Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Årets Eldsjäl

Förre förbundskaptenens hyllning: ”Det hon gör är helt fantastiskt”

Curt Lundmark tycker att vi måste värna om vårt föreningsliv.

SHL-premiären står för dörren – och då passar före detta förbundskaptenen Curt Lundmark på att lyfta en alldeles speciell eldsjäl:
En ideell fotbollsledare.

Nominera din eldsjäl i kategorin Ledare här

Curt Lundmark är en av våra största hockeyledare. Han har tränat flera föreningar i vår högsta serie, finska Jokerit och han har inte minst varit förbundskapten. Först som assisterande till Conny Evensson (med två VM-guld som facit), sedan som ytterst ansvarig (med OS-guldet 1994 och ett silver i VM året därpå som främsta meriterna).

När "Curre" ombeds lyfta fram den största eldsjälen han kan komma på, så väljer han dock ingen inom hockeyns värld.

– Jag måste bara säga Gunilla Engström från Västerås. Hon har hand om Romfartuna United. Hennes insatser är bara helt, helt fantastiska. Hon är en riktig eldsjäl för mig, säger han.

"Är ett måste"

Romfartuna United är en fotbollsförening från en liten by utanför Västerås som är speciellt inriktad på människor med olika slags funktionsvariation. I den klubben gör Gunilla en enastående ledarinsats.

Du har ju själv varit med den av svenskt föreningsliv under hela ditt liv. Vad har du att säga om det?

– Det är ett måste, helt enkelt. Det är att ett sätt leva. Därför måste vi kämpa för att få alla människor att förstå hur himla viktigt det är. Det är själva folksjälen i vårt land. Folksjälen finns där, i föreningslivet, ingen annan stans, svarar "Curre", och fortsätter:

– Jag är en sådan som tycker att föreningarna även i framtiden måste äga sin egen verksamhet. Vi kan inte släppa efter för kommersiella krafter. Vi kan inte ge upp själva bestämmanderätten. Föreningslivet är folksjälen och det är något som vi ska värna väldigt mycket om.

Har haft prostatacancer

Curt Lundmark har själv varit en drivande kraft bakom den lokala idrottsgalan i Västerås, där han tycker att priset "Årets eldsjäl" är det allra finaste. På senare år har han också pratat öppet om sin egna erfarenhet av det som är tabu för så många män: Prostatacancer.

Nominera din eldsjäl i kategorin Ledare här