Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Årets Eldsjäl

Sista chansen den här gången - lyft fram din favoritförening

Fram till midnatt fredagen den 15 januari går det att nominera till Årets Idrottsförening i Riksidrottsförbundets egen kategori i Årets Eldsjäl. 

Vilken förening har lyckats bäst inom ramen för årets tema?

Extern länk: Nominera Årets Idrottsförening här 


För fjärde året i rad finns kategorin Årets Idrottsförening i regi av Riksidrottsförbundet. Tidigare år har idrottsföreningar prisats för sitt arbete med jämställdhet, för sitt utbud av senioridrott och senaste gången för sin inkludering av parasport.


Lyssna på barnen

I år är det barnen som står i centrum. 

– För att bli Årets Idrottsförening, eller en av de fyra finalisterna, krävs att det är en förening som verkligen värnar om demokrati och delaktighet, även för barn och unga. Det ska vara en förening som tar till vara på barns och ungdomars åsikter. Som ger dem möjlighet att göra sin röst hörd, att uttrycka sin vilja samt vara delaktiga i utformandet av verksamheten, säger Malin Träff, verksamhetsutvecklare på Riksidrottsförbundet.


Visa på kraftkällan

Föreningen ska visa en strävan efter att förbättra sin verksamhet utifrån medlemmarnas och samtidens behov och självklart följa idrottens värdegrund. 

– Eldsjälarna ute i föreningarna behövs, de ideella krafterna är av enorm betydelse för föreningslivet. Vi vill med vår kategori inte fokusera på de enskilda eldsjälarna utan på att en hel förening kan göra skillnad för många och på lång sikt, om man arbetar mot tydliga mål, med delaktighet och viljan att utveckla verksamheten tillsammans.  Kategorin ska lyfta föreningsformen och visa vilken kraftkälla den kan vara, både för att utveckla idrotten och på köpet göra skillnad i andra viktiga samhällsfrågor, säger Malin Träff. 

Sedan senaste årsskiftet är Barnkonventionen lag i Sverige – och nu ska de idrottsföreningar som låter barnen vara med och påverka lyftas fram. Hur får barnen vara med och påverka i just din förening?

Kategorin stänger vid midnatt på fredag. En jury utser först fyra finalister (som presenteras andra halvan av februari) och därefter en vinnare (som presenteras på Eldsjälsgalan i april). Denna kategori går alltså inte att rösta på. 


Extern länk: Nominera Årets Idrottsförening här 


Tre tips för den som vill bli Årets Idrottsförening:

1. Säkerställ att föreningens styrdokument utgår från RF:s stadgar och Idrotten Vill. 

2. Läs och diskutera RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott. Är föreningens verksamhet i linje med detta?

3. Fundera över föreningens rutiner för hur barnen löpande ges möjlighet att göra sin röst hörd, uttrycka sin vilja och vara delaktiga i utformandet av verksamheten. 


FAKTA FOLKSPEL

# Folkspel är ett ideellt spelbolag som delar ut hela sitt överskott till svenska föreningar och organisationer. I år delas det ut 232 miljoner kronor, tack vare svenska folkets vilja att stötta föreningslivet genom att köpa produkterna Bingolotto och Sverigelotten. 

# Folkspel arrangerar också Årets Eldsjäl. Det är ett projekt som pågår året runt och som syftar till att lyfta alla ideella eldsjälar i det svenska föreningslivet i fem olika kategorier. Varje månad hyllas också Månadens Föreningshjälte.