Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Jörgen Lennartsson i lång intervju: ”Mobilen käkar upp våra liv”

Jörgen Lennartsson har 30 års erfarenhet av att vara fotbollstränare. Nu delar han med sig av sina erfarenheter.Foto: Nicklas Elmrin

Att hitta balansen mellan motpoler. Och glädjen i vardagen. Det är viktiga grunder i ledarskap, enligt Jörgen Lennartsson.

Men vad gör man efter 0–7 på hemmaplan i premiären med sitt nya lag?

Lennartsson har just nu inget uppdrag som fotbollstränare. Då passar han på att jobba med ledarskap som föreläsare och som programledare i egna podden ”Coach meet coach”.

Extern länk: Lyssna på alla poddavsnitt här 

 

Jörgen Lennartsson står längst fram i konferensrummet. Han höjer rösten.

– Titta här! Det är er generation som har skapat detta, kamrater! Telefoner. Överallt. Hela tiden!

Han har en föreläsning för ett 20-tal unga idrottsledare som går utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0 – ett samarbete mellan Folkspel och Riksidrottsförbundet.

Bilden som Jörgen Lennartsson har plockat fram visar några ishockeyspelare med kanadensiska landslagströjor. De sitter i avbytarbåset och stirrar ner i varsin telefon.

– Det måste finnas telefonbegränsningar. Det går inte att ha telefonen hur fritt som helst överallt. Den käkar upp våra liv! Killarna ni ser här har precis tagit guld i junior-VM. Och de sätter sig med telefonerna. De borde ju jubla och glädjas tillsammans. Glöm inte att fira era segrar! Det är otroligt viktigt, säger Lennartsson till sina åhörare, nästan rytande, men samtidigt kommer ett leende smygande.

 

Ungtupparna vill inte begränsa

Efter föreläsningen berättar han mer om det lilla föremålet som är en stor fråga i de fotbollslag han varit ledare för.

– När vi samlas inför säsongen och sitter och diskuterar med spelarna hur vi ska umgås med varandra och vilka gemensamma regler och ledstjärnor som ska gälla så är mobiltelefonfrågan alltid det som spelartruppen är mest oense om. Det finns alltid några 37-åringar som vill ha begränsningar. Och ungtuppar som inte tänka sig det.

Jörgen Lennartsson tycker att det måste finnas mobilfria zoner i ett lag.

– Det är bättre att en grupp gör saker tillsammans och umgås med varandra än att de kommunicerar via mobilen.

Telefonfrågan ingår i det som Lennartsson kallar den ”yttre ringen”. Det är sådant som alla i gruppen är med och bestämmer tillsammans.

Sedan finns också den ”inre ringen” – områden som ledarna beslutar. Där finns saker som träningsupplägg, taktik och laguttagningar.

 

Balansen betyder allt

När Jörgen Lennartsson pratar om grunderna i ledarskap hamnar han ofta vid ordet balans.

– Det handlar om att hitta balansen mellan olika motpoler, säger han, och räknar upp en massa exempel:

– Balans mellan anfall och försvar. Mellan delaktighet och tydlig styrning. Kollektivet och individualismen. Långsiktighet och kortsiktighet. Tändning och avslappning. Glädje och allvar. Träning och vila. Tradition och nytänkande. Organisation och struktur kontra spontanitet och kreativitet.

 

Men hur gör man som ledare för att hitta balansen mellan alla de här sakerna?

– Man måste pröva sig fram. När jag hade varit fotbollstränare i tio år trodde jag att jag kunde det här. Jag tyckte att jag hade koll och visste vad som var rätt sätt. Men nu när jag har jobbat som ledare i 30 år vet jag att jag egentligen inte har någon aning om exakt hur man ska göra. Jag lär mig saker varje dag, säger Jörgen och fortsätter:

– I ledarskap finns inget facit på vad som är rätt och fel. Allt är väldigt situationsanpassat. Den miljö man verkar i där och då, med den speciella kultur som finns i föreningen eller laget, har stor betydelse. Samtidigt är det viktigt att du har din egen ledarfilosofi i botten. Sedan behövs flexibilitet och prestigelöshet för att kunna skapa en helhet och en miljö som blir så bra som möjligt. På individnivå är det viktigt att förstå att man inte kan behandla alla lika. Behandla istället individen på det sätt som han eller hon mår bäst av.

 

Året kastades helt om

Jörgen Lennartssons senaste tränarjobb var hos Lilleström i den högsta norska fotbollsligan. Han blev uppsagd därifrån i december 2019 med ett år kvar på kontraktet.

Våren och sommaren i år skulle han ägna åt föreläsningar och att arbeta som scout åt Danmarks herrlandslag inför och under EM-slutspelet.

Men 2020 blev inte som någon hade tänkt sig.

– När coronan kom så tog det en vecka. Sedan var alla inbokade föreläsningar inställda. Och EM-slutspelet blev uppskjutet. Fotbollen var stendöd. Men istället för att se det som ett förlorat år ville jag göra något utvecklande tills ett nytt tränaruppdrag blir klart, berättar Jörgen Lennartsson.

Han hade länge funderat på att göra något fördjupande i ämnet ledarskap, någon form av erfarenhetsutbyte. Men han hade aldrig riktigt hittat tiden. Nu fanns möjligheten, men i vilken form skulle det bli?

– Det var min tränarkollega Alexander Axén som kom med förslaget. ”Gör det i poddformat!”

Så blev det.

 

18 avsnitt ute och fler på väg

Nu har ”Coach meet coach” kommit ut i 18 avsnitt sedan premiären i maj. I podden intervjuar och samtalar Jörgen Lennartsson med andra ledarprofiler. Allt från lagidrotternas Sven-Göran Eriksson och Roger Rönnberg (ishockey) till ledare i individuella idrotter som Yannick Tregaro (friidrott) och Rikard Grip (skidor/skidskytte). Men även Bengt Baron, framgångsrik simmare och ledare inom näringslivet, har gästat podden.

– När jag sitter och pratar med de här ledarna så lär jag mig hela tiden nya infallsvinklar av ledarskap. Det är både jätteroligt och intressant. Som ledare tror jag att det är viktig att hela tiden vilja utvecklas och vara öppen för nya saker. Oavsett om det är en förbundskapten eller en division 5-tränare ska man alltid lyssna på vad personen säger och fundera på om det är något som skulle passa att ta in i ens egna ledarskap.

Glädje är en sak som Jörgen Lennartsson gärna återkommer till.

– Att ha roligt tillsammans i vardagen är otroligt viktigt. Om de aktiva ser att ledarna har det kul tillsammans så smittar det av sig. Glada spelare är bra spelare, sen kan ju inte allt vara lika kul jämt. För att människor ska må bra är det viktigt att de får bekräftelser. Det är bra att försöka se och bekräfta alla varje dag. Och att utnyttja gruppens kompetens så att alla känner delaktighet.

 

Vad kan ledaren göra mer för att få till en riktig laganda?

– Det är inte bara ledarens ansvar. Men ledarens uppgift är att sätta tonen för atmosfären, så att alla de aktiva hakar på och tar ansvar för att skapa den där grymma team-spiriten som man vill ha. Då är alla delaktiga och engagerade och sprider positiv energi varje dag. Då gör man sina medspelare bättre. Ett plus ett kan bli tre.

Men när första seriematchen med den nya tränaren slutar med 0–7-förlust på hemmaplan finns det inte så mycket glädje att fånga in från spelarna.

Jörgen Lennartsson var med om precis detta när han hade kommit till Stabaek i Norge 2011 och mötte Lilleström.

– Det var 21–14 i avslut till oss i den matchen. Efter 20 minuter vet jag att de sa på Lilleströms bänk: ”Det här blir tufft. Vi får vara nöjda med kryss.” Men de hade en 20-årig nigeriansk spelare som hette Anthony Ujah och som några månader senare såldes till Bundesliga. Mot oss gjorde Ujah mål de tre första gången han rörde bollen. Han blev fyramålsskytt och Lilleström slog oss med 7–0. Det var en exceptionell seriepremiär.

 

Vad gjorde du efter det?

– Dagen efter satte vi oss hela truppen på en badflotte ute i Oslofjorden. Det var i mars och isen låg på vattnet. Solen sken men det var kallt. Vi hade med oss fika och alla fick chansen att prata av sig om hur de upplevde matchen. Och vi bestämde tillsammans att när vi gick av från den där flotten så hade vi lämnat matchen bakom oss. I nästa match, två veckor senare, vann vi borta mot Rosenborg och efter det blev det hemmaseger mot Vålerenga. Fem omgångar senare låg vi trea i tabellen.

 

Varför tog ni snacket ute på en flotte?

– För att hitta en annan helt ny miljö. Om vi istället hade träffats i omklädningsrummet tror jag inte alls att det hade gett samma effekt.

Jörgen Lennartsson har flera gånger gjort lagbyggande aktiviteter i nya miljöer och ovana situationer. När han var förbundskapten för U21-landslaget 2008 var laget iväg på en segeltur i 24 timmar.

– Vi roterade i tre grupper och turades om att ansvara för seglingen i fyratimmarspass. Den resan gav mer teambuilding, gruppdynamik och laganda än tio landskamper! Gubbarna kom så nära varandra och fick samarbeta kring saker som de inte var vana vid. Helt magiskt bra!

Även om mycket av idrottsledarskap – i alla fall på högre nivå – är en jakt på vinster och framgång, så är motgångar en naturlig del.

 

Citerar gärna Gerrard

Liverpoolsupportern Jörgen Lennartsson citerar gärna klubbikonen och förre lagkaptenen Steven Gerrard: ”The bad times are always a start of the good times.”

– Det är något väldigt sant. Och det avgörande är inte alltid vad som händer i livet, utan hur du väljer att reagera på det. Om det händer något tråkigt och du reagerar tråkigt så blir det väldigt tråkigt. Men om du istället tänker ”nu har detta hänt och nu ska jag försöka göra det bästa av situationen”, så blir det kanske lättare att hantera.

Tillbaka i konferensrummet och utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0. Jörgen Lennartssons slutord till de unga ledarna:

– Du väljer själv väg i livet! Vill du välja den positiva vägen och se möjligheter och lösningar? Eller vill du se problemen i livet? Väldigt många val har man själv i livet, det är viktigt att komma ihåg. Tack för er tid och för att ni lyssnade. Jag önskar er stort lycka till i era fortsatta ledarkarriärer. Ni har en stor framtid som väntar er.

 

Extern länk. Lyssna på alla poddavsnitt här 

 

FAKTA: Jörgen Lennartsson

Född: 1965 i Växjö.

Bor: Göteborg.

Yrke: Fotbollstränare, föreläsare inom ledarskap/coachning och programledare i egna podden ”Coach meet coach”.

Tränaruppdrag: Växjö Norra IF (ungdomslag) 1979–88, Vederslöv/Dänningelanda (herr) 1989, Östers IF (U20 herr) 1990–93, Helsingborgs IF (U20 herr) 1994–99, Helsingborgs IF (herr, assisterande) 2000–01, Häcken (herr) 2002–04, Sverige (U17 herr) 2005, Sverige (U21 herr) 2005-10, Stabæk (herr) 2011, Elfsborg (herr) 2012–13, IFK Göteborg (herr) 2015–2017, Lilleström (herr) 2018–2019. Var dessutom scout åt danska herrlandslaget inför och under VM i Ryssland 2018.

Några stora framgångar: Serieseger med Häcken i superettan 2004, gick till EM-semifinal i U21-EM 2009 (förlust mot England efter straffläggning), SM-guld med Elfsborg 2012, cupseger med IFK Göteborg 2015. Avancemang till Champions Leagues gruppspel med HIF 2000 (som assisterande tränare) och till Europa Leagues gruppspel med Elfsborg 2013.

Fakta: Folkspel

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Och varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.