på många sätt.
* Anläggningsutveckling:
– För att klara att ta mer socialt ansvar och ta emot ännu fler barn behöver vi mer hallytor. Tillsammans med tre föreningar i andra idrotter jobbar vi för att det ska skapas ett nytt idrottscenter vägg i vägg med ÖHK-hallen. Bland annat vill vi att det ska bli en arena med plats för mellan 2 000 och 2 500 åskådare. Det kommunala beslut som hittills är fattat är en så kallad markreservation, berättar Fredrik Blomberg.
* Sportslig utveckling:
Såväl Önnereds dam- som herrlag spelar i högsta serien. Båda lagen ska vara etablerade där 2022, enligt klubbens vision.

Vad innebär "etablerad"?

– På damsidan betyder det att vi varje år går till SM-slutspel (alltså bland de åtta bästa i serien). På herrsidan är "etablerad" att inte åka jojo upp och ner i seriesystemet, utan hamna på mellan plats sex och tio och inte behöva kvalspela för att hänga kvar.

Satsar på egna spelare

Damerna har klarat detta två år i rad, senast med en femteplats. Herrarna är inte riktigt framme ännu. De var nykomlingar den gångna säsongen, slutade elva och kvalade sig kvar.

– Vi ska bygga våra herr-och damlag med en kärntrupp från de egna leden som spetsas med enstaka spelare utifrån. Kan jag se oss vinna SM-guld i framtiden? Kanske inte på herrsidan, för där krävs det värvningar på en ekonomisk nivå där vi inte kan konkurrera. Men på damsidan har vi större möjligheter. Där är det ingen utopi att vara topp-fyra redan nu, säger Fredrik Blomberg.

I våras var ÖHK-damerna bara en poäng ifrån den där fjärdeplatsen i ligan (SHE) och pressade sedan Lugi till fem matcher i SM-kvartsfinalen.

 

Så här kan din förening också börja tjäna pengar

Fakta/Önnereds Handbollsklubb

Hemvist: Påvelund i västra Göteborg. Klubbens hjärta är den egna ÖHK-hallen med tre handbollsplaner.
Grundad: 1965.

Medlemmar: 1 045. 800 ungdomsspelare (8-19 år), 400 barn (5-7 år) i boll-lekis och handbollsskola, 200 ledare.

Antal lag i seriespel: 50.

Ordförande: Fredrik Blomberg, som också är en av tränarna för pojkar 06-laget.

Elitlagen: Både damlaget och herrlaget spelar i högsta serien – SHE (Svensk Handbollselit) respektive Handbollsligan.