ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Jonas Erikssons uppmaning: ”Vrid dig själv 360 grader”

Jonas Eriksson hittar direkt fem eldsjälar i sin närhet när han tänker till.

Jonas Eriksson var en av världens bästa fotbollsdomare.

Nu har en ett tydligt budskap till alla i föreningslivet:

– Se till att nominera just din favoritledare i Årets Eldsjäl. Det finns så många som är värda lite uppskattning. 

Extern länk: Nominera i kategorin Ledare i Årets Eldsjäl här  


Det svenska föreningslivet är helt unikt i sitt sätt att vara uppbyggt av ideella föreningar och med hundratusentals ideella ledare. Det skulle kosta samhället runt 20 miljarder kronor att anställa alla de som vecka efter vecka arbetar ideellt inom svensk idrott. 

– Det finns någon överallt, i volleybollklubben eller i fotbollsföreningen eller vilken förening som helst. Vrid dig själv 360 grader och ha blicken öppen och du kommer att se dem. Jag kommer genast på fyra, nej förresten fem, som är riktiga eldsjälar i min närhet, säger Jonas Eriksson, och fortsätter:

– Men många av eldsjälarna tas för givna och därför blir de nästan lite osynliga. Men de finns där. De finns där för att alla ska må bra, för att alla ska få chansen, för att verksamheten ska flyta på. Allt i Sveriges föreningsliv bygger ju på ideellt arbete, och de riktiga eldsjälarna kräver aldrig någonting, men visst är de förtjänta av lite uppskattning? Genom Årets Eldsjäl kan de få det.


Årets Eldsjäl, som arrangeras av ideella lotteribolaget Folkspel, har sedan en tid öppnat upp för nomineringar i kategorin Ledare. 

– Eldsjälarna förtjänar att lyftas fram för allt det goda som görs, ofta i det tysta och bortom de stora rubrikerna. Skänk en tanke till alla de människor som dagligen engagerar sig för att göra Sverige bättre för alla. Lyft fram någon person som betytt extra mycket för dig, eller för din förening, säger Carina Olofsson, projektansvarig för Årets Eldsjäl hos Folkspel, och fortsätter:

– Det gäller att tänka lite utanför boxen. Många eldsjälar syns inte, för de har alltid funnits där, men tänk ett extra varv eller fråga någon i din närhet vem som är den personens eldsjäl. Och skriv en nominering. 

De fyra finalisterna i Årets Eldsjäl får alla 10 000 kronor var och får komma på en varm, inbjudande gala i På Cirkus i Stockholm i mars nästa år. Vinnaren i kategorin, som röstas fram av svenska folket, får utöver det 15 000 kronor ytterligare i personligt stipendium samt 50 000 kronor till ett öronmärkt projekt i sin förening. 


Extern länk: Nominera i kategorin Ledare i Årets Eldsjäl här  


FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten.


# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.