Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blinde landslagsikonen gör sitt första maraton

Fatmir Serementi tillsammans med sin guide Lona Justesen under ett träningspass i Stockholm inför lördagens maraton.
Foto: INSTAGRAM
Fatmir Seremeti och Lona Justesen under en träningsrunda.
Foto: PRIVAT

På lördag är det dags för en ny utmaning för Fatmir Seremeti.

Då ska den blinde 38-åringen springa Stockholm Marathon – för första gången.

– Idrotten räddade livet på mig när mina tankar var som mörkast. 

Som tonåring fick Fatmir Seremeti från Malmö beskedet som var på väg att knäcka honom helt. Den gröna starren i hans ögon skulle göra honom blind.

I en tidigare intervju för SportExpressen Föreningsliv har han berättat att hans föräldrars synsätt var att han aldrig mer skulle klara av att ta hand om sig själv:

– Att höra som ung ”det är lugnt min son, vi kommer ta hand om dig resten av ditt liv”. Det hjälper inte direkt, det gjorde mig bara ännu mer knäckt. Det byggde på känslan av att vara värdelös och att jag inte hörde hemma på jorden.

När SportExpressen Föreningsliv i veckan åter pratar med honom låter det:

– Utan idrotten hade jag aldrig lyckats resa mig. Den räddade livet på mig helt enkelt.

 Fatmir Seremeti har redogjort för sin resa från det djupaste av hål till bergets topp i sin självbiografi ”Från mörker till framgång”.

Peter Weiches, Jimmy Björkstrand och Fatmir Seremeti under bronsmatchen i goalball mellan Brasilien och Sverige under Paralympics i Rio de Janeiro 2016.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Blev landslagsikon i goalball

Han satsade på goalball – parasporten som gjort att han efter 20 år kallas landslagsikon. Och som även betytt att han fått delta i tre Paralympics.

Fatmir Seremeti hade egentligen lagt av, men gör nu ”en högst tillfällig comeback”.

– Grabbarna behöver allt stöd de kan få i ett kommande Europakval, där avancemang kan innebära att laget framöver kan slåss om paralympiska platser. Och kan jag bidra så vill jag gärna göra det. Sedan får det räcka. Jag är ”rätt gammal” och känner att jag vill göra annat i livet också, säger Fatmir Seremeti.

Detta annat består närmast i att delta i Stockholm Marathon på lördag. Hans första långlopp över dryga 42 kilometer.

– Jag har alltid sprungit. När jag fick min synnedsättning var det löpningen som höll mig flytande när jag överfölls av mörka tankar.

Fatmir Seremeti har med sig en guide, Lona Justesen. Hon blir hans ögon längs Stockholms gator. Det rep de har mellan sig, runt en meter, blir ett av sätten de kommunicerar på.

– Vi har sprungit ihop ett par gånger. Långlöpning är ju egentligen en högst individuell idrott, men här ser vi oss som ett lag där båda hjälps åt. 

Vad har du för mål?

– Att ta mig in inom fyra timmar. Då har jag gjort en bra första maraton. Sedan får vi se vad som händer.

Så du har redan fått blodad tand?

– Jag en tanke om att jag vill göra de sex stora maratonlopp som finns. Det vill säga New York, Boston, Chicago, Rio de Janeiro, Tokyo och London. Då får man en hedersmedalj för att man har klarat av samtliga.

Miljontals videovisningar

Fatmir Seremeti är stor på Tiktok och delar där med sig av sitt liv som synskadad – och svarar på frågor som flera av hans följare har. Hans videor har fått miljontals visningar på bara några månader.

– Jag har upptäckt att det är jättemycket nyfikenhet, men folk vågar inte riktigt fråga när man träffar folk ute på stan. Då känns kommentarsfältet på Tiktok som ett forum där folk kan ställa frågor.

– Om jag med min funktionsnedsättning fixar att springa ett maratonlopp, så kanske jag kan inspirera andra att ta de första löpstegen och komma i gång.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.