Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Bättre hälsa och fler som idrottar – unik webbplats lanseras i höst

Ett mycket stort steg mot ökad inkludering är på väg. En unik webbplats lanseras i höst.

– Personer med funktionsnedsättning idrottar och motionerar generellt sett mindre än personer utan funktionsnedsättning. Det vill vi ändra på, framför allt ur ett hälsoperspektiv, säger Calle Delling, kommunikatör på Svenska Parasportförbundet.

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten.
# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier.

Nominera din favorit inom kategorin Inkludering i Årets Eldsjäl här


Bakgrunden är följande: Historiskt sett har informationen om vilka möjligheter som finns för idrottande och motion för personer med funktionsnedsättning varit dålig. Den nya webbplatsen ParaMe ska bli lösningen på detta genom att samla information om idrott för personer med funktionsnedsättning samt vilka idrottsföreningar som erbjuder det.

– En plats som ParaMe har länge efterfrågats och webbplatsen kommer bli revolutionerande inom idrottsrörelsen. ParaMe lanseras i höst och webbplatsen kommer bland annat innehålla en sökfunktion som hjälper användare att hitta idrotter, föreningar och träning som passar just den personens förutsättningar. ParaMe kommer också att erbjuda inspirerande artiklar, peppande filmklipp, tips, intervjuer med paraidrottare – från nybörjare till elit, och mycket mer, berättar Calle Delling.
I första skedet sträcker sig detta projekt till och med 2021 och det finansieras av Arvsfonden. Men givetvis ska webbplatsen leva kvar efter det.

Första förening att ansluta sig för att kunna berätta att de välkomnar paraidrottare var Lunds Karateklubb, för snart två månaders sedan.

– Intresset är stort, nu har vi över 150 föreningar som har registrerat sig. Alla som bedriver fysisk aktivitet för personer med funktionsnedsättning kan registrera sig, även föreningar som kanske inte bedriver särskild paraverksamhet idag men som vill bli mer inkluderande och välkomnar paraidrottare

Den övergripande målsättningen är rätt självklar: att underlätta för personer med funktionsnedsättning att enklare hitta fysiska aktiviteter – och att på så vis få personerna att idrotta och röra på sig mer.

Webbplatsen kommer att lanseras under hösten, förhoppningsvis redan i september.

– Just tillgängligheten har varit en viktig och betydande del i framtagandet av ParaMe. Den kommer att vara anpassad så att den fungerar med olika hjälpmedel som exempelvis förstoring, skärmläsare och ögonstyrning och den är nåbar via dator, mobil och surfplatta, säger Calle Delling.

Nominera din favorit inom kategorin Inkludering i Årets Eldsjäl här