Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Många äldre är ofrivilligt isolerade - här är knepen för att bryta det

Marie Ekelund arbetar med livsstilsfrågor på Riksförbundet HjärtLung har driver nu projektet Tillsammans i höst.

Telefonfikor, tipspromenader, dagens övning och aktivitetsbingo.

Riksförbundet HjärtLung arbetar med att bryta isoleringen som många gamla och sjuka drabbas av.

– Att bara slå en signal till någon som sitter ensam kan göra så stor skillnad. Det är något vi alla borde tänka på, säger Marie Ekelund som håller i förbundets projekt Tillsammans i höst.

Extern länk: Rösta på din favorit i Årets Eldsjäl här  

 

Ofrivillig ensamhet var ett stort samhällsproblem redan före pandemin. Nu när många aktiviteter är inställda och personer i riskgrupper lydigt följer myndigheternas rekommendationer har isoleringen blivit ännu värre. Och det har pågått sedan i mars.

De flesta av Riksförbundet HjärtLungs 37 000 medlemmar har eller har haft någon form av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom.

 

Ensamhetens negativa effekter

De som dessutom lider av ensamhet riskerar ytterligare försämrat hälsotillstånd på olika sätt.

– Det som händer psykiskt är att man blir nedstämd. Det är ingen diagnos, men om nedstämdheten blir långvarigt utan att man muntras upp är risken att det övergår i en depression som kräver behandling, säger Marie Ekelund, som jobbar med utbildning och livsstilsfrågor på Riksförbundet HjärtLung.

Ensamhet och mycket hemmasittande har också negativa fysiska effekter.

– Den som inte går på sitt vanliga gympapass eller kanske inte ens vågar gå ut kan lätt få viktuppgång. Att inte röra på sig har negativ påverkan på hjärta, kärl och lungor och det leder till försämrad muskulatur. Andra personer riskerar att drabbas av viktminskning. Nedstämdhet kan göra att man inte äter tillräckligt. Det är förstås inte heller bra för hälsan.

 

Erbjuder en mötesplats

Riksförbundet HjärtLung jobbar på flera olika sätt för att bryta sina medlemmars isolering.

Projektet Tillsammans i höst (tillsammansihost.se) är ett av initiativen. Det är en uppföljning av Tillsammans i sommar.

– Med detta vill vi erbjuda en mötesplats för träning, gemenskap och aktivitet. Det är ett annat sätt att vara tillsammans när vi inte kan ses på riktigt. Här kan du ta en telefonfika, gå en digital kurs, träna eller göra månadens aktivitetsbingo, berättar Marie Ekelund.

Sajten innehåller en träningsdel – med ”dagens övning”, träningsfilmer, förslag på träningsprogram och formulär för träningsdagbok. Här kan man även få personlig rådgivning av en coach.

 

Fika över telefonen

På Tillsammans i höst kan också personer som bara vill ha någon att prata med boka en telefonfika.

– Inom tre dagar ringer en hälsocoach någonstans i landet upp. Sedan kan det bli att de här personerna fortsätter att prata med varandra regelbundet. Vi har fått jättefina recensioner från flera som har testat telefonfika. En avslutade sitt berömmande mejl med att skriva: ”Jag har fått en ny vän.” När jag läser sådant får jag nästan tårar.

Webbsidan innehåller också tips på sociala och fysiska aktiviteter som faktiskt går att göra trots pandemin. Och där finns frågesporter och tipsrundor som kan laddas ner och skrivas ut.

– Man kan sätta upp tipsrundan längs Hälsans Stig om det finns en sådan i orten. Annars på vilken promenadvänlig sträcka som helst, på lyktstolpar eller träd i en park, på innergården eller i trädgården.

 

Bygga telefonkedjor

”Gör en telefonkedja” är ett annat tips från Tillsammans i höst.

– Det är ett jättebra sätt att hålla kontakten och visa omtanke när det är svårt att träffas. Skapa en lista och bestäm en dag i veckan när ni ringer till varandra. Sista medlemmen på listan ringer till den första och då får ni ett kvitto på att hela kedjan fungerar, säger Marie Ekelund.

En inbyggd utmaning är att digitala satsningar når ut till långt ifrån alla i målgruppen.

– 21 000 av våra medlemmar har inte angett att de har någon e-postadress. Till alla dem satte ihop ett paket med ett brev där vår förbundsordförande berättade lite om Tillsammans-projektet och vi skickade med ett fyrsidigt blad med olika rörelser man kan göra för att stärka sina muskler och träna balans. I brevet fanns också en aktivitetsbingo med 16 saker att bocka av under en period. Det kan vara ”se på solnedgången”, ”baka ett bröd”, ”läs en bok” eller vad som helst.

 

Ett samtal kan betyda mycket

”Ensamma tillsammans” är ett begrepp som Riksförbundet HjärtLung har lanserat.

– Det går ut på att vi inte är ensamma om att vara ensamma. Om vi istället kan vara ensamma tillsammans så känner vi oss inte lika ensamma. Hos en del personer är ensamhet skambelagt. Det är något fult, något som inte är bra. Vi vill lyfta ordet ensamhet. Det finns även positiva saker med det. Ibland behöver man vara ensam och väljer det. Men den ofrivilliga ensamheten vill vi hjälpa till att bryta.

Att få ett telefonsamtal kan betyda mycket.

– Det kan vara bara att slå en signal varje dag och fråga ”Hur är läget idag? Vad har du gjort? Vad vill du göra?”. I många av våra 146 lokalföreningar jobbar de väldigt hårt med att nå sina medlemmar, berättar Marie Ekelund, och ger ett exempel:

– I Arvidsjaur har vi en väldigt driven ordförande som heter Hjördis Eklund. Under påsken ringde föreningens förtroendevalda upp alla sina 280 medlemmar som var över 70 år, bara för att prata med dem en stund. Det var nio personer som ringde alla dessa samtal. Jag vet att de ska upprepa detta, för det var så otroligt uppskattat.

 

Extern länk: Rösta på din favorit i Årets Eldsjäl här  

 

FAKTA: RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG

En partipolitisk och religiöst obunden organisation som drivs av ideella krafter i föreningar på läns- och lokalnivå. Arbetar för att alla med hjärt- kärl- och lungsjukdomar ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Är medlem i ideella Folkspel och kan genom försäljning av Folkspels produkter (Bingolotto och Sverigelotten) öka sina intäkter. Senaste året blev överskottet för Riksförbundet HjärtLung 1 807 000 kronor.