Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Årets Eldsjäl

Efter 40 SM-guld varnar mästaren: ”Eldsjälarna får inte tröttna”

Anders Ljungberg oroar sig över att så få verkar förstå hur en ideell idrottsförening faktiskt fungerar och är uppbyggd. Foto: Niklas Andersson

Eldsjälar ger upp och fler verkar se föreningar som företag.
Mångsysslaren och kanotstjärnan Anders Ljungberg tycker att hans sport ligger helt rätt rent ideologiskt – men är ändå orolig.

Nominera din eldsjäl inom kategorin Hälsa här

 

Han är röntgensjuksköterska, professionell basist – och har 40 SM-guld i kanot från ungdomen. Förra året tog han SM-silver i maratonpaddling.

De första paddeltagen tog Anders Ljungberg som åttaåring i Arvika Kanotklubb. Och än idag brinner han för idén med ideella föreningar och vad de gör.
– Om jag vill lära mig någonting går jag med i en förening och lär mig det, säger Anders Ljungberg.

”Problematiskt om eldsjälarna tröttnar”

Han drar hellre nytta av de erfarenheter som finns hos äldre medlemmar och bidrar med det han kan än att köpa en helgkurs och få all information på komprimerad tid.
Anders Ljungberg sitter med i styrelsen i Näsets paddlarklubb, en klubb med många entusiastiska medlemmar. Han känner en oro inför att han upplever att många idag inte förstår hur en ideell förening fungerar, att det är ett givande och tagande.
– Det är en problematisk grej om eldsjälarna tröttnar. Det känns som att det finns många som tror att en förening är ett företag – "jag har ju betalat in min medlemsavgift, varför får jag inte de här förmånerna?!".

Sadlade om till musiker

Det finns en politisk underton i Anders Ljungbergs kärlek till kanotsporten. Det är ingen materialsport och utövarna behöver inte ha en egen kajak, det kan man låna hos en förening.
– Alla föreningar har kajaker för utlåning, men då måste man vara beredd att dela med andra. Ur ett politiskt perspektiv känns det rimligt för mig att hålla på med en idrott som alla kan vara med i.
Som 19-åring ställdes Anders inför ett val: Antingen satsar du på kanot på elitnivå eller så lägger du av. Ju mer seriös paddlingen blev desto mer avkall tvingades han göra på annat i livet.
– När man ska träna två pass om dagen får man lägga bort väldigt mycket annat. Mycket som jag mår bra av att göra, som att spela musik.
Så han sålde sin kajak och köpte en bra bas, började på folkhögskola och levde sen livet som frilansande musiker fram till 30-årsåldern. Då hittade han tillbaka till idrotten.
– Jag och min lillasyster åkte upp till kanotklubben. Ingen där visste vem jag var och det var jätteskönt.

Kom tillbaka som doldis

Det tog en stund, men efter ett tag visste de flesta att de hade med Anders Ljungberg att göra. De som var med på den tiden han tävlade mindes honom, de andra fick leta i gamla resultatlistor.
Numera paddlar han oftast K2, kajak med två paddlare, och långa distanser. Valet av tävlingspartner handlar nu mer om personlighet än prestation.
– Det är viktigare att det är en bra människa som sitter i båten med en än något annat.
Förra året paddlade han och Tryggve Nilsson in på andra plats i SM på 32 kilometer.
– Man snackar mycket när man är ute och tävlar. Det är lite av en actionsport. Paddlar man förbi en vassrugg så försöker man preja in de andra båtarna och det är mycket psykningar.
Förra året ställde Anders Ljungberg upp i uppemot tio tävlingar, men i år lär det bli färre. SM avgörs i mitten av juli, men om det blir start för att försvara förra årets silver är ännu osäkert.
– Jag tävlar inte om jag inte känner att jag är i tillräckligt bra form. Jag har tagit semester för SM, men vet inte om jag kommer ställa upp.

 

Nominera din eldsjäl inom kategorin Hälsa här

FAKTA

Slätvattenspaddling

Delas upp i sprint och maraton.
Sprint är 200, 500, 1000 meters-lopp.
Till sprint räknas även långloppen 2500 och 5000 meter.
Maratonlopp är upp till 36 kilometer.
Maraton innehåller alltid lyft där kanotisterna bär båten.

Anders Ljungberg

Ålder: 35 år.
Uppväxt: I en liten by utanför Arvika, på gränsen mot Norge. Mittenbarn i en syskonskara om fyra.
Bor: I Kallebäck med sambon Karin och katten Ester.
Senast lästa bok: Vetenskaplig teori och metod av Maria Henricsson.
Favoritpodd: Hej jag heter Fredrik. En dokumentärpodd om Fredrik Söderholms väg mot ett kokainfritt liv.