Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Årets Eldsjäl

I Luleå FC får alla chansen – allting är avgiftsfritt

Mats Nilsson – en drivande eldsjäl.
Dansskolan för de minsta har gjort stor succé.

Boll & lek för förskolebarn och dansgrupper är redan igång. I vinter kommer innebandy, futsal, basket – och kanske konståkning. Och allt är avgiftsfritt.

Vem har sagt att en fotbollsklubb bara ska erbjuda fotboll?
– Vi måste testa nya grepp för att få barn att röra på sig mer. Annars får vi betala för det i framtiden, säger Luleå FC:s Mats Nilsson.

Nominera din eldsjäl inom kategorin Ledare här


Luleå Football Club vill så mycket mer än vad namnet rymmer. Efter 25 år i klubben har kanslisten/konsulenten Mats Nilsson fått en nytändning.

– Vi är öppna för allt och inte rädda för att testa något. Funkar det så funkar det, och då fortsätter vi. Vi är en förening, och det spelar ingen roll vilken verksamhet vi har. Det viktiga är att vi har verksamhet som är bra för barn och ungdomar. Sen om de vill fortsätta dansa eller om de kommer över och spelar fotboll, det har ingen betydelse, säger Mats Nilsson och fortsätter:

– Vi ska erbjuda vettig och avgiftsfri verksamhet för barn och ungdom. Det är vår idé. Att ordna aktiviteter i olika former, för att få fler ungdomar aktiva. Att skapa en känsla för att röra på sig.

Ville inte riskera något

På tidigt 00-tal fattade Luleå FC ett viktigt ideologiskt beslut. Klubben lade ner sina seniorlag i fotboll. Dam- och herrverksamhet bröts ut och drevs vidare i två samarbetsföreningar till Luleå FC.

– Vi gjorde så för att skydda ungdomsverksamheten. Seniorverksamhet kostar alltid pengar, och om det går bra blir det bara värre. Ju högre upp i seriesystemet lagen når desto mer kostar det. Vi ville inte riskera att våra ungdomar drabbades av att vi samtidigt skulle finansiera dam- och herrlag.

Mats Nilsson var själv under många år med och drev damlaget i samarbetsklubben AFC Luleå. De tog sig upp i division 1 Norrland och spelade där så sent som 2017. Laget lyckades hänga kvar det året.

– Men efter det sa vi att det är dags att packa ihop. Det fanns inget underlag här för att ha ett division 1-lag här. Vi fick plocka hit spanska spelare, och det håller ju inte i längden. Vi hade fem spelare inneboende hemma hos oss. Det var lite påfrestande för familjen, kan jag säga...

Allt fokus på barn och ungdomar

Herrlaget (Luleå FF) hade lagts ner ett år tidigare. När det inte fanns seniorverksamhet ens i samarbetsklubbarna kom Luleå FC in i en ny fas.

– Klubbens skötebarn är fotbollsskolan och den har alltid varit gratis för deltagarna sedan starten 2000, men 2017 bestämde vi att all vår verksamhet skulle vara avgiftsfri. Vi sa till våra äldsta fotbollskillar, som var 14 år, att de fick sälja lite julkalendrar och julbingolotter och så såg vi det som medlemsavgift.

Nu riktades allt fokus på barn och ungdomar. Och klubben började tänka bredare än bara fotboll.

– Vi hade märkt under de sista tio åren att det blir färre och färre och färre som idrottar. Fler och fler sitter hukade över telefoner eller surfplattor istället för att vara aktiva. Vi var tvungna att göra något. Men vad skulle vi göra?
Att ta bort alla avgifterna var en sak.

– Medlemsavgifter eller träningsavgifter kan vara ett hinder, och ingen ska behöva välja bort föreningslivet av ekonomiska skäl.
En annan sak var utbudet av aktiviteter.

– 2018 började vi testa nya grepp på vintern för att få fler till föreningslivet. Vi körde lite innebandy och andra bollidrotter. Vi testade också olika typer av koordinationsträning och tog dit ledare från andra idrotter, som exempelvis cheerleading, så att vi inte bara skulle ha fotbollstränare. Där såddes ett frö, och sedan funderade vi på hur vi kunde utveckla föreningen ytterligare. 2019 drog vi på ordentligt och startade fler saker.

Nästa verksamhet blev FC Boll & Lek för barn mellan tre och sex år.

– Vi gick ut till en förskola och frågade om vi fick bjuda in till detta. Det fick vi eftersom aktiviteten var avgiftsfri. Det tog inte många dagar innan gruppen var full.

Drabbar samhället

Mats Nilsson är kritisk till att samhällets aktivitetsstöd har en åldersbegränsning på 7–25 år.

– Man får inte en spänn för sexåringar, vilket är helt befängt. Vi startade detta för att vi ser att barn inte är ute och leker som förr. Fler och fler är stillasittande. I framtiden kommer vi att få betala för att vi inte har tagit hand om ungdomarna och fått dem mer fysiskt aktiva. I slutändan kommer alltid en räkning i form av skador och sjukdomar. Det drabbar ju samhället. Vi måste lära barn tidigt vad fysisk aktivitet är och låta dem testa olika idrotter i lekande form.

Luleå FC:s kontaktnät öppnade möjligheter att starta olika nya verksamheter.
En mamma i ett av fotbollens yngsta pojklag kom och sa att hon kände en tjej som vill köra dans.

"Dans?", svarade Mats Nilsson. "Ja, varför inte? Absolut!"

– Så i år har vi startat tre dansgrupper för barn. Tjejen som är dansledare är från Filippinerna och fantastiskt bra, en sjukt positiv ledare!

Hur många har blivit aktiva i föreningen tack vare de nya satsningarna?

– Vi har fått in cirka hundra i boll & lek och dans. Och nu har vi för avsikt att starta skridskoåkning med en ukrainsk konståkare som har hört av sig och ska flytta upp till Luleå i december. I vinter kommer vi också köra basket, innebandy och futsal.
Mats Nilsson betonar att klubben alltid ser till att ha bra ledare klara innan de startar nya verksamheter.

– Engagemang är viktigt hos en ledare. Att ha engagemang, kunna aktivera barnen och att se varje person. Det är det viktiga. Att barnen känner att de är där och att ledaren bryr sig om dem.

Men hur har föreningen råd med alla dessa aktiviteter utan avgifter?

– En del finansieras av lottförsäljning, men framförallt är vi beroende av sponsorer. Jag och Jörgen Andersson som var med och startade Luleå FC är ute hos företag och säljer sponsring. Eller rättare sagt så erbjuder vi samarbeten för att ta hand om barn och ungdomar i Luleå. Vi vill kalla det vi gör för samhällsnytta. För, ärligt talat, hur många blir elitspelare? Det vi vill är att få fram bra samhällsmedborgare.

Nominera din eldsjäl inom kategorin Ledare här