Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Folkspel

Handbollstränaren: ”Östeuropa och Sverige har inte en enda beröringspunkt”

För bara en vecka sedan fick Per Johansson sparken som förbundskapten.

Han har blivit mer auktoritär – och skäller ut sina spelare på ett sätt han inte gillar.

– Ibland gör jag saker som inte känns bra i magen. Men jag måste varje dag visa med kraft att det är jag som bestämmer. Annars är jag körd som ledare här, säger Per Johansson om att vara handbollstränare på toppnivå i Östeuropa.

Extern länk: Lyssna på Jörgen Lennartsson poddintervju med Per Johansson här


”Du ska skämmas för att du har på dig tröjan med den tvåhövdade örnen! När du spelar så här visar du inte den respekt som landet förtjänar. Om du inte visar den respekten har du ingen plats i mitt lag!”

Sådana saker säger Per Johansson numera ibland till sina spelare under matcherna. Det handlar inte om att någon har betett sig illa, utan om prestationer i spelet.

– Jag kan komma i lägen där jag vet att om jag inte trycker på med allt jag orkar, talar till henne med hög röst och väldigt tydligt så kommer jag inte att få ordning på ett visst spelmässigt problem.


Hamnat i helt nytt klimat

Det är en typ av retorik som han varken har använt i Kroppskultur eller svenska landslaget, Kungälv eller Boden.

Men som tränare för CSM Bukarest, Montenegros landslag och nu den ryska superklubben Rostov-Don har Per Johansson hamnat i helt nya ledarskapsklimat.

– Om du är fostrad i Sverige med allt vad det innebär av hur föräldraskap och vår idrottsrörelse fungerar, så finns det inte en enda beröringspunkt. Här har de en helt annan uppfostran, en helt annan befälsordning, ett helt annat upplägg på allt. Jag har blivit tvungen att anpassa mig, säger Per Johansson på telefon från Rostov i sydvästligaste Ryssland.

Han fortsätter:

– För mig handlar ledarskap om var jag är nu och hur jag ska möta de 25 personerna i den här gruppen. Vad är de vana vid? Vad känner de sig trygga i och vad stressar dem? Man får försöka ändra sitt ledarskap utan att tappa bort sig själv, men det kan vara svårt eftersom man sugs in i ett nytt system.


Känner sig inte bekväm

Per Johansson märker hur det kan sprida sig en oro i laget när han inte styr och ställer.

– Om jag inte visar mig stark och visar att jag är ledaren blir spelarna ofta nervösa eller okoncentrerade. Jag måste höja rösten och ikläda mig rollen av att strama upp och säga till dem att skärpa sig och fokusera. Ibland blir jag trött på det, för jag tycker egentligen inte att det ska behövas. Jag frågar ibland tjejerna: ”Måste piskan vara framme hela tiden?”.

Per Johanssons anpassning av ledarstil gör att han inte alltid själv känner sig bekväm.

– Ibland leder det till att jag kliver över en egen gräns. Jag agerar gentemot spelare på ett sätt som inte känns riktigt bra i magen. Men då vet jag ändå att det är 100 meter ifrån spelarens gräns för vad som är okej. Hon är van vid att bli skälld på och förväntar sig att jag ska gapa och skrika på henne.


Det är bröllop eller begravning

Vad Per Johansson istället upplever att östeuropeiska spelare generellt har svårt att ta emot – det är beröm.

– Då får jag ofta en bistrare reaktion än om jag hade korrigerat dem. Många ledare från Östeuropa ger bara feedback när något är dåligt. Spelarna har lärt sig att om de inte hör något från tränaren så är det oftast bra. Här finns en uppfattning att om man berömmer spelarna så blir de lata. Men jag vägrar att acceptera det.

Han berättar om en kultur där han uppfattar att det mesta målas i svart eller vitt.

– I Rumänien brukar man tala om bröllop eller begravning. Det är fest eller sorg. Och inget däremellan. Om vi har vunnit en match är allt bra, oavsett hur vi har spelat och vem vi har mött. Om vi förlorar är allt kass.

Vinn! Det är det enda uppdraget från arbetsgivaren.

När Rostov-Don skrev kontrakt med Johansson i slutet av augusti var klubbledningens budskap: ”Vi tar hit dig för att vi ska vinna Champions League, ryska ligan, ryska cupen och ryska supercupen. Det finns inga andra mål.”


Hur stort är tålamodet i Montenegro och Ryssland med att acceptera några förluster ifall arbetet med de matcherna innebär en positiv utveckling som kan ge bättre resultat på sikt?

– Noll.

En annan kulturkrock kan uppstå när Per Johansson frågar en spelare om hon har någon idé kring hur hon själv eller laget ska göra i en viss situation.

– Det är långt ifrån självklart för dem att svara på sådana frågor. Reaktionen kan bli: ”Kan han inget, den där svensken? Varför frågar han mig om det här?”.

En gång bad Per en Bukarestspelare att förklara varför hon inte ville säga vad hon tycker. Svaret: Varje gång genom åren som hon hade uttryckt en åsikt, så hade hon fått skit för det. Hon hade fått höra att hon är korkad.

Men att göra spelarna mer delaktiga och att ge feedback i hela gråskalan – det är grundläggande saker som Per Johansson inte ger upp i sitt ledarskap bara för att passa in i en viss kultur.

Han är övertygad om att detta kan leda till bättre sportsliga resultat även i länder som Montenegro och Ryssland.

– Jag öppnar dörren för sånt här och förflyttar positionerna steg för steg. Jag drivs av att försöka få in åtminstone tio procent av vad jag skulle ha i ett svenskt lag när det gäller de här sakerna. Rostov Don är ett av de allra bästa klubblagen, kanske det bästa i världen. Det finns en otrolig kunskapskälla att ta vara på i mina spelare. Jag kämpar för att vi ska komma dithän att vi faktiskt kan prata öppet om saker i laget.


Hur har ditt ledarskap påverkats av att ha engelska som arbetsspråk?

– Jag tror faktiskt att språkförbistringen har gjort mig tydligare som ledare. Eftersom varken jag eller spelarna har engelska som modersmål har jag tvingats använda en väldigt enkel och ofta grammatiskt felaktig engelska. Fokus blir att spelarna ska förstå. Då går det inte att snöa in på för många smådetaljer. Istället gäller det att renodla allt för att få fram de saker som är absolut viktigast, säger Per Johansson och fortsätter:

– Överhuvudtaget har de här fyra åren i tre olika länder breddat mitt ledarskap något hejdlöst. Det har varit en sådan skola och jag har lärt mig ofattbart mycket av att hamna i en massa situationer som jag aldrig skulle ha hamnat i hemma i Sverige.


Vad från Östeuropa skulle du vilja ta med dig hem till svensk idrott?

– Kravbilden. Här är det mer naturligt att man ställer väldigt hårda krav. I Sverige är det mer demokratiskt, och det är jättebra, men ibland går demokratin ut över verksamheten. Alla ska komma till tals överallt och ibland blir det för mycket prat och för lite verkstad. På Balkan och i Ryssland är det rakare rör. Allt är inte så inlindat. Det är en hård skola här och inte så mycket lull-lull. Det är tydligt vad som förväntas av dig och du gör ditt jobb.

Per Johansson har lett Montenegros landslag i ett EM och två VM, där femteplatsen senast förde nationen till OS-kval.


Fick sparken förra veckan

Fram till två dagar före samlingen inför EM i Danmark förberedde sig Per Johansson för sin sista turnering med det rödsvarta landslaget.

Då kom beskedet från Montenegros handbollsförbund att han fick sparken.

– Cirkeln sluts och sammanfattar min tid och ledarskapet i Montenegro på ett tydligt sätt. De avskedade Dragan Adzic extremt tätt inpå VM 2017 när jag kom in i landslaget. Nu sparkar de mig ännu närmare ett mästerskap. Det låg i luften efter att jag meddelat att jag inte tänkte fortsätta efter EM. De fick sista ordet. Den stora förloraren i detta är tjejerna i laget, men det skiter förbundet i.


Extern länk: Lyssna på Jörgen Lennartsson poddintervju med Per Johansson här 


FAKTA: Per Johansson

Född: 1970.

Jobb: Handbollstränare i den ryska mästarklubben Rostov-Don, sedan september 2020.

Tidigare klubbar: GF Kroppskultur (1993–97), Alingsås HK (1999–2002), Kungälvs HK (2014–17), CSM Bukarest (2017 och 2018) och Boden Handboll IF (2017–18).

Landslagsuppdrag: Sveriges U21-herrar (2002–03), Sveriges damer (2005–12, de tre första åren som assisterande) och Montenegros damer (2017–20).

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.