Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

För lite sömn och för mycket stress – här är metoden som kan hjälpa dig

Medicinsk yoga är en behandlande aktivitet som blir allt mer populär.

Sov bättre, stressa mindre. Det är något som många människor vill. Medicinsk yoga kan vara ett steg på vägen mot en sundare livsstil.
– Jag brukar säga att om man kan andas, så kan man yoga, säger Helene Silfver, samordnare föreningsstöd och livsstil på Riksförbundet HjärtLung.

EXTERN LÄNK: Rösta på dina favoriter i Årets Eldsjäl här


Riksförbundet HjärtLung kallar sig gärna för "Sverige billigaste gym" eftersom man som medlem har tillgång till ett stort utbud av motionsaktiviteter. Patientorganisationen är också en av totalt sex organisationer som från och med i år är officiell avsändare av Eldsjälsgalan, som ideella Folkspel arrangerar varje år för att uppmärksamma alla eldsjälar i det svenska föreningslivet.
Helene Silfver, som förutom ovan nämnda också är utbildad instruktör i yoga, berättar:
– När många tänker på yoga så tror de kanske att de måste böja sig mycket och vara smidiga. Men det stämmer inte. Medicinsk yoga är en terapeutisk behandlande form som har sitt ursprung i Kundalini-yogan, men som är mer avskalad. Alla kan deltaga i medicinsk yoga oavsett besvär och fysik.

Få kroppen att stressa av

Den är med andra ord extremt individanpassad.
– Man kan göra rörelse i så många olika varianter. En del av den medicinska yogan består till och med bara av tankeverksamhet – att man tänker på rörelser som man kan göra. Man börjar helt enkelt på den nivå som passar en själv, och efter ett tag brukar man upptäcka att man kan andas lite djupare, att man kan böja sig lite mer. All yoga, även den medicinska, handlar mycket om att få kroppen att stressa av – för då kickar de självläkande funktionerna igång.
I Sverige har det bara bedrivits seriös forskning av yogans effekter i drygt 20 år, men globalt finns det forskning som sträcker sig mer än hundra år tillbaka i tiden. Och det som den kan bland annat kan påvisa är saker som:
Förbättrat minne, ökad koncentrationsförmåga, minskad trötthet, förbättrad sömn, minskade muskelproblem och sänkt blodtryck.

Innehåller mycket vila mellan övningarna

– Man får heller inte glömma den rent psykologiska effekten som minskad oro och ångest, säger Helene Silfver, och fortsätter:
– Det finns delar i yogan som är grundläggande. Genom avslappningen som övningarna medför bäddar man för att uppnå positiv effekt. Dessutom är andningen central – det är genom den som du kan ändra din energi i kroppen. Den mediciniska yogan innehåller också mycket vila. Du gör en ryggövning i kanske tre minuter, sedan vilar du lika länge.


Hur långt upp i åldrarna rekommenderas medicinsk yoga?
– Så långt det bara går. Du är aldrig äldre än din egen ryggrad. Det handlar helt enkelt om att lära känna sin kropp och lyssna på den. Slutet av varje pass avslutas också med en liten meditation. Forskningen visar också hur goda effekter den kan ha efter att man har drabbats av exempelvis en hjärtåkomma.


EXTERN LÄNK: Rösta på dina favoriter i Årets Eldsjäl härFAKTA: Riksförbundet HjärtLung
# Riksförbundet HjärtLung har 150 lokalföreningar runt om i landet som bland annat erbjuder regelbundna motionsgrupper och andra livsstilsaktiviteter anpassade för personer med hjärt-, kärl eller lungsjukdom och deras anhörig – allt för att personer med hjärt-, kärl- och lungsjukdomar ska ha ett bra liv.
# Flera föreningar erbjuder medicinsk yoga i sitt program. Läs gärna mer om Riksförbundet HjärtLungs verksamhet och hitta en förening nära dig www.hjart-lung.se/ - och här kan man se förbundets film Må bra med medicinsk yoga: www.youtube.com/watch?v=bgXCuEi4K5g.
# Riksförbundet HjärtLung är medlem i ideella Folkspel och sedan i år också en av avsändarna av Eldsjälsgalan som hålls på Berns den 12 mars. Folkspel drivs som en ideell organisation och fördelar varje år ut allt sitt överskott. Det senaste året blev överskottet för Riksförbundet HjärtLung 1 807 000 kronor (och totalt i Sverige 189 miljoner kronor). Den som väljer att prenumerera på någon av Folkspels produkter (Bingolotto eller Sverigelotten) kan välja Riksförbundet HjärtLung som förmånstagare.