Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Anrika klubben äntligen redo – premiär för Blåvitts damlag

Malva Larsson är spelsugen efter en lång försäsong. Nu ska IFK Göteborgs första damlag genom tiderna begå tävlingsdebut. Foto: Bildbyrån.

IFK Göteborg dröjde i 115 år.
Och lagkaptenen Malva Larsson, 15, har väntat och längtat i två månader extra. Men på onsdag är det seriepremiär för Blåvitts första damlag.
– Det är verkligen på tiden. Jag är stolt och samtidigt nervös. Det känns nästan overkligt.

FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Under senaste året delades totalt ut 189 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten.
# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Årets Eldjäl här

 

På onsdag 24 juni spelar IFK Göteborgs damlag sin första seriematch. Motståndare: Ösets BK i division 4. Plats: Prioritet Serneke Arena.

Damlagets historiska debut har fördröjts med nio veckor.

– Det har varit ganska jobbigt att få vänta så länge eftersom vi är nyfikna och taggade på att se hur det kommer att bli. Jag är väldigt sugen på att spela premiären, säger Malva Larsson och fortsätter:

– Man har varit så förväntansfull under lång tid så längtan är väldigt stor. Det ska bli riktigt roligt och spännande. Såklart går vi alltid in för vinst, och jag tror att vi kommer klara av matcherna för vi har tränat ganska hårt under den långa försäsongen.

Flicklag som blivit damlag

Nästan alla de blåvita tjejer som kommer att tåga ut på konstgräset nedanför tomma läktare i fotbollshallen är mellan 14 och 16 år.

Flicklaget har haft ett halvår på sig att växa till damlag.

– Först visste jag bara att det skulle bli ett damlag i klubben, men det var lite oklart hur. I november fick vi reda på att det var vi som skulle bli det. Jag blev jätteglad. Det kändes så stort. I vårt lag är vi ödmjuka och tänkte inte riktigt att det är så här det är. Men efter några månader började vi förstå att det verkligen är vi som ska representera IFK Göteborg på damsidan.

Vad tänker du kring det?

– Det känns jättehäftigt och är liksom en ära. Det finns mycket stolthet i att bära IFK Göteborgs märke på tröjan. Och nu när det blir i damlaget känns det ännu starkare. Det är kul, men samtidigt nervöst. Detta känns som ett stort steg inom IFK.

Hur ser du på att IFK Göteborg efter 115 års verksamhet till slut startar ett damlag?

– Det var på tiden att detta beslut togs. Det är en bra tidpunkt nu. Nu får vi bygga upp det här från grunden med IFK-spelare som har varit ett tag i klubben. Det tycker jag är mycket bättre än att värva ihop ett damlag. Detta blir liksom mer äkta, och då får man också visa vad IFK:s akademi har att erbjuda.

Malva har precis gått ut nionde klass och tränar med IFK Göteborg fem gånger i veckan.

Vad är det som gör att du vill och orkar lägga all denna tid på fotboll?

– Det är så kul. Det är något jag verkligen brinner för, och jag vill bli något stort inom sporten. Målet för mig på lång sikt är att spela professionell fotboll utomlands.

Vad krävs för att du ska nå dit?

– Hårt jobb. Att hela tiden ha ett mål, men samtidigt att inte träna ihjäl sig. Man måste tänka på hur man ska bygga sin kropp. Och även ha med det psykiska. Att hela tiden vilja mycket och kämpa. Jag tror att det är det som man kommer längst på. Att när man är trött ändå tänka ”lite till” och fortsätta kämpa vidare. Det är så man utvecklas mest, säger Malva Larsson.

De flesta av 04-tjejerna i laget har Malva spelat med sedan hon kom till IFK Göteborg från Hisingsklubben Backatorp för tre och ett halvt år sedan.

– Det här laget betyder jättemycket för mig. Vi är som en familj. För det första så har vi en väldigt bra kemi på planen. Våra mittfältare behöver inte ens kolla på varandra för att veta var de har varandra. Och utanför planen har vi jättekul tillsammans. Man kan komma hit och bara släppa allting, att bara vara liksom. Jag har många jättenära kompisar i laget.

Alla lyssnar på henne

Cristian Loayza har tränat laget i fem år. Han beskriver lagkaptenen Malva Larsson så här:

– Hon är otrolig. Hon är lyhörd och har koll på det mesta. Alla lyssnar på henne. Hon är väldigt positiv och konstruktiv. Och väldigt mogen. En naturlig lagkapten och stabil mittback. En otroligt stark och löpvillig spelare med en enorm vilja.

Nu ska IFK Göteborgs tonårstjejer spela i vuxenserien division 4.

– Även om det blir mer fysiskt än i ungdomsmatcher så kommer vi inte att ändra på vårt spel och börja sparka långbollar. Vi har väldigt välutbildade tjejer i laget och kommer att försöka spela som vi alltid gör, med ett stort bollinnehav och spelare som kommer med mycket fart, säger Cristian Loayza.

Matchen kommer livestreamas

Premiärmotståndaren Ösets BK har en snittålder i truppen som är 13 år högre än Blåvitts.

– Det kan bli tufft för oss fysiskt på vissa sätt, säger Malva Larsson. Men samtidigt har vi ett snabbt passningsspel. Vi har ganska många spelare som är lite mindre i storlek men jättetekniska och bra på att ta sig förbi motståndarna. Det känns mäktigt att det snart verkligen är dags.

Men det är jättetråkigt att folk inte får kolla, för det hade vart en kul att göra tillsammans med publiken. Matchen kommer i alla fall att live-streamas på GP:s hemsida.

Och det är du som är lagkapten i IFK Göteborgs damlag…

– Det känns ju jättestort att få vara lagkapten. Att få ha den titeln känns kul, det är som en ära. Jag vet inte hur jag ska förklara. Det är helt overkligt, nästan.

 

FAKTA/115 år till damlagets debut

* I oktober 1904 grundades IFK Göteborg. Samma höst spelade herrlaget sina första fotbollsmatcher.

* I mer än ett sekel var Blåvitt en enkönad fotbollsförening. 2007 startades flickverksamhet. Så sent som 2016 sa klubbens dåvarande ordförande Frank Andersson. ”Jag är ytterst tveksam till att IFK ska ha ett damlag. Vi går hellre in och stöttar Göteborg FC genom att utbilda tjejer till att bli bra i fotboll och när de blir seniorer tar GFC över ansvaret.”

* På årsmötet i mars 2019 beslutade IFK Göteborgs medlemmar att ett damlag ska startas – efter förslag från styrelsen.

* På ett extra medlemsmöte i november bestämdes att klubbens befintliga ungdomsspelare ska bli Blåvitts första damlag och starta längst ner i seriesystemet 2020.

* 24 juni spelar IFK Göteborgs damlag (huvudsakligen bestående av flickor födda 2004) sin första seriematch i division 4 Göteborg, mot Ösets BK.

 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Årets Eldjäl här