Annons Innehåll från Folkspel

Erica Johansson: ”Khaddi, du kan faktiskt få rekordet”

Sommaren är äntligen här – och för oss friidrottsälskare blir det två riktiga höjdpunkter med både VM och EM.

När hade vi senast så här många medaljkandidater?

Läs hela Erica Johanssons krönika och hennes intervjuer med kända idrottare här 

Friidrottssäsongen är redan i full gång och våra svenska mästerskapsdeltagare har börjat sommaren med världsresultat. Aldrig har vi väl haft så många förhoppningar inför både VM (Eugene, USA, 15–24 juli) och EM (München, 15–21 augusti) som avgörs i sommar. 

Stavhopparen Armand Duplantis, förstås. Diskuskastarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson, längdhopparna Thobias Montler och Khaddi Sagnia. Dessutom stjärnskottet på 400 meter häck, Carl Bengtström. 

Samtliga är potentiella medaljkandidater. Hur låter det? 

Helt fantastiskt om du frågar andra, jobbigt om du frågar mig.


En sak är säker och som jag lärt mig efter alla år som aktiv på stora mästerskap och som åskådare de sista 20 åren är att allt kan hända.

Även om du är storfavorit kan dagsformen avgöra om du lyckas eller inte. Negativa kommentarer kan ta så stor plats i din skalle att du börjar tvivla på dig själv. Du kan vakna upp och känna dig oslagbar, men någonstans på väg in till arenan kommer prestationskraven smygande, dina egna eller andras. 

Antingen kan du hantera det och lyfta dig ännu en nivå eller så sänker det dig. 


Jag har inga förväntningar på medaljer och jag har aldrig själv tyckt om att svara på den frågan när jag själv varit på EM, VM och OS. Det blir så uppskruvat och det känns som det bara tjatas om prispallar och förväntningar. Jag vill prata mer om resultat och formtoppar. 

För det går ju hand i hand med placeringar och framgångar. En kille som alltid har lyckats att pricka just formen är Carl Bengtström. Detta underbarn som liksom jag kommer från Landvetter. 

Han har nu tagit över kungakronan från våra tidigare häckstjärnor på 400 meter, Sven Nylander och Niklas Wallenlind. 

Det ska bli riktigt spännande att se vad Carl kan göra denna sommar.

ERICA JOHANSSON Egen företagare och före detta längdhoppare på världsnivå.

Hayward Field, arenan som det sprungit, hoppats och kastats på i över hundra år, verkar vara en arena att trivas på. Längdhopparen Khaddi Sagnia, som jagar mitt svenska rekord på 6,99, vann en Diamond League-tävling i slutet av maj på resultatet med 6,95, bara fyra centimeter bakom det där rekordet jag haft sedan år 2000. 

I 22 år.


Jag kan faktiskt tänka mig att ge bort rekordet, Khaddi, du kan få det. Men det krävs lite mer tryck ut över plankan, lite mer häng i luftfärden och kanske en vindpust i ryggen vid en perfekt plankträff.

Passa på att göra det i VM–längdfinalen den 25 juli i Eugene. 


Läs hela Erica Johanssons krönika och hennes intervjuer med kända idrottare här 


FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt lotteribolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 352 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna BingoLotto, Sverigelotten och BingoLottos Julkalender.

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.