Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Katrin Jörstam om Bingolottos världsstjärnor: ”Det gick inte att få kontakt med Elton John”

Hon har fastnat i en hiss med David Bowie, sett Rod Stewart sluka en svensk specialitet och upplevt hur Mark Knopfler inte velat gå av scenen.

Bingolotto har givit Katrin Jörstam minnen för livet.

Nu ska hon återberätta några.

Katrin Jörstam började jobba för Bingolotto redan 1994. Då, när Leif ”Loket” Olsson var programledare, var det uteslutande dansband som var välkomna som musikgäster. 

– Men sedan kom Lasse Kronér in som programledare, vi hade hur många tittare som helst, och under några år gick det ju att få hit världsstjärnor. De ville promota sina nya skivor och sökte sig till tv-programmen i varje land med störst tittarsiffror, berättar Katrin Jörstam, som under årens lopp har varit gästansvarig, värdinna, publikbokare, artistvärdinna och studiovärdinna för Bingolotto. 

Vem är den då märkligaste av världsstjärnor som har dykt upp i Bingolottostudion i Gamlestan i Göteborg? Katrin behöver inte tänka särskilt länge:

– Det måste ha varit Elton John. Vi hade fått massor av märkliga krav. Han skulle ha specialmat i sin loge, det var handdukar i en viss färg, det var olika frukter. Det fick inte finnas något synligt askfat, inget socker eller salt … Det var så många konstiga krav. 


Och, vad hände?

– Han skulle spelas in i förväg, och alltså inte vara med live. Han tog sitt privatplan till Säve flygplats, kom till studion där han leddes in. Han var som en zombie. Han tittade väl in lite snabbt i logen, sedan gick han och spelade en låt, och åkte iväg igen. Man fick ingen som helst kontakt med honom – och som vi hade slitit för att tillmötesgå alla hans krav. 

Just väldiga och speciella krav var inget ovanligt. Julio Iglesias ville ha fina viner och en helt egen kock när han gästade. Det fanns krav på speciella juicer och snacks och det var fullt sjå att fylla logen med allehanda önskemål inför besöken. 

– De allra trevligaste, om vi pratar de här åren med utländska världsstjärnor, är kanske Tom Jones och Dolly Parton. Dolly var bedårande, så vänlig och så vanlig och så tacksam. 

Rod Stewart var också tämligen ordinär i sitt beteende.

– Han frågade om han fick hälsa på inne i köket. Väl där fick han syn på ett öppnat paket med Mamma Scans köttbullar. Han åt köttbullarna med välbehag. 


Har det hänt att någon uteblivit?

– Nej. Inte vad jag kan komma på. Och man var aldrig direkt orolig heller. Det är klart att tåg och flyg har blivit försenade genom åren, men nej, alla var dykt upp förr eller senare. Förutom en svensk artist som en gång bara struntade i att komma. Men jag tänker inte säga vem. 

Åren runt sekelskiftet stod världsstjärnor som Jon Bon Jovi, Robbie Williams, Celine Dion, Roger Moore, Victoria Beckham, Toto och Bonnie Tyler – bara för att nämna några ytterligare – mer eller mindre på kö för att få uppträda i Bingolotto. Artisternas loge låg på femte våningen i samma hus i Gamlestan där studion alltjämt idag ligger i markplan. 

– När David Bowie kom på besök hade hissen krånglat lite. Vi tog trapporna upp och ner ett par gånger men till slut påpekade hans manager att Mr Bowie inte kunde gå i trapporna fler gånger utan måste åka hiss. Jag skulle hämta honom på våning fem för att ta ner honom till studion, programmet skulle precis börja och han skulle snart uppträda. Vad hände då? Jo, hissen rasslade till och stannade. 


Du och David Bowie i en hiss, alltså. Hur länge blev ni där?

– Tack och lov inte så länge. Vi kallpratade lite, jag tryckte på alla knappar jag kunde, och till slut rörde sig hissen neråt igen …

Bowies landsman Mark Knopfler var en av dem som gjorde stort intryck på produktionsteamet när han gästade Bingolotto. 

– Han var så imponerad av vårt husband, så när han hade kört sitt eget nummer ville han stanna kvar spela med dem … Han är inte ensam om att ha uppskattat våra husband. De har under åren fått väldigt mycket cred från artisterna som har uppträtt. Jag minns att Michael Bolton var lyrisk.

Phil Collins ville göra likadant som Dire Straits-Knopfler när han besökte programmet men hans manager hade på förhand sagt nej. Varpå Collins skällde ut sin egen manager. Och så har det ofta varit. Det var inte varit artisterna i sig som har varit besvärliga, utan folket runt omkring. 

Den stackars italienske sångaren Andrea Bocelli var måhända inte medvetet krånglig, men det krävdes en hel del jobb för att få ner honom från femte våningen till studion när det var skarpt läge.

– Han frös. Han frös så otroligt och satt i bastun med halsduk på. Han ville inte lämna bastun men till sist var han ju så illa tvungen.

Det funkade att sjunga och uppträda, trots det kyliga nordiska klimatet. För väl i Bingolottostudion är det alltid en varm och välkomnande stämning som råder.

– Ja, det måste jag verkligen säga. Under alla år så har nästan allt gått enligt plan. Vi har haft bra samarbeten med skivbolagen under alla dessa år, vilket inte minst bevisades när världsstjärnorna var här. Så även idag. Men jag personligen tycker att det är lika kul om Arvingarna kommer till programmet som om det är Elton John, om inte roligare. Jag kan i alla fall inte gnälla på mitt jobb. Jag har världens roligaste, säger Katrin Jörstam. 

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Och varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.