Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Folkspel

Lilla Norsjö får fram massa elitspelare: ”Men vi vill främst se till hela människan”

En bred ungdomsförening som satsar på människor snarare än volleybollspelare.

Världen ser inte ut som för 30 år sedan. Idag sker många kontakter – och tyvärr även trakasserier – på nätet.

– Vi går in i tredje säsongen där vi jobbar systematiskt med Rädda Barnens material Nätsmart, säger Ann Bergqvist, ordförande i Norsjö Volleybollklubb, som själv var finalist i Folkspels Årets Eldsjäl en gång i tiden. 

Extern länk: Läs mer om Stopp Min Kropp här 


Åk till Skellefteå och fortsätt drygt sju mil rakt in i landet. Då hamnar man i Norsjö, en ort med cirka 2 000 invånare och en kommun med det dubbla antalet.

Det som gör orten unik i idrottssammanhang är deras volleybollklubb, som har spelat tre säsonger i damernas elitserie och som alltid är med och tar medaljer när det spelas ungdoms-SM.

– Totalt har vi runt 140 barn och ungdomar i vår verksamhet, av vilka 80 procent är flickor och tjejer. I stort sett alla tjejer som växer upp i Norsjö spelar och tränar med oss. Eller har gjort det. Och vi har i dag 13 damspelare och tre herrspelare utspridda i olika elitserieklubbar ute i landet, säger Ann Bergqvist. 

Mer än bara idrottsförening

Uppenbarligen görs ett mycket grundläggande och bra sportsligt arbete i Västerbottens inland. Men Ann Bergqvist – som för sitt engagemang var en av finalisterna i kategorin Ledare på ideella lotteribolaget Folkspels Eldsjälsgala 2008 – ser föreningsverksamheten som större än så. 

– Vi har ju väldigt länge känt att vi bara är mer än en idrottsförening. Vi vill jobba med hela människan. Vi hade famnat lite i blindo, jobbat efter eget material, tills vi kom i kontakt med Rädda Barnens olika utbildningsmaterial. Med det fick vi plötsligt en struktur på allt, säger hon. 

Vad har nätsmart givit er?

– Det handlar ju mycket om vad som skrivs på sociala medier, såklart. Att man ska uppträda likadant där som i verkliga livet. Vad är okej, vad är inte okej. Vi kände kanske att vi höll på att tappa greppet lite, men med nätsmarts vägledning fick vi kontroll igen. Vi utgår från att man ska vara en juste kompis – både på och utanför planen, och inte minst även på nätet, säger hon, och fortsätter:

– Vi jobbar efter en sorts trappa, där vi tar upp olika samtalsämnen och diskussioner utefter ålder. Vi vill att barn eller ungdomar som känner sig otrygga på något vis ska våga prata med oss vuxna i föreningen – och vi vill i första hand lösa problem utan att blanda in föräldrar. 

Ge barnen rätt verktyg

Just hur man beter sig mot varandra på nätet och i sociala medier har blivit en allt viktigare fråga. Nu implementeras även Stopp Min Kropp (som kan sägas gå delvis hand i hand med Nätsmart)) i föreningslivet, från att tidigare främst riktat sig mot skolor

STOPP MIN KROPP

# En vägledning med tips och råd om hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp. 


# Om vuxna vågar prata med barn om kroppen och gränser, kan de hjälpa barn att berätta om någon gör något mot deras kropp som de inte gillar eller förstår.


# Barn behöver så tidigt som möjligt bli medvetna om kroppens värde och om hur man säger eller visar ja och nej. Så att de får en trygghet och en känsla för vad som känns bra och rätt. Nu och senare i livet.

– Övergrepp och trakasserier som får barn att känna sig otrygga sker ju både i verkliga livet men också på nätet. Vi utgår ifrån hur vi kan ge barn de verktyg som de behöver för röra sig online. Vad kan vuxna göra för barn och hur kan de inte minst göra sig tillgängliga för barn, säger Anna Vikgren, psykolog på Rädda Barnen. 

VANLIGA VARNINGSTECKEN

# Barnets beteende förändras på ett negativt sätt.

# Barnet drar sig undan.

# Barnet har svårt att lita på andra.

# Barnet provocerar andra.

# Barnet skadar sig själv eller andra.

# Barnet gör sönder saker.

# Barnet/tonåringen missbrukar alkohol eller droger.

Källa: Rädda Barnen

Hon fortsätter:

– Vi vill få många fler att börja våga prata om gränser, om kroppen, om samtycke. Syftet med Stopp Min Kropp är att göra det pratbart, gränser som har med kroppen att göra. Och det gäller såväl i vanliga livet som online. Och hur är det med omklädningsrumsbilder och liknande? Vad är lagligt och vad är olagligt? 

Ett livslångt projekt

Genom att få vuxna i föreningslivet att bli modigare och verkligen vilja prata om sådana här frågor– likt Ann Bergqvist och hennes kolleger i Norsjö – så blir föreningarna mer och bättre rustade.

– Vad är egentligen oro för ett barn? Och hur kan vi bli bättre på att prata om det? Det vi måste komma ihåg är att det aldrig är barnens fel om de utsätts för något, men de måste veta vart de kan vända sig och vem de kan prata med, säger Anna Vikgren.

Ann Bergqvist:

– Rädda Barnen har plockat fram tydligt och bra material för barn, ledare och föräldrar och det är vi i Norsjö oerhört tacksamma för. Det har underlättat mycket för oss, både hur man ska bete sig på nätet och i övrigt mot varandra. Men detta är ett livslångt projekt, där man ständigt ställs inför nya utmaningar. 


Extern länk: Läs mer om Stopp Min Kropp här 


FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. Rädda Barnen är en viktig medlem av Folkspel som via förmånstagande prenumerationer av produkterna får en betydande intäkt varje år. Folkspel är kommunikationspartner till Stopp Min Kropp.


# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.