Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bollsporterna bakom ny satsning på jämställdhet

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Tre av de största bollsporterna i Sverige inleder en ny jämställdhetssatsning.

Målet är att ge kvinnor lika mycket makt som män att forma idrotten.

Riksidrottsförbundet (RF) står för finansieringen av projektet, under namnet ”Sätt bollen i rullning”, som är ett samarbete mellan Svenska fotbollförbundet (SvFF), Svenska basketförbundet, Svenska handbollförbundet samt intresseorganisationen Elitfotboll Dam (EFD).

”Vi vill skapa bättre förutsättningar för kvinnor att ta steget in och även stanna kvar som förtroendevalda inom idrotten. Vi vill också öka antalet kvinnor med bred kunskap inom idrotten och få ett större urval som vill, och kan ta sig an nationella och internationella uppdrag”, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Karl-Erik Nilsson.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ska börja med att intervjua kvinnor

Målet är att kvinnor och män ska ges liknande förutsättningar att driva idrottsfrågor, och den inledande fasen av projektet handlar om att intervjua kvinnor i ledande positioner för att se hur läget ser ut, och vad som behöver förändras.

Annika Grälls, EFD:s ordförande och ledamot i SvFF:s förbundsstyrelse, ska leda projektet tillsammans med Daniel Alsarve, forskare i idrottsvetenskap vid Örebro universitet.

”Det handlar inte bara om en jämn könsfördelning när det kommer till antal, utan att personer får likartade förutsättningar för att leda och driva idrottsfrågorna. Bättre balans i styrelserummet gynnar både ledare och utövare. Ja, hela idrottsrörelsen”, säger Annika Grälls.

Resultatet ska sedan kunna förmedlas vidare till andra idrottsförbund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.