Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Erica Johansson saknar sina seniorer: ”Därför mitt detektivarbete just nu”

Jag sitter vid mitt köksbord med datorn framför mig och letar febrilt efter alla mina goa seniorer på Facebook. Jag har kartlagt en del, skickat vänförfrågningar och skapat en grupp som heter just: "Ericas goa seniorer".

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten.
# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier.

Extern länk: Nominera din eldsjäl i kategorin Inkludering här


I flera års tid har jag haft gruppträningar på gymmet här i Landvetter och sedan två år tillbaka även fått tilldelat mig seniorerna, den ädlaste av alla grupper näst efter nyblivna mammor med rosendoftande bebisar.
Jag har fått utöka och köra dubbelpass på fredagarna när jag hörde att det stod 26 friskusar på kö!
Till mitt pass.
Helt otroligt.


Kanske är det för att vi släcker ner, drar för gardinerna, tänder det röda neonljuset, vrider upp högtalaranläggningen på högsta volym och dansar loss till nån skön up-tempolåt från ett tidigare årtionde. Den tanken föddes då jag såg att många rörde på höfterna mellan bytena på stationsträningarna. Då tänkte jag: "Aha de vill dansa. När annars får de dansa?"
Så i slutet på varje fredagspass blir det dans i fem minuter, samtidigt så öppnas dörrarna till nästa gäng seniorer som ska träna. Då kommer de indansandes samtidigt som instruktören, det vill säga jag, är i full fart med att bugga loss med någon dansant man som gjort en och annan bugg genom åren.


Detta är glädje, detta är vad träning för välmående handlar om.
Men nu sitter de där hemma, gympar framför tv:n och tar promenader. All organiserad träning för seniorer är inställd på gymmet.
Det är fantastiskt att SVT:s "Hemmagympa med Sofia" har 230 000 visningar i snitt varje dag. Jag hoppas att alla dessa inte bara tittar utan att de också är med och försöker röra på sig så gott det går.
Eftersom jag bor där jag jobbar så möter jag många av dessa äldre som är ute och promenerar och alla säger dom samma sak. "Vi saknar dina träningar". Jag förstår att de längtar efter gemenskapen och att få träffas och "tjöta" en stund. Att få vara en del av något.

ERICA JOHANSSON Egen företagare och före detta längdhoppare på världsnivå.

Vårt gym i Landvetter Centrum har blivit ett pensionärsdagis om man nu kan kalla det så. Men det är bara tillsyn av seniorer på förmiddagarna. Det tränas varje dag och efter passet – eller mellan två – är det kaffe och något ätbart till. Detta ingår i deras medlemskap.
Frukt ena dagen, en smörgås en annan och kola i papper på fredagar. Allt på bestämda dagar.
Jag kanske inte kan erbjuda mina seniorer en kopp kaffe efter varje träning men jag kan erbjuda dom gemenskap, rörelse och glädje. Så därför mitt detektivarbete just nu för att kunna samla ihop dem till utomhusträning. Givetvis på ett säkerhetsavstånd samt enligt folkhälsomyndigheternas rekommendationer.


För det är viktigt i dessa tider att inte glömma av det fundamentala. Vi behöver röra på oss och vi behöver också vara en del av det sociala samspelet.
Jag har en nära vän från Italien som jag tävlade mot under många år. Hon heter Fiona May och hon har varit i karantän nu i närmre två månader tillsammans med sin två döttrar. Hennes äldsta tös går i sin mammas fotspår och kan titulera sig europamästare för juniorer 2019.
För att hon ska få komma utanför huset för att träna krävs ett tillstånd från regeringen.
Något sådant godkännande behöver inte jag för att köra med mina goa seniorer.


Så ut och rör på er. Ta tag i de där sakerna du kanske lovat dig själv alldeles för länge, men alltid haft en ursäkt för.
Anmäl dig till det där loppet nästa år. Träna med en kompis som är permitterad.
För ni har väl hört världens bästa peppmening. Vinnaren har en plan, förloraren en förklaring.

Extern länk: Nominera din eldsjäl i kategorin Inkludering här