Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Blivit bra på att känna in en imaginär publik”

För Clara Henry, 27, har idrotten alltid funnits nära till hands.
Foto: Morgan Norman/Pressbild
Clara Henry är programledare för Eldsjälsgalan.
Foto: Morgan Norman/Pressbild
Fredrik Björck, 40 och Erica Hellberg, 28, är finalister i kategorin ”Hälsa” och är medgrundare av Inte Min match.
Foto: Folkspel
Alvik Basket är en av finalisterna i kategorin ”Idrottsförening”, de har över 1500 aktiva spelare.
Foto: Thomas Blomqvist
Obaida Alramahi är en av finalisterna i kategorin ”inkludering”, tennis hjälpte honom in i samhället och nu vill han föra vidare vad idrotten kan göra till barn och ungdomar.
Foto: Thomas Blomqvist
Helena Sjöberg är en av finalisterna i kategorin ”inkludering” och jobbar med projektet ”Simidrott för alla”.
Foto: Folkspel
Filippa Bocangel är finalist i kategorin ”ledare”. Hon är en drivande kraft i Sveriges första frame fotbollslag
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Thor Guttormsen är en av finalisterna i kategorin ”ledare”. Han grundade Grunden Bois, en idrottsförening för alla som har en intellektuell funktionsnedsättning
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
1 / 8

När hon var yngre friidrottade hon – och nu har hon fastnat för ultralöpning. 

För Clara Henry, 27, har idrotten alltid funnits nära till hands. 

Därför känns programledaruppdraget för Eldsjälsgalan extra mycket i hjärtat. 

– Jag minns själv när jag gick i högstadiet, det var inte den roligaste tiden i mitt liv, och att bara komma i väg till friidrotten, det var verkligen en trygghet. 

Clara Henry har de senaste åren tagit sig an flera stora uppdrag. 

Hon har lett Melodifestivalen, haft egna programserier – och utöver det skrivit böcker och skådespelat. Hennes arsenal är bred och sedan SVT-programmet ”Du Clarar mer än du tror” har hon även blivit allt mer känd som löpare. Men hennes relation till idrott och träning sträcker sig betydligt längre än så. 

– Jag har tränat i olika idrottsklubbar under hela min uppväxt så jag har en ganska nära relation till föreningslivet – och eldsjälar. Jag tränade friidrott från att jag var 12 tills att jag fyllde 18 år. Det kryllar av folk som vill att unga ska vilja träna och engagera sig inom sporter. Det är fint på något sätt att ha det bakom sig och att nu stå här och få hylla de som man själv såg upp till när man var yngre, säger Clara Henry som den 19 april leder Eldsjälsgalan på Vasateatern i Stockholm. 

”Det var verkligen trygghet”

Under friidrottskarriären testade Clara Henry på flera olika grenar. I Mölndal AIK har hon bland annat hoppat höjd och sprungit de kortare sträckorna – ibland även över häckar. 

På friidrottsarenan kände hon sig trygg och hon tror att just det är ett av idrottens viktigaste uppdrag att leva upp till. 

– Jag minns själv när jag gick i högstadiet, det var inte den roligaste tiden i mitt liv, och att bara komma i väg till friidrotten, det var verkligen en trygghet. Det handlade egentligen så lite om prestation, säger Clara Henry och fortsätter:

– Ska man dit så många dagar i veckan så måste det vara en plats där man har roligt och känner sig som en i gänget och att man är önskad, annars är det inte kul. 

https://www.instagram.com/p/CJ0xkFMrMQn/?hidecaption=true

Det var i höstas som Clara Henry för första gången sprang en ultradistans, då var sträckan på sex mil. Men på valborg, den 29 april, ska hon springa desto längre. Då ska hon ta sig an 84 kilometer på en tid under 24 timmar i kampen mot barncancer. Hon berättar att projektet växte fram under coronatristessen tidigare i år. 

Vad har löpningen betytt för dig under pandemin? 

– Otroligt mycket faktiskt. Jag började i oktober och det har varit så skönt att kunna haka upp sina dagar på det. Även om jag inte har jobb, och man inte kan träffa sina vänner eftersom att alla sitter hemma och glor, så vet man att man har 45 minuter backträning som i går och i dag har jag ett långpass på två timmar. Att det händer något under dagarna betyder väldigt mycket. 

”Bra på att känna in imaginär publik” 

Det kan ju vara lätt att ”nörda” in sig på saker som löpare – har du upplevt det? 

– Jag är inte så ”nördig” men jag har skaffat sådana där gjutna sulor som är gjutna efter mina fötter och det är jättedyrt. Det är något som jag i efterhand tänkte: varför köpte jag det här? Men det är för att jag tror att jag är lite kort i någon muskel eller sena så jag kan få så himla ont under min vänster fot. Då var det någon som sa att jag måste ha lite stöd under den foten så det kanske är det nördigaste jag hittat på.

Blev det bättre då?

– Ja, det blev jättemycket bättre! 

På måndag får dock löpningen stå åt sidan för då är det dags för Eldsjälsgalan. Hon tycker att uppdraget som programledare känns ärofyllt. Och i coronatider då många sitter hemma hoppas hon kunna bjuda på en stund av gemenskap. 

– Lite av min bakgrund från att göra videos på Youtube går så mycket ut på att prata med en publik som inte finns där. Jag tror att jag under åren har blivit ganska bra på att känna in en imaginär publik. Jag tror verkligen att det kommer att bli kul och mysigt, och jag kommer nog att få mycket energi av att veta att det är många som tittar. 

HÄR SER DU FINALISTERNA:

FINALISTER INKLUDERING: 


BrittMarie Windemo, 74, Söderhamn 


”BrittMarie är ordförande, drivkraft och eldsjäl i Rädda Barnen i Söderhamn, som är ett särskilt utsatt område när det kommer till barnfattigdom.”


Obaida Alramahi, 41, Uppsala 


”Tennis hjälpte Obaida in i det svenska samhället. Sedan dess har han haft en mission att stötta barn och ungdomar och föra vidare den hjälp han själv fick genom idrotten.”


Helena Sjöberg, 38, Trollhättan 


”'Simidrott för alla”, är ett projekt i syfte att få in fler personer med icke-svensk bakgrund som ledare inom simningen. Helena är en av dem som driver projektet med stor framgång”.


Mattias Ahlgren, 50, Malmö 


”Mattias har startat och driver flera föreningar i ultimate som förenar ungdomar från alla Malmös stadsdelar för att komma samman”.


FINALISTER HÄLSA:


Jonas Autio, 50, Göteborg 


”Jonas brinner för ett livslångt engagemang för lika villkor för alla. Han driver verksamheter för personer med intellektuella funktionsvariationer, bland annat inom basket”.


Sofia Åhman, 49, Umeå 


”Sofia brinner för att inspirera andra till att hitta en rörelseglädje. Hon har sedan Coronan bröt ut lett dagliga träningspass i SVT för att få människor att röra sig”. 


Erica Hellberg, 28, Linköping och Fredrik Björck, 40, Kållered 


”De är medgrundare av Inte Min match, föreläser och poddar om hur idrott kan stötta barn som har föräldrar som är sjuka i missbruk eller psykisk ohälsa”.


Sivan Jansson, 61, Älvkarleby 


”2003 startade hon Fjällorna, en fiskeklubb för kvinnor. Fiske används även som behandlingsmetod för strokepatienter och för människor med utmattningssymptom”.


FINALISTER LEDARE: 


Danny Hallmen, 35, Vreta kloster 


Danny Hallmén är inte bara förbundskapten i kanot. Han är dessutom en ovanlig innovatör som hela tiden söker nya vägar och utmaningar i sitt ledarskap”. 


Thor Guttormsen, 62, Göteborg 


”Han grundade Grunden Bois, en idrottsförening för alla som har en intellektuell funktionsnedsättning och är än i dag klubbens hjärta och nav”. 


Filippa Bocangel, 33, Nacka 


”Hon är en drivande kraft i Sveriges första frame fotbollslag. Hon är en av grundarna i organisationen Sluta Stirra. Filippa Bocangel brinner för att alla ska känna sig sedda och delaktiga”.


Emma Augustsson, 30, Lund 


”Barnen och familjerna älskar henne, och det är kanske inte så märkligt med tanke på den avlastning och den guldkant på tillvaron som hon sätter som volontär på Lunds universitetssjukhus”. 


FINALISTER IDROTTSFÖRENING: 


Västerhaninge IF

”I Västerhaninges IF har man tillsammans med barnen och ungdomarna som är aktiva tagit fram en 360-graders värdegrund som ska efterlevas alltid – både under speltid och i vardagen. Nu är föreningen nominerad till årets idrottsförening!”


Höllvikens Boxningsklubb

”På Höllvikens boxningsklubb tränar alltifrån äldre motionärer till unga barn. Alla är välkomna. Föreningen drivs av med hjälp av ungdomarna som både sitter i egen styrelse och håller klasser för sina kamrater”. 


Alvik Basket 


”Eldsjälsnominerade Alvik Basket har över 1500 aktiva spelare. Föreningen jobbar för att medlemmarna ska vara trygga och känna glädje och gemenskap. De vuxna sätter barnen i första rum och håller en stödtelefon öppen för den som behöver prata”. 


Julle United 


”Föreningen Julle United leds bland annat av värdeorden: Respekt, pepp, teamwork, samarbete och glädje. Alla barn och ungdomar får vara med och bestämma i föreningen och barnens påverkan har alltid varit viktigast”. 


Källa: Folkspel  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.