Extern länk: Nominera din favorit inom kategorin Hälsa här
I den omfattande statistik som Centrum för idrottsforskning har sammanställt visar det sig att åtta av de tio största idrotterna har färre deltagare 2018 än 2008. En av de värst drabbade idrotterna är friidrott, som har backat med 33 procent.
– En del beror på att vi tidigare räknade in Friskis och Svettis, men visst, vi har ett tapp. Vi ser att det sker ute i landsbygden och framförallt har vi svårt att hålla kvar äldre flickor, det vill säga de som är 15 år och äldre, säger Stefan Olsson, och fortsätter:
– De stora starka föreningarna i storstäderna har ingen minskning av antalet aktiva barn och ungdomar. Men självklart måste vi se hur vi kan få fler ute i landet att hålla på med friidrott.
Stefan Olsson berättar att åtgärdsprogram finns, men han vill också se en större öppenhet för nya tankar i sin idrottsgren.
– Corona har ju väckt många tankar. Man måste inte kanske resa land och rike runt för att tävla när man är barn? Jag tror mycket på närhetsperspektivet, det enkla. I vår nya strategi vill vi växa och vara framtidens idrott, och då kanske man bör se över exempelvis sådana saker.
Han listar även andra saker som han vill genomföra.
– Vi måste fortsätta tona ner tävlingshetsen för de yngsta. Man ska träna för att må bra, inte för att tävla. Borde vi kanske vara lite mer innovativa och testa nya saker?
Som vad?
– Ja, kanske stående längdhopp och höjdhopp. Sådana saker. Friidrotten är väldigt konservativ när det handlar om vilka grenar som finns. En variation med lite nytt tror jag skulle kunna vara nyttigt för oss. Men problemet som vi och många andra idrotter har är att få fler att fortsätta längre. Det måste vi bli bättre på, för det handlar om att få fysisk träning och alla de goda effekter som det medför.
Kan nedgången från 2008 ha ett göra med att ni hade en boom i mitten av 00-talet när vi hade så många världsstjärnor?
– Det kan såklart spela in lite grann. Det finns ett stabilt grundintresse, men ibland peakar det såklart. Det är som nu med Armand Duplantis. Man märker av att det är fler som vill testa stavhopp ute i föreningarna.
Extern länk: Nominera din favorit inom kategorin Hälsa här
FAKTA/Åtta av de tio största sporterna backar
Här är de tio största barn- och ungdomsidrotterna, räknat i antal deltagartillfällen per capita under 2018. Statistiken grundar sig på föreningarnas rapporterade aktiviteter för flickor och pojkar i åldern 7–20 år. Inom parentes står den procentuella utvecklingen under tio år, alltså sedan 2008.
Fotboll 11,2 (–9%)
Innebandy 3,0 (–10%)
Ishockey 2,4 (–12%)
Gymnastik 2,1 (+53%)
Handboll 1,8 (–13%)
Ridsport 1,5 (–35%)
Basket 1,4 (–22%)
Simidrott 1,4 (+3%)
Tennis 0,8 (–22%)
Friidrott 0,7 (–32%)
Källa: Centrum för idrottsforskning, Riksidrottsförbundet/LOK-stöd.