ANNONS Innehåll från Folkspel

Anna J Haags uppmaning: ”Låt alla få vara med i sommar – ingen ska behöva känna ångest”

Sommarlovet är det bästa som finns – för många barn. Men inte för alla. För en hel del är det förknippat med ångest, oro och avundsjuka.

Det är saker som egentligen ingen ska behöva känna.

Missa inte säsongsavslutningen av Bingolotto

 

Hur kommer sommaren att bli? Varm och solig som ifjol, eller kall och blåsig? Kommer kompisarna på gatan åka iväg på semester och jag bli ensam kvar? Kommer alla gå på fotbollsskola och jag sitta hemma med syskonen?

Att känna oron inför sommaren är minst lika vanligt som det motsatta och alla vuxna måste förstå att det är så det är; att alla inte har möjlighet att delta på alla sommarläger, att många barn inte kommer utanför sina hem om det är sämre väder och att allt för många blir ensamma.

 

Jag älskade somrarna men jag längtade alltid tillbaka till skolan när vi närmade oss augusti, tillbaka till rutinerna och kompisarna man inte sett på hela sommaren. För mig handlade sommaren om att cykla till badplatsen, spela fotboll och åka iväg med husvagnen med familjen. Men alla har det inte så.

Idag är jag tacksam över att mina föräldrar kunde pyssla ihop det så att det alltid var någon hemma med oss barn, trots att ingen farmor eller farfar, mormor eller morfar fanns i närheten.

 

Hur ska vi vuxna då kunna bidra till att fler barn och ungdomar får positiva minnen av sommaren 2019? Jo, genom att öppna våra ögon. Genom att se det i ett större perspektiv, genom att bjuda in till gemenskap, genom att finnas där.
Ledare och coacher i föreningar, se till att öppna upp träningarna för fler, gör lite spontana aktiviteter där fler kan vara med. Engagera barnen och ungdomarna i föreningen. En varm och solig sommar inbjuder ju till mer spontan idrott, mer spontan gemenskap i allt från träning till aktiviteter till allmänt häng i parken eller på stranden. Och den gemenskapen måste vi vuxna uppmuntra!

 

Och ni ungdomar - dra med er era vänner på aktiviteterna, ta med bollen till stranden, dra ihop en beachvolleybollturnering eller varför inte brännboll? Åk på utflykter eller äventyr, ta cyklarna till nya badstränder. Och är vädret sämre, kom ihåg att när man väl är ute och gör något så märker man sällan av vädret. Och tänk på att ni inte är ensamma om att känna er ensamma om sommaren, när den där vardagen inte längre är som vanligt.

Det finns fler som ni, som inte kommer iväg på den där fotbollsskolan eller scoutlägret. Gör något tillsammans ni istället, det är ni som har fantasin och det är bara er fantasi som kan sätta gränserna för vad ni kan göra!

Dock ska ni kanske inte göra som min far gjorde som ung tonåring då han tävlade med en kompis om vems farmor som var snällast och de hela slutade med att de skulle cykla från Avesta till Falun, en sträcka på tio mil. Utan vare sig dagens cyklar, hjälmar eller någon större koll på hur man togs mellan dessa orter.

Anna Jönsson Haag, f d elitskidåkare och ambassadör för Folkspel.

 

Det slutade med punka och på ett eller annat sätt lyckades de få tag i min farfar som fick komma och plocka upp dem efter två mil. Min farfar som dessutom kallades smilet därför att han sällan log, så ni kan ju tänka er hur nöjd han måste ha varit. Precis som min far.

 

Så vad ni än gör, meddela någon vuxen vad ni har för planer så blir allt lite enklare. Ett cykeläventyr är aldrig fel, så länge det ingår lite fika-och badstopp längs vägen.
Vi får helt enkelt hoppas på en sommar lika varm som i fjol, med varma dagar och ljumma nätter, spontana äventyr och brännbollsmatcher. Glass i massor och en och annan fotbollsmatch. Och ett och annat bad kanske? För vet ni vad? Ett bad i en av Sveriges alla sjöar eller hav, det är fritt för alla. Passa på att utnyttja det!

 

Jag hoppas att alla, verkligen alla, kommer att få en sommar att minnas. En sommar med äventyr och glädje, nya vänner och nya gemenskaper. Nya blåmärken och skrapsår och ärr. Solblekt hår och fräknar på näsan och myggbett. Det, det ska bli sommaren 2019. Eller hur?


Missa inte säsongsavslutningen av Bingolotto