Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Folkspel

Föreningen tog hjälp av Rädda Barnen: ”Detta borde alla barn få lära sig”

Tove och Sara tycker att alla borde ta del av Rädda Barnens utbildningar.
Foto: Pia Gustafsson

Som idrottsklubb kan man ge barnen träning och rörelseglädje. Men man kan också hjälpa till att skydda dem mot sexuella övergrepp.

Fotbollsföreningen Qbik i Karlstad tog hjälp av Rädda Barnen och utbildade både barn och föräldrar i materialet ”Stopp Min Kropp” – en verksamhet som ideella lotteribolaget Folkspel är kommunikationspartner till. 

– Jag tycker att det här är något alla barn borde få lära sig, säger spelaren Tove Hellman, 11 år.

Extern länk: Läs mer om Stopp Min Kropp här


Det hela började vintern 2020. Fotbollsföreningen Qbik i Karlstad hade bestämt sig för att certifiera sig enligt en standard som kallas ”Trygg förening” som drevs av Rädda Barnen tillsammans med kommunen.

– Det handlade om att säkerställa att vår miljö är trygg för våra aktiva, förklarar Sara Carlsson, tränare för klubbens lag för flickor födda 2010.

Funderade på hur man skulle göra

Bara några månader senare stod en man åtalad vid Värmlands tingsrätt för att ha förgripit sig sexuellt på ett stort antal barn. Sara, som förutom att vara tränare själv är förälder till en dotter på elva år och två tonåriga bonusbarn, reagerade på händelsen och började fundera på vad hon som förälder och tränare egentligen kan göra för att förhindra att sådana situationer ens uppstår.

– Även flera andra föräldrar kom till mig med liknande tankar, och då tog jag kontakt med Rädda Barnen eftersom jag hade fått ett så gott intryck av dem under arbetet med certifieringen. Jag tänkte att det inte alltid är så lätt för vare sig barn eller föräldrar att prata om de här sakerna på ett bra sätt, men att Rädda Barnen säkert hade kunskapen som behövdes.

TIPS OM DU ÄR OROLIG

# Var vaksam på dina egna reaktioner.


# När du tar upp ämnet med barnen – utgå ifrån den konkreta händelsen eller situationen.


# Undvik att pressa fram svar – säg att du finns där om barnet vill prata och att det också finnas andra vuxna. 


# Förklara att det aldrig är ett barns fel eller ansvar om någon gör något som är fel eller förbjudet. 

Det är vuxenvärldens ansvar

Och det hade de. Sedan länge erbjuder de materialet ”Stopp! Min kropp!” som vänder sig till föräldrar och andra viktiga vuxna och ger tips och råd om hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp. Tanken är inte att barn och ungdomar själva ska stoppa kränkningar och sexuella övergrepp, det är vuxenvärldens ansvar, och materialet ska göra ämnet mer pratbart. 

Att barn ska förstå vad andra får och inte får göra med deras kroppar, att det aldrig är deras fel om något händer samt att de ska veta att de alltid kan prata med en vuxen vid behov.

Lärt sig mycket

Tillsammans la Rädda Barnen och Sara upp en utbildningsplan för laget på fyra tillfällen. Först ett där Rädda Barnen pratade med barn och föräldrar tillsammans, sen ett tillfälle för bara barnen, sen ett för bara föräldrar, och nu efter sommaren ett avslutande möte där alla är med tillsammans igen. Och initiativet är mycket uppskattat, både från barn och föräldrar.

STOPP MIN KROPP

# En vägledning med tips och råd om hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp.


# Om vuxna vågar prata med barn om kroppen och gränser, kan de hjälpa barn att berätta om någon gör något mot deras kropp som de inte gillar eller förstår.


# Barn behöver så tidigt som möjligt bli medvetna om kroppens värde och om hur man säger eller visar ja och nej. Så att de får en trygghet och en känsla för vad som känns bra och rätt. Nu och senare i livet.

– Jag har lärt mig vad man får och inte får göra mot folk, och att det är viktigare än man tror, säger Tove Hellman, och fortsätter:

– Många kanske tycker att det inte gör något om man tar en bild eller filmar någon mot någons vilja, men nu vet jag att det är ett brott och att man får säga stopp. Jag tycker att det här är viktigt, och idrottsföreningar borde göra så att alla barn får gå en sådan här kurs så att de får veta vad man får och inte får göra mot andra personer. 

Även Sara är mycket nöjd med att ha gått kursen.

– Jag tycker om ordspråket att det krävs en by för att uppfostra ett barn, och det här att barn kan behöva många viktiga vuxna omkring sig och inte bara föräldrarna tyckte jag blev tydligt. Vi i vuxenvärlden är beroende av varandra och kan hjälpa varandra med att stötta barnen, och ibland måste man kanske vara lite modig som vuxen och våga ta samtal även om de känns jobbiga.

Mycket nytta för barnen

Dessutom ser hon som tränare att barnen har haft nytta av kursen.

– Det är tydligt att tjejerna har blivit stärkta och medvetna om sina rättigheter. Slutsatsen jag har med mig som ledare är att det här är något vi behöver göra mer av, och gärna i samarbete med Rädda Barnen. Det finns så otroligt duktiga människor, och även om det här är svåra frågor behöver man inte stå ensam. 


Extern länk: Läs mer om Stopp Min Kropp här


FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. Rädda Barnen är en viktig medlem av Folkspel som via förmånstagande prenumerationer av produkterna får en betydande intäkt varje år. Folkspel är kommunikationspartner till Stopp Min Kropp. 


# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.