Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Årets Eldsjäl

Henrietta, 20, kämpar för en mer jämlik fotbollskultur

Henrietta Berner i din domarroll i Sölvesborgcupen tidigare i somras. Foto: Nathalie Krook

20-åriga fotbollsdomaren Henrietta Berner vill få fler tjejer att börja döma. Och hon vill påverka Fifa (Internationella Fotbollsförbundet) med sina tankar.

– Jag har svårt att förstå varför de inte har bytt till könsneutralt pronomen i sitt utbildningsmaterial, säger hon.

Nominera din eldsjäl inom kategorin Hälsa här

 

När Henrietta Berner var 13 år gick hon sin första introduktionsutbildning för att bli fotbollsdomare. Hon blev förvånad när hon bläddrade igenom bland annat Fifas regelmanual. Domaren var genomgående benämnd som en "han".

– Jag började först undra om jag hade kommit fel, om mamma hade anmält mig till en kurs bara för killar. Men så var det ju inte. Det blir en symbolhandling och minst sagt kontraproduktivt att benämna domaren som "han" när till exempel Svenska Fotbollförbundet säger sig förespråka att fler tjejer ska börja döma.

Allt är toppstyrt

Henrietta gjorde en skrivelse till Svenska Fotbollförbundet, som beslutade sig att ändra i sitt eget material – men det var lättare sagt än gjort, eftersom allting är toppstyrt från Fifa. Och där är en diskussion som denna inte alls lika prioriterad som i Sverige.
 

Vad fick dig själv att vilja bli domare en gång i tiden?

– Jag spelade fotboll i IFK Lidingö från att jag var sex år till dess jag fyllde 15. Det var min mamma som uppmuntrade mig att gå en kurs, så jag gick det med min vän och min bror. Det var både kul och intressant att lära sig kärnstrukturerna kring fotbollen, de exakta ramverken och förutsättningarna. Det passade mig att vara en sorts ledare på planen, bättre än att vara en spelare.
Henrietta Berner vill fortsätta att utvecklas inom fotbollen. Att döma en VM-final finns som målbild för de flesta domare men för Henrietta är det viktigaste att en kvinnlig domare dömer i VM snarare än att det blir just hon.

Finns mycket att utveckla

Hon hoppas att hon genom sitt engagemang kan vara en förbild som gör att fler tjejer känner sig bekväma med att döma fotboll.

– Det är roligt att vara en del av fotbollsvärlden, även om jag inte spelar längre. Genom fotbollen har jag kommit i kontakt med människor och befunnit mig i sammanhang jag annars inte skulle ha träffat eller hamnat i. I fotboll är tanken att alla spelar på lika villkor och efter samma regler. Dock finns mycket att utveckla och förbättra inom fotbollsvärlden vad det gäller kultur och normer, i synnerhet den beklagansvärda mansdominansen, säger hon, och fortsätter:

– Jag tror inte på homogena manliga sammanhang; jag tror att det är främst i sådana sammanhang som de sämsta delarna av patriarkatet frodas. Och det missgynnar fotbollen. Vad jag tror på är istället fotbollens potential som en enande kraft över gränser såsom etnicitet, klass och kön.

Du dömer både killar och tjejer. Är det stor skillnad?

– Ja, tyvärr. Kulturerna inom dam- och herrfotboll skiljer sig åt en hel del. Traditionellt har damfotbollen varit mer befriad från fult spel och framförallt filmning. Dessvärre finns det en utveckling mot en "fulare" fotboll, även på tjejsidan. Tjuvnyp och tråkig attityd förekommer ofta. Jag hade hellre sett att herrfotbollen tog efter damfotbollens fokus på spelet istället för tvärtom då till exempel filmning och fult spel bakom domarens rygg används som strategi numera även på damsidan- vilket är fusk och inte hur fotboll är tänkt att spelas.

Möts du av några fördomar som ung kvinnlig domare – i så fall vilka och hur hanterar du dem?

– Ibland. Det tycks som att manliga seniorer drar sig mer för att skrika åt en kvinnlig domare än en manlig. Tjejer däremot skriker nog nästan mer på en kvinnlig domare än på en manlig domare. Som domare har man dessutom i alla fall inom Stockholms Fotbollsförbund mandat att visa ut en spelare som skulle kommentera ens kön på ett negativt sätt eller använder könsord. Det är en trygghet att ha den möjligheten som domare.

Vad har du för råd och tips till en ung tjej som funderar på om hon ska gå en domarutbildning?

– Kör! Fotbollen skulle vinna så mycket på en större representation av kvinnor, på alla plan. Och kanske i synnerhet inom domaryrket. Domaren syns och märks och har reell makt under matchen. Folk ska vänja sig vid att kvinnor har den rollen. Den makten ger respekt. Dessutom kommer du lära dig så otroligt mycket om allt från hur man uppträder på ett korrekt sätt och får respekt för det, hur dynamiken i större grupper fungerar och hur du hanterar detta genom att fatta snabba beslut. Kom också ihåg att trots att vi tjejer är i klar minoritet som kvinnliga domare så finns det faktiskt flera tjejer som dömer. Tveka inte inför att ta stöd av varandra, särskilt om du är ny som domare.

Nominera din eldsjäl inom kategorin Hälsa här