Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Här är det barnen som bestämmer

 Höllvikens Boxningsklubb har ungdomarna en egen styrelse. Och barnen blir ledare tidigt.

– Vi har 15 tjejer och killar i åldern 10 till 14 år som håller i träningspass. När de får ta ansvar växer de som personer. Och föreningens framtid säkras, säger sportchefen Ken Kvist.

Extern länk: Nominera Årets Idrottsförening här  


På en gräsmatta vid Sandeplanskolan i Höllviken reser sig ett stort fackverk av metallstänger. I ribborna sitter belysning och hänger ett 30-tal säckar att boxas mot.

Hit kommer stora och små med sina liggunderlag eller yogamattor för att träna i den friska vinterluften.

Höllvikens Boxningsklubb har byggt sitt eget temporära utegym för att kunna ha idrottsverksamhet under pandemin.


Många vill vara med

När en ungdomsgrupp tränar vid 15-tiden en vardag väcker aktiviteterna intresse hos skolbarnen som ännu inte har gått hem.

Eleverna lägger märke till att det är ett barn i deras egen ålder som håller i träningen och talar till sin grupp i ett headset. Rösten går ut i ett högtalarsystem.

– Mina småtränare tycker att det är jättekul att använda mikrofonen och träna sig i att prata inför andra, säger boxningsklubbens sportchef och tränare Ken Kvist. 

– Det händer att det kommer fram nyfikna barn från skolgården och frågar: ”Kan jag också få prata i headsetet?” Då svarar jag: ”Det kan du få göra imorgon. Om du kommer hit med en övning som du har förberett. Då får du visa övningen och instruera de andra barnen.”

Ken Kvist uppmuntrar barnen i Höllvikens Boxningsklubb att tidigt bli ledare – eller ”småtränare” som han ibland kallar dem.

– På så vis får de inflytande över verksamheten. När de kommer hit har de förberett hela träningen, vilken uppvärmning det ska vara, vilka övningar och vilken avslutning. De går igenom träningen med mig före. Jag frågar varför de har tänkt sig den eller den övningen. Och de får motivera och berätta hur de har funderat. Det blir ofta roliga tävlingar, koncentrationsövningar och balansträning.

Just nu har klubben 15 småtränare i åldern 10-14 år som tränar yngre klubbkamrater i smågrupper.

– Vi har en tioåring som är jätteduktig och håller i pass för våra miniknattar som är sex till nio år. De kommer hit och känner trygghet. Här visar vi alla respekt inför varandra. Ingen får vara dum. Det är jätteviktigt. Klubben blir som en trygghetszon, en fristad som vi har skapat. En av mina unga ledare har varit mobbad i skolan och haft lite problem. Hens utveckling är fantastisk efter att ha fått chansen att vara ledare här.


STAR är klubbens ramsa

Boxningsklubben jobbar med olika ramsor och nyckelord för att nöta in viktiga vardagsbegrepp i klubbens värdegrund.

En av dem förkortas Star efter begynnelsebokstäverna.

S: Sitt ner eller stå stilla när någon pratar.

T: Titta på den som pratar.

A: Avbryt aldrig.

R: Räck upp handen om du vill säga något.

Ken Kvist coachar de unga tränarna och vill gärna dela med sig av sin egen ledarfilosofi.

– Jag vill inte pracka på dem det, men jag säger att detta är min filosofi och att de gärna får prova den om de vill.

Vad går den ut på om du skulle sammanfatta i några få meningar?

– Se alla i gruppen! Håll koll på hur de verkar må! Någon kanske är uppe i varv och behöver lugnas ner. En annan är lite down och behöver lyftas. Och sen: Försök få varje individ att växa och utvecklas genom att ge dem utmaningar som är på lagom nivå för just dem.


”Vi jobbade redan så”

Ett år har gått sedan FN:s barnkonvention blev en del av svensk lag. När det skulle ske den 1 januari 2020 började många idrottsföreningar ta reda på vilka konkreta krav det ställer på verksamheten.

– Vi började också läsa på och gå igenom barnkonventionens alla artiklar. Då blev det ganska tydligt att det vi redan gjorde och gör idag är i linje med den.

På ett seminarium en gång fick Ken Kvist frågan om hur Höllvikens Boxningsklubb gör för att ha lyckats utveckla bra barnverksamhet och få allt fler unga medlemmar.

– När jag hade kommit med ett långt svar om hur vi jobbar så sa killen som ställt frågan: ”Jaha, ni individanpassar!” Det var bra att han sa det, för det kommer jag att spara mycket tid på när jag ska svara på sådana här frågor. Vi individanpassar! För liten som stor, alldeles oavsett ålder eller kön, säger Ken Kvist och fortsätter:

– Individanpassningen skapar ringar på vattnet av positiva saker. Det blir värde på värde och allt är win-win. Och om en förening ska leva vidare och utvecklas så är det egentligen en självklarhet att barnen ska ha medbestämmande.

Men för att Ken Kvist på djupet skulle inse detta krävdes en liten kris.

– Det var när jag fick problem med hjärtat för sex år sedan som polletten ramlade ner på riktigt i min skalle. Jag hade byggt upp rätt mycket saker i klubben som hängde på mig. Tänk om det hade gått åt helvete för mig? Visst hade jag delegerat en del även tidigare och inte varit auktoritär, men vi hade inte haft något framtidstänk. Det hade inte funnits några planer på unga ledare.

När Ken Kvist kom tillbaka efter hjärtingreppet grundades boxningsklubbens ungdomsstyrelse.

Det är en styrelse som finns parallellt med huvudstyrelsen. Ungdomsstyrelsen har en representant med på varje möte som föreningens styrelse har.

– Att låta de unga vara med och planera och ta ansvar för verksamheten, det säkrar föreningens framtid, säger Ken Kvist.

Höllvikens Boxningsklubb tar ansvar för barn och ungdomar även långt bortom det idrottsliga. Det senaste beviset är klubbens nya värderum. Det är färdigbyggt men coronapandemin har försenat invigningen.

– Det är ett alldeles nytt rum som vi har inrett och möblerat. Vi har lagt 400 000 kronor på detta med hjälp av en massa sponsorer.

Vilka värden är det som ska skapas i värderummet?

– Här ska barnen få läxhjälp och mellanmål före och efter träningarna. Eller bara umgås. Och det häftiga är att de som kommer att ta hand om barnen är pensionärerna vi har i klubben. Det har redan anmält sin ett 30-tal som volontärer. Att skapa de här mötena och gemenskapen över generationsgränserna skapar enorma värden.


Efter coronan öppnar Värdehuset

Precis när Höllvikens nya värderum stod färdigt och skulle tas i bruk kom de skärpta coronarestriktionerna.

Ken Kvist igen:

– Vi hann med en liten tjuvstart med ungdomsträning under höstlovet. Vi erbjöd mellanmål och det var som en minifritidssgård. Det blev dundersuccé. När coronan är borta och vardagen tillbaka kommer verksamheten i värderummet att explodera. Det ska bli som ett framtidens ”Fryshuset”. En plats för alla, liten som stor. Värdehuset!


Extern länk: Nominera Årets Idrottsförening här  


FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte