Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Clara Henrys nya uppdrag: Ska leda direktsända Eldsjälsgalan

Clara Henry ska leda Eldsjälsgalan på Vasateatern den 19 april
Foto: Morgan Norman

Klockan 20:00 måndagen den 19 april är det dags för den årliga Eldsjälsgalan – som kommer att direktsändas i sin helhet på Expressen.se. Programledare blir allkonstnären Clara Henry. 

– Det ska bli otroligt roligt och ärofyllt, säger hon. 

Extern länk: Läs mer om Årets Eldsjäl här 


Ända sedan 2008 har ideella spelbolaget Folkspel arrangerat Eldsjälsgalan, för att uppmärksamma alla krafter som verkar (ofta i det tysta) i föreningslivet. Fjolårets gala fick dock ställas in i sista sekund på grund av Covid-19, och i stället producerades ett magasinprogram som sändes på Expressen.se. 

Men i år blir det en Corona-säkrad gala på Vasateatern i Stockholm, med artister som Molly Hammar, Caspar Camitz och Simon Ljungman. Den 90 minuter långa galan kommer att ledas av Clara Henry. 

– En eldsjäl är ju någon som hittat sitt kall. Någon som brinner för något och som osjälviskt lägger ner tid, energi och pengar på just detta. Jag tycker att alla borde hitta in inre eldsjäl, säger Clara Henry.


Har du någon från din uppväxt som ett gott exempel och vad utmärker i så fall hen?

– Den första jag kommer att tänka på är min gamla friidrottstränare Torbjörn Nilsson. Jag vet ingen med ett sånt brinnande engagemang för att lära barn springa snabbt, kasta långt och hoppa högt! Det fanns ingen friidrottsklubb i Landvetter, så Torbjörn drog igång en egen grupp som tillhörde Mölndals AIK. Vi tränade varje tisdag och torsdag på den gamla grusbanan i Landvetter. Alla var välkomna, och på tävling skulle alla tävla, minst två olika grenar, om inte annat för att det var roligt. Torbjörn var grym.


Vad betyder föreningslivet för barn och ungdomar?

– Hela min uppväxt var jag aktiv i olika idrottsföreningar! Först tennis, sen friidrott. Det betyder ju otroligt mycket för barn och ungdomar att vara med i föreningar, både för att hitta roliga saker att göra på fritiden men kanske främst känslan av gemenskap. Mina högstadieår var rätt jobbiga när det gällde just gemenskap, jag kände ofta att jag inte passade inte, och att då kunna åka till friidrotten efter skolan var en räddning. Det har format den jag är idag.

Hans Sahlin, som är vd på ideella Folkspel, välkomnar att galan är tillbaka och att den kommer att vara tillgänglig för alla på Expressen.se, tack vare produktion från Bonnier News Brand Studio. 

– Vi har arrangerat Eldsjälsgalan sedan 2008 och för oss finns det inget finare än att få möjlighet att hylla de ledare som ser till att föreningslivet kan fortgå med sin verksamhet. Inte minst ett år som det vi har bakom oss har deras insatser varit mer välbehövliga än någonsin.


Extern länk: Läs mer om Årets Eldsjäl här


FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.