Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Folkspel

143 miljoner kronor på åtta dagar - viktiga pengar för föreningarna

Uppesittaren och Nyårsbingon blev återigen en succé.

Det tackar det svenska föreningslivet för.

Totalt inbringade de båda kvällarna 143 miljoner kronor i överskott.

Extern länk: Läs mer om Folkspels överskott här  


Ideella lotteribolaget Folkspel har mutat in både den 23 och 31 december via sitt flaggskepp BingoLotto. 

BingoLottos Uppesittarkväll är sådan modern tv-historia att den till och med finns representerad på Nordiska Museet som ett av fåtal tv-program. 

Och årets Uppesittare gav ett rejält kassaklirr för de föreningar och organisationer som säljer bingolotter och som Folkspel delar ut allt sitt överskott till. Eller vad sägs om 105 miljoner kronor på bara en enda kväll?

– Det är oerhört imponerande av alla inblandade som bidragit. Det gäller förstås alla säljinsatser som gjort, men också alla som har köpt lotter och därmed bidragit till vår största och viktigaste folkrörelse, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel. 

IDROTTERNA SOM TJÄNAT MEST

I drygt 30 års tid har idrottsföreningar kunnat sälja Folkspels produkter (BingoLotto var först och sedan har det fyllts på med Sverigelotten, BingoLottos Julkalender och nytillskottet Färgfemman) för att kunna ta del av överskottet. Här är de specialförbund som sålts bäst – och som därmed har fått störst överskott genom åren:

1) Fotboll 7,24 miljarder kronor

2) Ishockey 1,19 miljarder kronor

3) Bowling 768 miljoner kronor

4) Handboll 692 miljoner kronor

5) Innebandy 618 miljoner kronor

6) Skidor 337 miljoner kronor

7) Ridsport 315 miljoner kronor

8) Bandy 304 miljoner kronor

9) Bordtennis 289 miljoner kronor

10) Orientering 277 miljoner kronor

Bara åtta dagar efter Uppesittaren var det dags för årets sista dag. För många har det blivit en tradition att avsluta året och fira in det nya i sällskap med BingoLotto. Denna raketfyllda kväll inbringade 38 miljoner kronor i överskott, vilket ger totala beloppet 143 miljoner kronor inom loppet av åtta dagar. 

– Många har haft det extra tufft under pandemin och vi behöver alla hjälpas åt för att vårt unika föreningsliv ska bestå. Då vi är en ideell organisation utan privata ägarintressen går varenda krona av överskottet tillbaka till medlemmarna. Vi vet att föreningslivet behöver dem och att de gör skillnad, säger Hans Sahlin. 

Folkspel har varit en viktig del av Sverige sedan 1991, alltså i över 30 år, och har totalt delat ut över 17 miljarder kronor i överskott.

Senaste verksamhetsåret delades det totalt ut 352 miljoner kronor, vilket nästan alltså motsvarar en miljon om dagen. Pengar som gör väldigt mycket nytta ute i föreningar, som underlättar vardagen och som förverkligar drömmar. En ny konstgräsmatta, en ny häst till ridklubben, en resa till en cup, ett träningsläger …


Extern länk: Läs mer om Folkspels överskott här  


FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt lotteribolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. Senaste året har det delats ut 352 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna BingoLotto, Sverigelotten och BingoLottos Julkalender.

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.