Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Adde Malmbergs nya fars – handlar om föreningslivet

Adde Malmbergs pjäs ”Man får väl ställa upp” ska ut på Sverigeturné under våren. Foto: Håkan Larsson

Adde Malmberg är aktuell med en helt ny fars – som handlar om eldsjälar och föreningslivet!
– Alla i Sverige har någon sorts koppling till föreningslivet. Därför är det förhoppningsvis hög igenkänningsfaktor, säger han.

Rösta på dina favoriter i Årets Eldsjäl här

 

Komikern Adde Malmberg har setts i massor av produktioner genom åren. För ett och ett halvt år sedan fick han frågan från Riksteatern: Kan inte du skriva en egen fars?

– Många farser är ju inköpta och utspelar sig i överklassen på Manhattan eller i 1960-talets England. Jag ville bort från det och valde i stället en svensk småstad i nutid som håller på att avbefolkas, berättar Adde, och fortsätter:

– Riksteatern köpte direkt min idé om att skriva en fars om föreningslivet. Så det blev "Man får väl ställa upp". Allt kretsar kring hembygdsgården där ett antal föreningar delar lokal: Hembygdsföreningen, Idrottsklubben, Kennelklubben, MC-klubben .... De småfuskar lite med bidragen, alla är medlemmar i alla föreningar och de har till och med avlidna människor i sina matriklar.

Allt flyter på – tills en dag då en föreningsinspektör kommer på besök ....

 

Varför har du valt att skildra föreningslivet på det här sättet?

– Jag förstod det kanske inte först, men efter ett tag insåg jag: Alla svenskar är ju eller har varit med i föreningslivet på något sätt. Själv spelade jag handboll som ung. Min son spelade mycket fotboll och hockey. Jag har engagerat mig olika teaterföreningar och i en körförening.

Det fanns alltså att ösa ur.

– Sedan är det kul att få uppmärksamma eldsjälarna som finns i föreningslivet. De finns där i min fars också. Jag har ju själv stött på massor av eldsjälar genom åren. Man kommer till en bygdegård eller en idrottsförening mitt ute i skogen och ska uppträda, och då finns det alltid några där som flyttar stolar, som kokar kaffe, som ser till att allting funkar. De är oerhört viktiga, säger Adde, och utvecklar:

– Jag och min fru pratade faktiskt om det för bara någon timme sedan och ställde oss frågan: Finns det dåliga eldsjälar också? Och det är klart att det gör, när engagemanget blir så stort att man kanske gör olagligheter eller andra dumma saker. Sedan finns det också en risk med de där eldsjälarna som tar på sig för mycket, att allt står och faller med dem.

 

Vad har du haft för eldsjälar i ditt liv?

– Framförallt en körledare när jag gick på gymnasiet. Han hade sådan passion för musik och körsång och fick oss 30 gymnasister att längta tills varje tillfälle då vi skulle sjunga. Han brann verkligen för det som han gjorde.

 

Är du själv en eldsjäl?

– ... nja, nej, det kan jag inte säga. Jag är driven och bra på att dra igång projekt och så, men jag är ingen eldsjäl i den där traditionella betydelsen.

 

Många föreningar brottas ju med ekonomin. Gäller det även föreningarna i din fars?

– Nja, det är inte så stort fokus på just det, faktiskt, även om de ju bidragsfuskar lite ...

 

Så de säljer inte Bingolotter för att bättra på sin ekonomi?

– Haha, nej. Men ... det skulle de absolut kunnat göra. Det får bli i uppföljaren, om det blir en sådan. Det var inte alls någon dum idé.

 

Rösta på dina favoriter i Årets Eldsjäl här


Här spelas Adde Malmbergs "Man får väl ställa upp"
25/1 Enköping (Joar blå)
28/1 Eskilstuna (Eskilstuna Teater)
30/1 Sandviken (Folkets Hus)
31/1 Hudiksvall (Kulturhuset Glada Hudik)
1/2 Sundsvall (Tonhallen)
4/2 Örnsköldsvik (Folkan Teater)
7/2 Älvsbyn (Forum, Andromeda)
9/2 Boden (Folkets Hus)
12/2 Gällivare (Blå Forell)
14/2 Östersund (Storsjöteatern)
22/2 Ludvika (Folkets Hus)
23/2 Avesta (Avesta Teater)
26/2 Örebro (Hjalmar Bergmanteatern)
27/2 Kristinehamn (CWasp, Folkspel, hristinateatern)
29/2 Motala (Follkets Hus)
... och för programmet i mars och april, läs på: https://www.riksteatern.se/forestallningar/man-far-val-stalla-upp/