Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

BP:s satsning ska locka tjejer till att spela fotboll

SUMMERCAMP. BP tillsammans med Blackeberg Basket och Hässelby SK Friidrott har sommaraktivitet för ungdomarna.Foto: IF Brommapojkarna
SUMMERCAMP. Många barn dök upp på läger i somras. I är blir det en ny vända.Foto: IF Brommapojkarna
EN SLANK HON DIT. Tuff teknikträning leder till bättre balans på plan.Foto: Fabian Hansson Bernstone
VILKEN SKÖN STIL! Vad ska det bli av den här tjejen?Foto: Fabian Hansson Bernstone
TUFF TRÄNING. Öppen fotboll har blivit poppis band tjejerna.Foto: IF Brommapojkarna
UTOMHUSTRÄNING. Full uppslutning på planen.Foto: IF Brommapojkarna
STOR PLAN. Skolorna öppnar sina gymnastikhallar för tjejerna.Foto: IF Brommapojkarna
BESJÄLAD. En strålande Sofia Andersson leder BP:s populära verksamhet med öppen fotboll.Foto: IF Brommapojkarna
1 / 8

IF Brommapojkarna har dragit i gång projektet Öppen fotboll.

Ambitionen är att få fler unga tjejer i utsatta områden att börja träna. 

Man vänder sig till flickor i årskurserna 4-6.

Det har blivit succé trots att man bara är inne på andra terminen sedan starten. 

– Många tjejer var skeptiska i början kring sin egen förmåga. De har sagt att ”jag kan inte spela fotboll” och ”det här är bara för killar”. Nu ser man hur de vågar ta plats, säger Sofia Andersson som är BP:s verksamhetsledare. 

Inför 2019 hade IF Brommapojkarna och Stockholms stad kommit överens om ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP). Tanken var att föreningen skulle åta sig rollen att utveckla den sociala sammanhållningen i stadsdelen Hässelby-Vällingby. 

Ett bidrag skulle täcka utgifterna under de närmaste tre åren. 

– Redan då hade BP funderat på hur man skulle nå fram till fler tjejer i föreningens närområde, och få dem att spela fotboll, säger Sofia Andersson som rekryterades till föreningen för att driva projektet.

De flickor som trots allt spelade fotboll i BP kom i regel från Bromma där den socioekonomiska situationen såg betydligt bättre ut. 

– Vi har väldigt få tjejer som kommer från Hässelby gård och Grimsta som spelar hos oss. Många tjejer är nog hemma och ägnar sig inte åt så många aktiviteter. 

Många i ert närområde har utländsk bakgrund?

– Ja, det är majoriteten. Det finns inte så många etniska svenskar som bor i närområdet. De flesta är antingen födda utomlands eller har föräldrar som är det. 

– Det ser man också på de skolor vi besöker där nästan alla har utlandsfödda föräldrar, och hälften av våra tjejer som är med på aktiviteterna är själva födda utomlands.

Har ni varit ute på skolorna och rekryterat?

– Jag har tagit kontakt med skolorna i närområdet för att se om de varit intresserade. Och när de visat intresse har vi träffats och kommit överens om vad det finns för möjligheter på skolan. Vi har fått ta alla problem och möjligheter i beaktning för att kunna skräddarsy något på varje skola. 

– Och så har vi varit ute i klasserna och informerat. Just nu har vi kört alla klasser i årskurserna 4-6. De har fått ställa frågor. Ibland har vi varit ute på skolorna för att spela fotboll på luncherna för att de ska få en liten bild av oss. 

Var nyfikenheten stor eller fanns det en misstänksamhet mot er?

– De mesta tycker bara det är kul. En del har varit lite försiktiga och sagt att ”jag kan inte spela fotboll” eller ”jag har aldrig spelat fotboll”. Men så fort de varit med och provat på tycker de det är jättekul och har kommit tillbaka varje vecka. 

Tjejerna och ledarna träffas under en timme i respektive skola varje vecka. 

Föräldrarna är väldigt positiva 

Det är nästan alltid runt 15 tjejer som kommer till varje träning. Ibland händer det att några flickor får förhinder av olika orsaker. Det kan röra sig om andra aktiviteter på skolan eller att man är upptagen av utvecklingssamtal. Men majoriteten av tjejerna kommer alltid tillbaka.

Andra tjejer har också dykt upp på träningen för att någon kompis tipsat dem.

– Det som är jättekul är att vi märkt att det är många tjejer som säger att de vill börja spela i en förening. De frågar hur man gör när man spelar i ett lag och hur det är med matcher. 

– Man märker att intresset ökar så fort de sätter i gång.

För tillfället är det bara träningar och inga matcher eller turneringar. 

– Men en tanke är att de ska få spela mot varandra skolvis. Vi har bara kört det här en termin. Fokus har varit att etablera oss till en början. 

Vad har ni fått för uppfattning om vad deras föräldrar tycker om att deras döttrar börjat träna fotboll?

– De få som vi stött på är väldigt positiva och tycker det är jättekul. De brukar berätta att döttrarna jämt går omkring med en fotboll där hemma och alltid vill gå ut och spela. 

Hon har inte märkt att någon förälder sagt att de inte vill att deras döttrar tränar fotboll. Möjligen underlättar det att träningen sker i skolan i samband med fritidsverksamheten. 

”Letar hela tiden efter nya skolor”

Sofia Andersson har jobbat med liknande aktiviteter tidigare, till exempel i Uppsala där träningen var förlagd till kvällstid. Då var föräldrarna mer misstänksamma och ville förvissa sig om att döttrarna faktiskt fanns på plats. 

– Det var nästan så att de ville att man skulle fota barnet för att visa det var där. De ville ha kontroll, men det var absolut inget vi gjorde. De ville veta vad de gjorde när de var där. Det hände att vissa tjejer inte fick vara med. 

– Helt klart finns det föräldrar inom den här målgruppen som tänker så. Det hör man från andra ställen också. Men än så länge har vi varit förskonade från något negativt.

Finns det plats för fler flickor?

–Absolut! Vi letar hela tiden efter nya skolor som vill samarbeta med oss. Det är helt kostnadsfritt för barn och skolor. Men det krävs att vi har en gymnastikhall. Där ställer vi lite krav på skolan så att de kan hjälpa till. 

Hur är det med ledare?

– Just nu har vi inte så många. Vi har ju kravet att det bara ska vara kvinnliga ledare. Det är bara jag och en kollega från BP som är engagerade just nu. Vi söker nya ledare hela tiden. Det är jättesvårt att få tjejer att jobba som ledare då det ska passa med egna träningar, jobb och skola. 

Blir tjejerna automatiskt medlemmar i BP?

– Nej, det här är som vilken gratis aktivitet som helst. Men sen har de naturligtvis möjlighet att bli en del av föreningslivet. Vår ambition är ju att fler ska gå med i en förening, gärna BP, och bli mer aktiva. 

Tjejerna är ute och spelar mer på rasterna

På vilket sätt kan du se att de här flickorna har utvecklats socialt och känslomässigt?  

– Man ser hur de börjar ta plats. Många har varit skeptiska till en början kring sin egen förmåga. De har sagt att ”jag kan inte spela fotboll” och ”det här är bara för killar”. 

– Vi avsätter en kvart till samtal efter varje träning där vi pratar om olika ämnen och tar upp olika frågor som vi tycker är viktiga. Då har vi sett hur de växer och tar för sig - att fotbollen och föreningslivet visst är för tjejer. De säger att de är lika mycket värda som killarna och att de också har rätt att spela fotboll. 

Sofia Andersson säger att det roligaste de fått höra om tjejernas utveckling har kommit från gymnastiklärarna i skolorna. 

– Det är så många som kommit fram till oss och sagt att tjejerna till en början varit väldigt blyga och inte velat vara med på idrotten. De har skyllt på att de haft ont i magen. Men efter att de varit med oss på fotbollen så brukar gymnastiklärarna säga att det är så kul att se att de tar för sig och att de är med och tar plats på idrottslektionerna. 

Även fritidsledarna har märkt en skillnad.  

– De brukar säga att tjejerna är ute och spelar fotboll mer på rasterna och att de är mer fysiskt aktiva. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.