Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Första kvinnan i Sverige på positionen: ”Jag förväntas vara mer ödmjuk”

Tatiana Håkansson i Dalkurd är första kvinnliga akademichefen på elitnivå.

Hon är första kvinna i Sverige i sin roll. 

Och ett av kraven för att ta jobbet löd: Då måste ni starta upp tjejfotboll. 

– Jag vill vara en plog och visa andra kvinnor att det här visst går, säger Tatiana Håkansson, akademichef och CSR-ansvarig hos Dalkurd FF.

Extern länk: Nominera din favorit i kategorin inkludering här  


Tatiana Håkansson, 29, hade själv en löftesrik fotbollskarriär och spelade bland annat på college i USA. När skadorna hopade sig kände hon sig nödgad att sluta. Men för den skulle ville hon inte släppa den sport som hon älskar.

– Jag läste Idrottsvetenskap i Umeå men var väl ingen klassisk student som festade och så. Utan jag gick all-in på utbildningen, startade bolag och satt i styrelser och allt sånt, säger hon och skrattar.

Tackade nej första gången

Det ledde till projektledarjobb inom integration på Upplands Idrottsförbund, och rätt snart fick Dalkurd FF – som hade lämnat Borlänge som hemvist och flyttat till Uppsala – upp ögonen för henne.

– Första gången de frågade tackade jag nej. Jag kände att jag hade lite för lite erfarenhet då. Men de kom tillbaka ett år senare och då var jag mer varm i kläderna. 

Tatiana gick in i förhandlingarna med ett krav. Starta upp flicklag – annars är det inte intressant. 

Redan när hon gjorde sin första dag på sin nya arbetsplats fanns ett flickor födda 07 i träning … 

– Men där finns fortfarande oerhört mycket för oss att göra. Vi är alldeles för dåliga på flick- och tjejsidan. 

För att väcka intresse ser Tatiana till att det finns ett samarbete med några skolor i Uppsalas mer utsatta områden. Men pandemin har försvårat arbetet. 

– Vi har startat ett samarbete med skolor och fritidsgårdar som vi kallar för Sportis. Ett av dem är ett Tjej-Sportis, dit bara tjejer är välkomna, som tar vid när skoldagen är slut. Det här handlar ofta om tjejer som inte har någon rörelseförståelse, de har ingen som helst erfarenhet av att idrotta eller spela fotboll, säger hon, och fortsätter:

– Först handlar det om att få dem i rörelse och aktivitet. Nästa steg är att de ska få mersmak för just fotboll. Sen betyder det mycket för dem att få en frizon mellan skolan och hemmet, att få vara med i ett socialt sammanhang utanför skolan och få några timmar till något annat. Detta är ofta tjejer som är hemma väldigt mycket. 

Otydliga besked väcker ilska

Men detta är bara en liten del av Tatiana Håkanssons yrkesliv. Som akademichef ska hon jobba operativt, strategiskt och övergripande.   

– Vi har en anställd fotbollsutvecklare och jag brukar säga att det är han som tar alla beslut som fattas innanför linjerna och jag ansvarar för de som ska tas utanför. Jag jobbar som en sorts controller, kan man säga. Nu har merparten av min tid som akademiansvarig varit under en pandemi, så det har varit väldigt speciellt. Man har fått fatta väldigt många märkliga och snabba beslut. 

Kan du ge exempel?

– Ja, ta 28:e april år. Då gav Folkhälsomyndigheten klartecken för barn- och ungdomsmatcher igen. Två dagar senare, på Valborgsmässoafton, kom det lokala beskedet: Tills vidare blir det inga matcher i Uppsalaområdet. Då får man mejl och telefonen ringer och det är arga föräldrar som i vissa fall verkar tro att det är jag som fattar beslut helt själv som en mini-Tegnell. Där tror jag faktiskt att det är lite jobbigare för mig som tjej.


Hur tänker du då?

– Det är precis som att ett nej från mig aldrig tolkas som ett slutgiltigt nej – åtminstone inte förrän jag har sagt det tre gånger. Det förväntas nästan att jag som tjej ska vara lite juste, att jag ska vara ödmjukare och helt enkelt lite mjukare. Jag tror inte att en manlig motsvarighet hade fått uppleva samma tjatande. Då hade nog ett nej varit ett nej. Punkt. Jag fattar ju aldrig godtyckliga beslut som rör pandemin, utan förhåller mig till de riktlinjer som finns. Det är inte JAG som säger att man inte ska spela matcher i Uppsala närmaste tiden, men det är jag som förmedlar budskapet. Jag förstår att alla blir besvikna, alla vill ju spela matcher. 

Du är Sveriges första akademichef, på den här nivån. Finns det andra fördomar eller liknande, som du upplevt, på grund av ditt kön?

– Det förväntas nog lite mer av mig som tjej än om jag hade varit kille. Som att man måste upp till bevis. Och jag triggas ju lite av det och vill minsann visa att jag kan. Det kan bli lite farligt det där. Kraven utifrån blir väldigt höga, och då höjer man sina egna krav på sig själv. Jag måste prestera hela tiden och arbetsdagar på tolv timmar är inte ovanliga. Jag vill inte misslyckas i detta, för då heter det att ”kvinnor kan inte den här branschen”. Nu är jag i och för sig inte särskilt orolig över att jag ska misslyckas. Jag vill visa den kommande generationen kvinnliga ledare att det här minsann går – även för tjejer!


Extern länk: Nominera din favorit i kategorin inkludering här  


FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt lotteribolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten.


# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.