Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Årets Eldsjäl

Dags att nominera: Möt eldsjälen som tänder gnistor – med hjälp av Tomas Ledin

Körsång i Grytan utanför Östersund ledde till finalplats i Årets Eldsjäl. Nu finns ett nytt spännande projekt.

För två år sedan blev körsångsledaren Jonas Hagström finalist i Årets Eldsjäl. Då tändes en gnista – som har blivit till Gnistan.

– Jag hoppas att vi kan få fram fler eldsjälar tack vare det här, berättar Jonas, vars verksamhet bland annat stöttas av Tomas Ledin och Eva Dahlgren.

Nominera din eldsjäl inom Inkludering här

 

I över fyra år har Jonas Hagström, helt ideellt och med viss uppbackning av Östersunds näringsliv, varit med och drivit kören The Rockin Pots för asylsökande på flyktingförläggningen Grytan utanför Östersund.

Integrationsarbetet var så framgångsrikt att Jonas Hagström för två år sedan utsågs till en av fyra finalister inom kategorin Hälsa. Och kören har börjat öppna upp lokalavdelningar runt om i landet.

Funderade mycket

Under den där perioden när Jonas Hagström var en av finalisterna i Årets Eldsjäl började han fundera.

– Bara att bli utsedd till en av fyra finalister betydde väldigt mycket. Vi fick ett kvitto på att vi gör något bra, och vi uppmärksammades. Samtidigt började jag och min fru Rosmari, som också är delaktig i det här, fundera kring begreppet eldsjäl och vad det egentligen betyder...
 

 

Vad kom ni fram till?

– Att det är svårt för alla människor som står utanför föreningslivet att plötsligt börja engagera sig och bli en eldsjäl. Inte minst är det svårt för nyanlända som kanske inte kan språket och som inte vet hur det svenska föreningslivet är uppbyggt. Det är mycket byråkrati kring att starta en föreningsverksamhet. Därför tänkte vi att vi kanske kunde jobba lite med förstadiet till eldsjälar, att tända en gnista hos folk, så att de eventuella eldsjälarna inte slocknar innan de ens har börjat brinna.
Resultaten blev fonden Gnistan, en fond där privatpersoner kan söka bidrag för inkluderande integrationsprojekt.

– Det är en fond där man kan söka pengar till idéer – enkelt och utan väntan – och som stödjer idéer som handlar om att få människor med olika bakgrund att mötas. Vi vill göra det så enkelt som möjligt för att skapa möten. Vi vill vara med och tända en gnista hos folk – som i förlängningen kan leda till att skapa nya eldsjälar, säger Jonas Hagström.

Snart en kvarts miljon

Ansökningarna som kommer in till Gnistan har ofta en kulturinriktad prägel. Det kan handla om matlagningskurser och pysselkvällar, om workshops kring graffiti och sångaftnar. Målet är att varje år fördela ut 500 000 kronor – och 2019 hade inte ens varat i fem månader när Jonas Hagström kunde räkna ut att Gnistan delat ut över 300 000 kronor till 30 olika projekt.

En kvinna vid namn Ingrid Olsson var den som fick första bidraget i början av året, 5 000 kronor för att hon varje tisdag och torsdag skjutsar fyra afganska pojkar fram och tillbaka till deras fotbollsträning.

Kändisar bidrar

Fonden finansieras av privata månadsgivare, företag och av överskottet från The Rockin Pots framträdanden. Bland de som är med och bidrar ekonomiskt märks Tomas Ledin (som också har sjungit med kören The Rockin Pots flera gånger), Eva Dahlgren, Graham Potter och Ken Sema.
– Det är väldigt många människor som faktiskt vill vara med och göra vårt samhälle lite bättre, och det är för dem vår fond finns. Det ska inte vara krångligt att söka pengar hos oss, och det ska gå snabbt, och det är härligt att se hur pengarna verkligen kommer till nytta och användning, säger Jonas Hagström.

Vill du söka? Läs mer på: www.therockinpots.se