Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Folkspel

Här står vuxna kvinnor på kö – alla vill lära sig att simma

Glada kvinnor som lärt sig simma i Nacka.
Foto: Reija Reini

Det är aldrig för sent att lära sig simma. I Nacka strax utanför Stockholm utbildas vuxna i simningens konst i föreningen Nacka Simsällskap. 

– Det är ett enormt tryck från vuxna kvinnor som vill lära sig att simma hos oss, berättar YuSie Rundkvist Chou, som är sekreterare i klubben. 

Extern länk: Läs om Folkspels och Svensk Simidrotts samarbete här 


I tredje delen i artikel-samarbetet mellan Svensk Simidrott och ideella lotteribolaget Folkspel har vi kommit till vuxensimning. Medan ambassadören och förra världsstjärnan Anna Lindberg överraskande dök upp på en träning för vuxna som har börjat med simhopp – så handlar det den här gången om vuxna som lär sig att simma från grunden. 

De kommer från andra kulturer och bakgrunder, från världens alla delar och hörn, och de har en sak gemensamt: De kan inte simma – men de vill lära sig. 

– Det kan uppstå lite språkproblem, absolut, men vi har flera ledare som kan många andra språk och sedan får deltagarna ge varandra lite tolkhjälp, berättar YuSie Rundkvist Chou. 


Nacka Simsällskap drog igång 2016, och det är när det är kvinnosim för vuxna som trycket är som störst. 

– Vi behöver inte göra någon marknadsföring alls av vår verksamhet, Det är mun-till-mun-metoden som gäller. Någon som gått en kurs och lärt sig simma har en släkting eller en granne eller bekant. På den vägen är det. 

Corona-pandemin ställde såklart till det och under drygt ett år låg simundervisningen nere. Men sent i våras började den igen och ett 60-tal kvinnor lärde sig att simma. Deltagarantalet var lika högt under hösten; det är där som taket ligger. 

– Vi som startade detta hade egentligen ingen föreningslivsbakgrund, och vi förstod nog inte riktigt hur mycket administrativt arbete som också krävs. 

FAKTA SVENSK SIMIDROTT

# Svensk Simidrott består av idrotterna simning, simhopp, vattenpolo, konstsim och öppet vatten och är organiserad i Svenska Simförbundet som bildades 1904. 

# Har närmare 140 000 medlemmar i drygt 300 föreningar.

# Är sedan ett antal år medlem av Folkspel och tar därmed del av det ideella lotteribolagets överskott varje år. Senaste året blev det drygt två miljoner kronor. 


Tack vare projektet Simidrott för alla (som drivs av Svensk Simidrott) har ett antal personer i Nacka Simsällskap kunnat utbilda sig till ledare och flera av dem är tidigare deltagare i kurserna. 

– Det har betytt otroligt mycket att vi har kunnat utbilda oss och att andra har fått chansen. Förutom simtränarna har vi ju också ett antal kantvakter för säkerhetens skull.


Varför bara kvinnogrupper?

– Vi började så, och sedan har det fortsatt. Många kvinnor som inte kan simma upplever det som pinsamt att blandas i en grupp där även män ingår. Sedan kan det finnas religiösa och kulturella hinder med att blanda grupperna. Men vad som är roligt är att se hur pinsamheten släpper för många kvinnor när de väl lärt sig simma. Då börjar de gå på allmänna badtider också. 

Sverige har traditionellt sett alltid haft en hög simkunnighet jämfört med många andra länder. Men det betyder inte att alla vuxna faktiskt kan simma. Inte alls. 

I en ny undersökning som Svensk Simidrott har gjort i samarbete med YouGov kom det fram att 86 procent av de vuxna svarande är simkunniga – och 14 procent är det inte. 

Av de som inte kan simma är det främst tre skäl som bidrar till varför:  Pinsamt i min ålder (20 procent), rädd för vatten (15 procent) samt tidsbrist (15 procent). 


En som dock har övervunnit sin vattenrädsla är Barinder Kaur. För fem år sedan – som 34-åring – lärde hon sig simma tack vare Nacka Simsällskap. 

– Jag hade aldrig ens badat innan dess. Det var tråkigt att bara vara på stranden när barnen var i vattnet, säger hon. 

Barinder var snabblärd, även om det var kämpigt att till en början att tackla just vattenrädslan. Men hon lärde sig inte bara att simma själv, hon utbildade sig också till simtränare och är nu en av ledarna i Nacka Simsällskap. 

– Det är jätteroligt. Jag kan ju utgå från mig själv och mina erfarenheter. Jag vet ju hur mycket det betydde när någon höll mig i handen i vattnet i början. Jag kan förstå att andra är rädda för vatten, men jag blir så lycklig när jag ser att de efter ett tag har vunnit över rädslan och börjar lära sig att simma, säger hon. 


FOTNOT: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov under perioden 17–19 maj 2021. 


Extern länk: Läs om Folkspels och Svensk Simidrotts samarbete här  


FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt lotteribolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 352 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna BingoLotto, Sverigelotten och BingoLottos Julkalender.

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.