Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Årets Eldsjäl

Friidrotten en av sporterna som tappar allra mest

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Friidrotten har tappat drygt 30 procent av sina barn och ungdomar från 2008 till 2018.
– Det är i glesbygden och bland äldre flickor som vi minskar, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svensk Friidrott.

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. Rädda Barnen är en av de se organisationer som står bakom Årets Eldsjäl: ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier.

Extern länk: Nominera din favorit inom kategorin Hälsa här

I den omfattande statistik som Centrum för idrottsforskning har sammanställt visar det sig att åtta av de tio största idrotterna har färre deltagare 2018 än 2008. En av de värst drabbade idrotterna är friidrott, som har backat med 33 procent.
– En del beror på att vi tidigare räknade in Friskis och Svettis, men visst, vi har ett tapp. Vi ser att det sker ute i landsbygden och framförallt har vi svårt att hålla kvar äldre flickor, det vill säga de som är 15 år och äldre, säger Stefan Olsson, och fortsätter:
– De stora starka föreningarna i storstäderna har ingen minskning av antalet aktiva barn och ungdomar. Men självklart måste vi se hur vi kan få fler ute i landet att hålla på med friidrott.

Stefan Olsson berättar att åtgärdsprogram finns, men han vill också se en större öppenhet för nya tankar i sin idrottsgren.
– Corona har ju väckt många tankar. Man måste inte kanske resa land och rike runt för att tävla när man är barn? Jag tror mycket på närhetsperspektivet, det enkla. I vår nya strategi vill vi växa och vara framtidens idrott, och då kanske man bör se över exempelvis sådana saker.
Han listar även andra saker som han vill genomföra.
– Vi måste fortsätta tona ner tävlingshetsen för de yngsta. Man ska träna för att må bra, inte för att tävla. Borde vi kanske vara lite mer innovativa och testa nya saker?

Som vad?
– Ja, kanske stående längdhopp och höjdhopp. Sådana saker. Friidrotten är väldigt konservativ när det handlar om vilka grenar som finns. En variation med lite nytt tror jag skulle kunna vara nyttigt för oss. Men problemet som vi och många andra idrotter har är att få fler att fortsätta längre. Det måste vi bli bättre på, för det handlar om att få fysisk träning och alla de goda effekter som det medför.


Kan nedgången från 2008 ha ett göra med att ni hade en boom i mitten av 00-talet när vi hade så många världsstjärnor?
– Det kan såklart spela in lite grann. Det finns ett stabilt grundintresse, men ibland peakar det såklart. Det är som nu med Armand Duplantis. Man märker av att det är fler som vill testa stavhopp ute i föreningarna.


Extern länk: Nominera din favorit inom kategorin Hälsa här


FAKTA/Åtta av de tio största sporterna backar
Här är de tio största barn- och ungdomsidrotterna, räknat i antal deltagartillfällen per capita under 2018. Statistiken grundar sig på föreningarnas rapporterade aktiviteter för flickor och pojkar i åldern 7–20 år. Inom parentes står den procentuella utvecklingen under tio år, alltså sedan 2008.
Fotboll 11,2 (–9%)
Innebandy 3,0 (–10%)
Ishockey 2,4 (–12%)
Gymnastik 2,1 (+53%)
Handboll 1,8 (–13%)
Ridsport 1,5 (–35%)
Basket 1,4 (–22%)
Simidrott 1,4 (+3%)
Tennis 0,8 (–22%)
Friidrott 0,7 (–32%)
Källa: Centrum för idrottsforskning, Riksidrottsförbundet/LOK-stöd.