Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börje Salming: ”Det kan förstöra ett barn”

Börje Salming är inte förvånad över resultatet i RF:s senaste rapport.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Sveriges tio största idrottsförbund saknar tillräckliga åtgärder mot sexuella övergrepp. 

Det visar en ny rapport beställd av Riksidrottsförbundet. 

Börje Salming, ambassadör för Nätverket Svensk barnidrott, reagerar på rapporten. 

– Det konstiga är att våra förbund inte kan klara av att läsa igenom och försöka se till att inga barn kommer illa, säger Börje Salming. 

Enligt en rapport beställd av Riksidrottsförbundet står det i Sveriges tio största idrottsförbunds policyer att man tar avstånd från sexuella övergrepp. Men trots det prioriterar de bort specifika åtgärder för att förebygga och hantera dessa. 

– Idrotten ska göra att man har roligt och mår bra resten av livet. Det ska inte ha hänt någonting under barndomen som gör att ett barn mår dåligt resten av livet, som att någon förgripit sig på barnet. Det får aldrig hända och därför måste man styra upp det här. Det måste vara nolltolerans. Annars kan man förstöra ett barn för all framtid, säger Börje Salming. 

Är du förvånad över resultatet i den här rapporten? 

– Nej, det har varit så länge nu. Det är inte första gången. Patrik Sjöberg hamnade i den situationen, hur har han mått i sitt liv? Och han försöker ju också få förbunden att göra någonting åt det. Det här får inte hända, inte någonsin.

”Barnen är nummet ett”

I rapporten framkommer det att det hos förbunden finns motsättningar mellan att synliggöra respektive osynliggöra sexuella övergrepp. Att det nödvändigtvis inte behöver vara en lösning att uppmärksamma fall av sexuella övergrepp utan att det kan skapa en otrygg känsla hos barnen och därför skrämma bort dem från idrotten. 

– De säger att de är rädda att barnen försvinner från idrotten, men de gör de ju om man har människor som gör så här. Det här måste förebyggas så att barn kan känna sig trygga. Det är därför vi har idrott för att barn ska må bra och ha roligt tillsammans och med tränare och alla som jobbar runtom. Det får inte komma fram två år senare att någon har gått och mått dåligt. Det har ingen betydelse hur bra en tränare är om man inte sköter sig. Barnen är nummer ett inom familjen, idrotten och allting. Vi måste ta hand om barnen, säger Börje Salming. 

”Man kan inte mörka”

Vidare beskriver rapporten en utbredd tystnadskultur som funnits länge och som ofta lönar sig. Börje Salming tror därför att man behöver en neutral part för barnen att vända sig till. 

– Först och främst måste man informera barnen så att alla barn vet att de här sakerna inte är okej så att de också förstår. Sen ska det finnas någonstans dit man kan höra av sig.  Barnen måste ha någon neutral att ta kontakt med. Jag tror inte det är bra att det är någon inom klubben för man vill inte komma i dålig dager. Det är samma med förbunden, jag förstår det men det får inte bli barnen som kommer i kläm. Allt det måste fungera. Man kan inte mörka. 

På RF:s hemsida har Malin Träff, ansvarig barn- och ungdomsidrott, gett följande uttalande: 

– Att barn och ungdomar är trygga och mår bra i sin idrott är det viktigaste och mest grundläggande för hela idrottsrörelsen. Vi vuxna inom idrotten behöver ta ett större gemensamt ansvar och har mycket kvar att göra. Rapporten och rekommendationerna blir ett viktigt stöd i vårt fortsatta arbete.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.