Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Ica-handlaren sponsrar gärna – men han ställer höga krav

Pelle Paulsson vill genom sina samarbeten påverka hela idrotts-Sverige.

Pelle Paulsson är Ica-handlaren som vill mer än att exponera sin egen butiks logga när han sponsrar en idrottsförening. Han vill påverka hela idrotts-Sverige - och skriver därför bara avtal med föreningar som ställer upp på hans policy.

Nominera din eldsjäl i kategorin Ledare här

För att sponsras av Ica Maxi i Värmdö krävs att du ställer upp på företagets sponsringspolicy. En policy som värnar om bredden och som bottnar i ägaren Pelle Paulssons vilja att få barn och ungdomar att må bättre fysiskt och psykiskt.

Började toppa

Idén att ställa högre krav på mottagarna av sponsorpengar väcktes när Pelle själv var ledare för en av sina söners fotbollslag. När killarna var i nioårsåldern såg han hur vissa ledare i klubben började toppa och satsa mer på en del av killarna.

– Det var en så kallad breddklubb, men det fanns ledare som körde ett elitrace med vissa delar av gruppen utan att berätta det för föräldrar och föreningen, berättar Pelle Paulsson.

Pelle tog tag i det och drev frågan hårt mot föreningen och hade många föräldrar och ledare på sin sida, men en efter en hoppade av. Till slut stod han ensam kvar. Det blev startskottet till sponsringspolicyn.

Han pratade med andra ledare och föräldrar omkring sig och många vittnade om liknande upplevelser i andra föreningar.

– Att man tidigt delar upp barn efter kunskapsnivå och tidigt sysslar med toppning och uttagning, det tycker jag är ren mobbning. Och detta trots att det i många föreningar finns policydokument som säger att man inte ska göra så.
Som Värmdö kommuns största sponsor för olika föreningar insåg Pelle Paulsson att han hade möjlighet att påverka och att arbeta för en bättre värld inom barn- och ungdomsidrotten.

– Jag tror att pengar är det enklaste sättet att få till en förändring. Det låter kanske cyniskt, men det är tyvärr sant.

Hittat svagheterna

Första steget var att kontakta Riksidrottsförbundet för att kolla hur deras material såg ut. Sedan skrev han ett dokument.

Efter det har han träffat styrelserna i alla föreningar som sponsras och gått igenom vad som krävs. Och han har också nogsamt gått igenom klubbarnas egna policydokument.

– Då har jag hittat svagheter i vissa föreningar, och då har jag valt att jobba tillsammans med föreningarna för att rätta till de bristerna, säger Pelle.

På de idrottsplatser där Ica Maxi Värmdö är huvudsponsor har de bytt ut skyltarna med sin stora logga till skyltar som för ut budskapen om breddidrott istället.
Arbetet med värderingarna i klubbarna är inte något som tar slut efter att ett kontrakt är skrivet. Uppföljning och kontroll att föreningarna lever upp till vad de lovat är inbyggt i systemet.

Det har till exempel fått till följd att samarbetet med en förening har avslutats. Och det här är en känslig fråga.

– I alla föreningar finns det många goda viljor och även om några jobbar på ett dåligt sätt finns det alltid många som jobbar på ett bra sätt.

Kommer uppdateras

Strulet med föreningen vars sponsorsavtal inte förlängdes har medfört att Pelle Paulssons egna policydokument under hösten kommer att uppdateras och uppgraderas för att bli ännu tydligare.

– Jag vill ju ge dem pengar. Jag vill hjälpa idrottsföreningarna med deras breddverksamhet.

Det som framför allt ska uppdateras handlar om toppning av lag. Riksidrottsförbundet säger att det är okej att toppa från 12–13-års åldern.

– Jag tycker inte att Riksidrottsförbundet tar ställning i frågan. De säger att de lyssnar på sina medlemmar, vilket är idrottsförbunden. Men de lyssnar inte på barn och ungdomar.

Mottagandet av Pelles arbete har mestadels varit uppmuntrande. Föreningarna är med på noterna, kunderna i butiken är positiva och föräldrarna i kommunen nöjda. Även branschkollegor inspireras av hans idéer.

Men på sociala medier kan tongångarna emellanåt vara annorlunda – "Ska vi inte få fram några Zlatan nu?!" är en typisk formulering där. På det svarar Pelle med ett citat från Zlatan själv om att det är alldeles för mycket allvar i barnidrotten och att man bara borde ge barnen en boll och låta dem ha lite kul.

– Det är väl upp till föräldrar om de vill ha barn i elitsatsande klubbar, men jag vill inte att mitt företag ska sponsra det. Därför gör jag heller inte det.

Nämner gärna Gretzky

Pelle Paulsson säger att det inte finns någon forskning som visar att tidiga elitsatsningar får fram bättre idrottare. Snarare tvärtom. Som exempel nämner han Wayne Gretzky som sagt att han aldrig blivit så bra på ishockey om han inte hade ägnat sig åt andra idrotter långt upp i tonåren.

Därför efterfrågar Pelle också tydliga styrdokument i alla föreningar. Detaljerade på en nivå som "vi toppar inte" och att "alla spelare får lika mycket matchtid".

– Det finns ingen ledare som sager at than eller hon är medvetet taskig mot barn. Alla tycker att de gör ett bra arbete.

Men för att göra det krävs att det finns tydliga värderingar bakom så gott som varje handling, som är tydligt definierade av varje förening.
Nästa steg för Pelle Paulsson är att nå ut till fler sponsorskolleger, för att kunna påverka även dem.

– Eftersom jag känner att Riksidrottsförbundet inte riktigt sätter ner foten kan medvetna sponsorer istället själva ställa krav på vilka föreningar som de vill stötta ekonomiskt.

Ica Maxi Värmdös nya och tydligare sponsringspolicy kommer att närma sig FN:s barnkonvention i definitionerna av vad som är okej eller inte. Och Pelle Paulsson kommer att fortsätta sin kamp för att få fler barn och ungdomar i rörelse.

Nominera din eldsjäl i kategorin Ledare här

FAKTA: Ica Maxi Värmdös sponsringspolicy

• Bara föreningar med en utvecklad barn- och ungdomsverksamhet sponsras.
• Inom barnverksamheten får ingen elitsatsning finnas.
• Ingen segmentering efter kunskapsnivå, ingen toppning av lag vare sig i uttagning av lag eller under match.
• Alla ska vara välkomna.
• Alla som tränar ska få vara med på tävling/match, oavsett nivå.
• Skolarbete, läxläsning, sunda matvanor och kunskap om näringslära prioriteras och kopplas till sportsliga prestationer.