Bor hos mamma: ”Hade varit omöjligt utan henne”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Perseus Karlström har fått problem med ryggen och har tvingats lägga om träningen – delvis till cykel.
Foto: PRIVAT/PRIVAT
Perseus Karlström fick lämna Australien och ta sig snabbt hem till Sverige
Foto: PRIVAT
Perseus Karlström efter VM-bronset.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Perseus Karlström.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hela sitt liv har han kämpat för att få hålla på med sin idrott.
Och under VM i Doha 2019 kom belöningen – en historisk bronspeng.
Perseus Karlström är den stora stjärnan i en sport som håller på att dö ut i Sverige. 

– Jag klarar mig men det är inte någon medelinkomst vi pratar om, speciellt inte i år eftersom att det inte är några tävlingar.

Perseus Karlström, 30, har liksom många fått lägga om planerna i år. När coronaviruset bröt ut befann han sig i Australien. Dagligen fick de motta nya direktiv men tillslut var det enda som återstod att lämna landet. 

Efter en omtumlande och lång flygresa landade han äntligen i familjehemmet i Torshälla, Eskilstuna. I talande stund skulle han ha befunnit sig Schweiz och legat i tävlingsförberedande träning med hög intensitet. 

Men ibland så finns det en mening med saker och ting. 

– Jag är frisk och så men har lite problem med ryggen. Det är lite drygt men annars är det bra, säger Perseus Karlström och fortsätter: 

– Jag hade något liknade för två år sedan men den här gången är det annorlunda och håller i lite längre verkar det som. Men det kommer rätt i tiden. 

Och när tävlingarna står still så finns det tillfälle att gå tillbaka i tiden, till exempel till den resa som ledde fram till VM-bronset i Doha för mindre än ett år sedan. 

”Klart att det inte är roligt – det är för jävligt” 

Gång har alltid funnits nära till hands. Mamma Siv Karlström är trefaldig VM-vinnare i disciplinen och Perseus hade tidigare cyklat bredvid på hennes träningspass. När han var sju år gammal fick han testa på sporten för första gången. 

Det i en tävling över distansen 500 meter. 

– Jag tyckte att det var väldigt kul och lustigt nog vann jag även den tävlingen. 

Han höll i gång med en hel del andra sporter som fotboll, orientering och pingis men på högstadiet valde han att satsa fullt ut på gång. Men att hålla på med sporten han älskar har inte alltid varit lätt. 

– Ända sedan jag var liten så är det folk som har skrattat åt mig, berättade han i tårar efter VM-bronset i 20 km gång i Doha. 

Det har dock aldrig hindrat honom även om det varit bitvis tufft. 

– Det är klart att det inte är roligt, det är för jävligt. Jag skulle inte skratta åt någon med en lustig löpstil, det finns ju många som springer konstigt. 

Gång har varit en stor folksport men Perseus Karlström berättar själv hur han sett att sporten krympa allt mer de senaste åren. 

– För tio år sedan var det ändå 15-20 personer i varje klass på SM men det har förändrats väldigt mycket. 

För egen del har han haft stöttning av mamma Siv som numera är förbundskapten för gånglandslaget och även sin bror Ato Ibáñez, som bara nyligen la ned karriären som gångare på internationell nivå. 

”Finns knappt några gångare kvar” 

Gång ingår inom friidrottsprogrammet internationellt och Sverige är det enda landet i världen där grenen gång inte tillhör friidrottsförbundet. Gång har tillhört friidrotten på svensk mark tidigare med valde att skapa ett eget förbund år 1934. 

– Då var det lönsamt att vara ett eget förbund. Sen slutade de rekrytera och sedan gick det utför och i dag finns det knappt några gångare kvar. 

Något som är problematiskt menar Perseus Karlström – särskilt vad gäller rekrytering till disciplinen. 

– Det blir stor skillnad om det finns inom friidrottsprogrammet än om det ligger utanför. Då är det många som kan prova på det naturligt. Vi har sett att det finns ett intresse men om det inte finns någon som erbjuder det så är det svårt att prova på. 

Friidrottsförbundets styrelse röstade i frågan för drygt åtta år sedan. Förslaget som det röstades om var en sammanslagning av Svenska Friidrottsförbundet och Svenska Gång- och Vandrarförbundet och att den sistnämnda skulle upplösas. 

Resultatet?

– Det blev en väldigt knapp förlust, konstaterar Perseus Karlström. 

Perseus Karlström

Född: 2 maj 1990 (30 år). 

Från Stora Sundby utanför Eskilstuna 

Meriter: VM-brons på 20 km 2019 och vinnare av den totala världscupen samma år. Deltagit i tre VM, utöver den han tog hem bronset i (2013, 2015, 2017) samt i OS 2016. 

Det är inte bara kampen för sportens överlevnad som gångstjärnan för. Han måste även få sin ekonomi att gå runt, något som hade förenklats om hans disciplin fått större uppmärksamhet. Men visst har det ändå ändrats lite sedan VM i Doha. 

– Ja, det skulle jag påstå att det har. Framför allt är det enormt stor skillnad i intresse från media. Innan medaljen var det väl någon gång inför en tävling bara. Jag har pratat med Eskilstuna-Kuriren ganska mycket genom åren men nu har det varit ett par gånger i månaden i snitt som jag har gjort intervjuer. 

Men åter till ekonomin, för det är få som har ynnesten att leva glammigt som elitidrottare. Perseus Karlström berättar att tiden efter mästerskapssuccén ifjol varit enda gången han kunnat leva helt på sitt idrottande – och det blir inte lättare i år. 

– Jag har fortfarande stöd från SOK, förbundet och min klubb. Jag klarar mig men det är inte någon medelinkomst vi pratar om, speciellt inte i år eftersom att det inte är några tävlingar. Det kommer inte in några prispengar och det är det som varit inkomsten i princip. 

Bor hos mamma: ”Hade varit omöjligt utan henne” 

Han har fått det lite lättare med sponsorer sedan VM-medaljen. Senast han jobbade var som lärarvikarie i matematik och NO efter gymnasiet. Att kombinera elitsatsningen med en annan karriär är inte aktuellt. 

– Jag måste fortfarande träna på heltid, det går inte att jobba. Då kommer jag inte att kunna vara uppe i världstoppen. Sedan i början av 2015 har jag satsat helt på gången. Det har inte varit några stora inkomster men jag har lyckats klara mig. När jag är i Sverige har jag bott hemma så då har jag lägre utgifter. Jag har kunnat lägga allt på att vara idrottare, säger Perseus Karlström och fortsätter:

– Internationellt sett är det inte alls något konstigt men i Sverige är det kanske lite konstigt att man bor hemma fortfarande när man blir äldre. 

– De senaste åren har jag dock varit hemma tre-fyra månader om året. Det hade varit väldigt dumt om jag hade en lägenhet någonstans som jag inte är i. 

Relationen med mamma Siv har varit väsentligt. 

– Det hade varit omöjligt om jag inte haft henne. 

Efter alla år av hård satsning är det inte konstigt att förra årets succé, då han tog Sveriges första medalj i gång på herrsidan någonsin i ett VM, värmde.

– Jag har alltid trott på det själv. Det betydde enormt mycket. Jag var faktiskt så bra som jag trodde att jag kunde bli. Det var väldigt speciellt. 

”Har verkligen varit på gränsen” 

 Inför tävlingen hade han tränat stenhårt. Så tufft att han varit nära att svimma flertalet gånger och fått lära sig särskilda knep och andningstekniker för att avvärja det.

– Man har verkligen varit på gränsen. Det går att ta till vissa knep om man känner att man är på väg att svimma som jag har tagit till så att jag sluppit göra det.

Årets tävlingsschema ser annorlunda ut. I bästa fall, som det ser ut nu blir det två tävlingar inom Europa, 18 september i Litauen och 10 oktober i Tjeckien. 

– Det är det som blir tävlingssäsongen i år och förhoppningsvis kan vi åka dit. Utöver det är inte något annat i dagsläget. 

Trots ryggskott och ett världsläge som gör tillvaron oviss så ser ändå Perseus Karlström framåt. Och i alla fall för nu, så får han bara trampa på med sin rehabilitering. 

– Jag gör så gott jag kan. Det blir mycket tid på cykeln nu. Det fungerar. Jag har börjat dra i gång träningen igen så jag hoppas att jag kan fortsätta med det, säger han och fortsätter:

– Just nu är det ganska kul, det har varit fint väder, solskenscyklist som jag är. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.