Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Borås basketdamer drar sig ur Svenska basketligan

Borås Borås tränare Pat Ryan under basketmatchen i damernas SBL mellan Södertälje och Borås.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Borås Anna Golob i en match mot Södertälje i otkober förra året.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

Inget fortsatt spel i högsta ligan – efter att styrelsen tackat nej.

Då väljer Borås basketdamers ordförande att hoppa av.

– Jag kan inte stå för det beslutet, säger Maria Wiland.

För spelarna är det ett chockbesked.

I söndags avslutades säsongen för damerna i Svenska basketligan, landets högsta serie.

Direkt efter sin sista match, där Borås vann mot Visby Ladies med 105-88, fick tjejerna i hemmalaget ett knäckande besked.

Styrelsen bestämde nämligen i torsdags i förra veckan att Borås basket skulle dra sig ur besketligan. Och på grund av en krisande ekonomi ta steget ner till basketettan.

Beslutet skakar spelarna.

– Jag är väldigt besviken och ledsen över det beslut som har tagits. Vi hade inte hört något i förväg. Vi är i chock och alla känner en stor tomhet och ledsamhet, säger guarden Maja Erixon, som spelat i Borås i två år.

Hur ser du och övriga spelare på framtiden – kommer ni att följa med laget ner?

–  Just nu känns läget bara oklart. Vi får ta en dag i taget och se vad som händer. Klubben har sagt att man ska komma med en ny strategiplan. Men vad den innebär vet jag inte för närvarande.

Ordföranden väljer att hoppa av 

Maria Wiland har varit ordförande för Borås baskets damlag i drygt 18 år. 

Ett 19:e blir det inte.

– Jag har respekt för vad majoriteten av styrelsen anser. Detta till trots kunde jag inte hela vägen instämma i beslutet. Jag tycker att det principiellt är fel, och väljer därför att lämna, förklarar Maria Wiland. 

Föreningen motiverar beslutet i ett pressmeddelande under kvällen:

”Under 2021/2022 har vi tyvärr inte lyckats skapa ytterligare förutsättningar och resurser på det sätt som vi planerat för. Det innebär att styrelsen bedömt att föreningens ekonomiska resurser inte är tillräckliga för att under 2022/2023 kunna driva två lag i svensk baskets högsta serier.”

Borås baskets herrlag berörs inte. Killarna får vara kvar i ligan. Hur ser du på att det är damerna som nu offras?

– Diskussionerna gick väldigt mycket fram och tillbaka. Beslutet blev att damlaget skulle erbjudas en plats i basketettan. Jag kan hålla med om att det inte är så vanligt att det är ett herrlag som får stryka på foten, säger Maria Wiland.

Sponsorn: ”Det känns inte bra”

Magnus Modig, är vd för webb- och marknadsföringsbyrån Topborn, som sponsrar Borås basketdamer.

– Jag är inte insatt i anledningarna, men rent spontant känns det inte bra. Det borde finnas utrymme för ett damlag här i Borås i basketens högsta liga. Det är olyckligt att det är pengarna som styr.

Var det ett sådant här scenario som ni valde att satsa pengar på?

– Vi har sponsrat dem när de låg i basketettan. Vi har gjort det för att dambasketen ska finnas här i stan. Men vi stöttar också herrarna. Vi vill att både tjejer och killar ska ges förutsättningar att utöva sin sport.

– Vi ska ta ett nytt beslut i år när det gäller alla våra avtal. Vi får se hur det här landar. Vi får tag reda på hur det har gått till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.