Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Årets Eldsjäl

Alexandra Pascalidou hyllar idrotten: ”Ett passerkort som river ner murar”

Ida Björnstad och Alexandra Pascalidou vid senaste Eldsjälsgalan – och i mars nästa år är det dags för en ny. Passa på att nominera din speciella eldsjäl.

Alexandra Pascalidou var en av prisutdelarna vid senaste Eldsjälsgalan.
Och hon hyllar idrottens betydelse i samhället.

– Alla branscher borde bli lite mer som idrotten, säger hon.

Nominera din eldsjäl inom kategorin Hälsa här

Alexandra Pascalidou är jämställdhetskämpe, journalist, författare, moderator, programledare – ja, säg vad hon inte är. I mars, på senaste Eldsjälsgalan, fick hon också uppdraget att vara prisutdelare i kategorin integration.
Något som hon kände sig mycket hedrad över.

– Hela världen står för enorma utmaningar. Vi blir alltmer polariserade, det växer upp murar mellan människor – vi måste bryta ner dem och istället så frön av förståelse. Där ser jag idrotten som den viktigaste nyckeln, som ett slags passerkort, säger hon, och fortsätter:

– Idrotten bryter ner murar och är den mest rättvisa av alla samhällssektorer. Där vinner den som springer snabbast, den som hoppas högst. Ingen blir dissad på grund av sitt efternamn eller hur man ser ut.

 

Hur är din syn på eldsjälarna som driver det svenska föreningslivet?

– De är fantastiska. De jobbar och sliter gratis dygnet och året runt, de liksom bär samhället på sina ryggar – och de gör det med en villkorslös kärlek. De betalar ofta ett rätt högt pris och får inte så mycket tillbaka, förutom glädjen i att stärka andra människor.

Alexandra Pascalidou tycker att det bästa med det svenska föreningslivet är att det ger alla en ärlig chans, att alla får vara med, vilket exempelvis underlättar integration och motverkar utanförskap.

– Jag är själv sprungen ur föreningslivet och började mitt liv med att kämpa mot rasism, för flickors rättigheter och var med och drog igång läxhjälp. Det var så jag en gång lärde mig att ta ordet. Det finns saker här i livet som är värda att kämpa för ända till slutet, säger hon.

 

Nominera din eldsjäl inom kategorin Hälsa här.