Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Årets Eldsjäl

Grunden Bois-grundare vann dubbelt på Eldsjälsgalan

Redan 1992 bildade Thor Guttormsen den numera klassiska föreningen Grunden Bois.

Sedan dess har han varit den drivande kraften i den.

För det blev han hela Sveriges eldsjäl.

– Det är overkligt och oväntat, säger han.

Eldsjälsgalan hade flyttat från Berns till Vasateatern. Annars var det mesta sig likt när ideella Folkspel prisade eldsjälarna i det svenska föreningslivet.


Lyckligast av alla blev en till Göteborg utflyttad värmlänning. Thor Guttormsen blev först utsedd till Årets Ledare, därefter vann han hela Årets Eldsjäl. Detta för sitt engagemang i Grunden Bois, en förening med 500 medlemmar och som är öppen för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar. 


– Detta är ett kvitto på att vi gör något bra. Många av våra spelare har genom idrotten får ett liv som alla andra, en plats i samhället, säger han. 


Thor pratat gärna om de sidovinster som verksamheten i Grunden Bois medför – både på individuell och samhällelig nivå. 


– Vi har vår fotboll och vår innebandy och det är klart att de tränar för att få spela matcher, göra mål och vinna. Men de växer också så otroligt mycket som människor hos oss och får ett gott liv på köpet. 


Förutom de dubbla prisen till Thor Guttormsen prisades följande på Eldsjälsgalan: Sofia Åhman (kategorin Hälsa), Mattas Ahlqvist (kategorin inkludering); Amanda Zahui (Årets Specialpris samt Julle United Dansförening (som blev Årets Idrottsförening).