ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Jamina Roberts uppmaning till föreningarna: ”Bli ännu bättre på att söka upp barnen”

Jamina Roberts har fått utstå olustigheter bara för att hon har en annan hudfärg.

Jamina Roberts är en av världens bästa handbollsspelare. Hon är också ambassadör för kategorin Årets Idrottsförening som ideella lotteribolaget Folkspel och Riksidrottsförbundet driver tillsammans.

– Idrotten skulle kunna bli ännu mer inkluderande genom att söka upp barn och ungdomar som kanske inte naturligt söker sig till en förening, säger hon. 

Extern länk: Läs mer om kriterierna för kategorin Årets Idrottsförening och nominera här

Jamina var en av de allra bästa spelarna i sommarens stora mästerskap och hon blev med rätta uttagen till all-star-team-laget. Men vägen för henne har inte alltid varit spikrak. Länge betraktades hon som en joker att slänga in när grytan behövde röras om – och inte som den stjärna hon faktiskt är i dag. 

– Handbollen har aldrig varit allt för mig. Jag har kunnat komma hem och släppa den, det är så jag fungerar, säger Jamina, som så sent som för ett år sedan födde sitt första barn – och som efter det varit bättre än någonsin tidigare.

– Men det där beror nog mest på att jag senaste året har fått vara skadefri, att jag kunnat träna på riktigt och inte lägga massa tid på rehab. 

Jamina Roberts pappa kommer från Aruba i Västindien, mönstrade av från båtjobb och hamnade i Göteborg. Där träffade han Gunilla, som är mamma till Jamina. 

– Pappa hade det tufft i Sverige och han har förberett oss barn på att vi också kan få det tufft för att vi har en annan hudfärg. Då var ändå pappa en av landets bästa i bodybuilding, säger Jamina och fortsätter:

– Jag har alltid känt mig väldigt välkomnad av handbollen. Det var enklare att hitta sin roll där än i skolan. Jag var en av få som såg lite annorlunda ut, det var jag och en tjej som var kortvuxen som blev lite extra utsatta. Det kunde sägas lite rasistiska ord och sånt där på rasterna. Jag har en lillebror som är 13 år yngre och jag hör inte riktigt samma historier från honom. 

Handbollen är en av Sveriges mest jämställda idrotter när det handlar om villkor och möjligheter för män respektive kvinnor, men den har delvis misslyckats med att fånga upp barn och ungdomar med utländsk bakgrund. Det är få efternamn i landslagstrupperna och elitlagen som inte är svenska. 

– Men här tycker jag att min förening Sävehof gör ett bra jobb. Vi har ett samarbete med Angeredsgymnasiet och försöker verkligen fånga upp folk från det området. Vi spelare är där ibland och hälsar på eller föreläser, och de får i omgångar komma och kolla gratis på våra matcher, berättar Jamina. 

Det är framförallt två händelser i karriären som har satt spår hos Jamina. I egna lagen och klubbarna som hon har representerat har allt varit lugnt och välkomnande, däremot har finns det ett par andra episoder som hon minns.

– Vi hade spelat nere i Skåne och satt i bussen och så var det några killar som stod utanför och skrek och hade sig. Jag tittade ut tillsammans med några andra i laget, då vände sig den ena killen mot mig och frågade: ”Har du glömt att tvätta dig eller?”, berättar Jamina, och fortsätter:

– En annan gång var när vi mötte ett tjeckiskt lag. När vi skulle tacka varandra efter matchen kom en tjej fram till mig och istället för att ta i hand så spottade hon i sin hand och slog mig på bröstet. Det var bara mot mig som hon gjorde så.

Hur skulle du säga att idrotten är kontra övriga samhället idag?

– Det finns rasism överallt, i hela samhället. Inte bara inom idrotten. Alla som är som jag, som inte ser ut som helsvensk, vet nog precis vad jag talar om. Det viktiga för exempelvis en idrottsklubb är att lyfta frågan och våga prata om den. Och att bredda sin verksamhet, genom att söka upp barn och ungdomar som inte själva hittar en naturlig väg in i föreningslivet. Det måste börja på styrelsenivå och finnas en plan uppifrån, för att sedan gå ner till medlemmar, aktiva och ledare.

Jamina Roberts påpekar – vilket är klokt – att sådana här saker borde vara naturliga och självklara, och inte vara något problem. Inte i dag, 2021. 

– Det ska inte spela någon roll hur du ser ut, vilket kön du har eller vad du jobbar med. Man ska bli bemött på samma sätt och man ska ha samma förutsättningar. 


Extern länk: Läs mer om kriterierna för kategorin Årets Idrottsförening och nominera här  


FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt lotteribolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 352 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna BingoLotto, Sverigelotten och BingoLottos Julkalender.

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.