Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Bäst på alla plan – Matilda gör det omöjliga

Sen barnsben har Matilda spelat både bandy och fotboll. Det har gått – tack vare ledare som har accepterat det.
dar för ny bandysäsong – och nytt SM-guld?

Flera gånger frågade fotbollsledarna när hon skulle sluta spela bandy. Men tonåringen stod på sig.
– Om jag inte hade haft bandyn skulle jag nog ha slutat med fotbollen under gymnasiet, säger Matilda Plan.
Nu är hon regerande världsmästare i bandy – och U23-landslagsspelare i fotboll.

Rösta din favorit inom kategori Hälsa i Årets Eldsjäl här


Många talar om att mångsidigt idrottande är nyttigt. Men alla idrottsledare uppmuntrar inte till det i praktiken. Matilda Plan har då och då behövt förklara sig inför sina fotbollstränare. Varför spelar hon bandy också? Är det inte dags att satsa helhjärtat på fotbollen nu?
– Fotbollen har försökt lite att få mig att välja idrott. Men jag har alltid varit tydlig och sagt: "Jag kommer inte att sluta med bandyn. Det får ni acceptera!".
Matilda Plan är 21 år och har inte bara bevisat att det fungerar att dubbelidrotta, utan också att det är möjligt i vuxen ålder och på hög nivå.
Vunnit både SM och VM
I våras vann hon SM-guld i bandy med Västerås SK. I senaste bandy-VM, för snart två år sedan, var Matilda Plan som 19-åring med i startelvan när Sveriges damlandslag vann VM-guld på en frusen sjö i Kina.
– Det var en jättehäftig resa, men själva VM-turneringen var under all kritik. Isen var jättedålig. Den var ojämn och hade sprickor och de hade ingen ismaskin. Det gick inte att passa bollen utan man var tvunget att lyfta långa bollar, berättar Matilda Plan, och fortsätter:
– Herrarna hade aldrig spelat på ett sånt underlag. Visst var det en upplevelse att vara där, men bandyn kunde man lika gärna ha skippat.
I vinter satsar Matilda på att komma med till VM i Norge, som lär spelas på en slät och konstfrusen is.

Kommit med i landslaget

Samtidigt som hon är på topp i bandy har fotbollskarriären skjutit fart. Matilda är given startspelare i backlinjen i Eskilstuna United, som är ett av damallsvenskans bättre lag. Och i år har hon dessutom kommit med i fotbollens U23-landslag. I början av oktober spelade hon två matcher mot Nederländerna och i november väntar dubbellandskamp mot Ryssland.
– Det är alltid kul att åka iväg till U23-landslaget. Det känns väldigt mycket roligare med fotbollen nu än tidigare. Men samtidigt finns det inget som kan slå en bandymatch, säger Matilda Plan.
Vad är det som är så speciellt med bandy?
– Det går så fort. Man har mycket boll och det blir många mål. Det är jätteroligt att spela. Och jag är mittfältare i bandy och har en lite större roll där än i fotbollen.
Du är unik som idrottar på landslagsnivå i två olika sporter. Varför har du lyckats med detta?
– För att jag hela tiden har hållit fast vid att jag ska göra det. Då har båda sidorna fått acceptera det. Det är upp till dem att säga om jag är värd ett A-lagskontrakt eller inte. Jag har bevisat att jag kan dubbelidrotta utan att liksom skita i någon av sporterna. Jag klarar att hålla igång båda.
Vad har du för generellt råd till unga tjejer och killar när det gäller att syssla med flera idrotter?
– Att dubbelidrotta så länge som möjligt. Det är bara bra, tror jag. Man har glädje och nytta av det åt båda hållen. Jag hade nog inte spelat fotboll idag om jag inte hade haft bandyn.
Hade du inte?
– Nej, det tror jag inte. Under gymnasiet var jag riktigt trött på fotbollen. Jag valde att inte gå fotbollsgymnasium. Det var skönt att komma bort från den ena sporten ett tag och fokusera på den andra, och sedan tvärtom när säsongerna växlade.
Nackdelen är att det blir väldigt lite tid till återhämtning. Säsongerna går in i varandra. Tre veckor efter att Matilda Plan spelade SM-final i bandy i våras startade fotbollsallsvenskan.

Och i mitten av november avslutas hennes fotbollssäsong med U23-landskamper mot Ryssland – om hon blir uttagen dit. Två dagar efter andra Rysslandsmatchen har Västerås sin premiär i bandyns elitserie.
Matilda kommer knappast att hinna med någon försäsongsträning alls med bandylaget.
Klarar du att gå in och spela i elitserien utan ett enda ispass i kroppen?
– Ja, det skulle jag kunna göra. Det sitter i kroppen, och konkurrensen är inte lika stor i bandyn som i fotbollen.
Skulle det accepteras av omgivningen ifall du bara dansar in i laget utan att ha tränat?
– Det är väl just det. Jag har pratat med bandytränarna och sagt att det är upp till dem om jag ska spela ifall jag inte har tränat med laget. Det skulle kännas lite konstigt nu när vi vann guld i våras, har fått en nytändning och alla lagkompisar tränar för fullt. Om jag får spela i premiären kommer jag ju inte att säga nej, men jag vill i så fall att tränarna ska ha en öppen dialog med de andra spelarna för att höra vad de tycker och tänker.

Sliter på kroppen

Under vintern tränar hon bandy tre-fyra gånger i vecken och fotboll två gånger.
I år har Matilda Plan för första gången känt av att dubbelidrottandet sliter. Hon har ont i ryggen, och där är bandyn värst.
– Hur kroppen klarar detta kommer att ha en stor del i beslutet om hur länge jag fortsätter med båda sporterna. Sen känner jag också: Jag är 21 år nu. Ska man satsa på fotbollen så tror jag att det är dags nu.
Om fotbollens förbundskapten Peter Gerhardsson skulle säga att han har ögonen på dig men att du måste sluta med bandyn för att kunna komma med i damlandslaget. Vad hade du sagt då?
– Jag hade sagt att jag har kontrakt med VSK och att jag ska spela bandy denna vinter. Men sedan är jag öppen för vad som kan hända efter det.


Rösta din favorit inom kategori Hälsa i Årets Eldsjäl här