Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blev hela Sveriges lag: ”Var en total satsning”

Tillbaka på Arosvallen. Matti Koskinen, Åsa Jakobsson och Bengt Simonson vann SM-guld med Gideonsbergs i fotboll 1992.Foto: Thomas Kingdahl
Återträffen. Det är inte varje dag som Matti Koskinen, Åsa Jakobsson och Bengt Simonson träffas. De hade mycket att prata om när SportExpressen sammanförde guldhjältarna.Foto: Thomas Kingdahl
Guldjubel 1993. Gideonsberg från Västerås har precis vunnit Folksam cup för damer i fotboll.Foto: BILDBYRÅN
SM-guld. Gideonsbergs målskytt Anette Sjölind jublar med målvakten Monica Nilsson efter SM-guldet 1992.Foto: GÖRAN WIDERBERG / VLT
Tjejerna som nådde ända fram. Bengt Simonson tränade Gideonsbergs damer som blev svenska mästare 1992 i fotboll.Foto: GÖRAN WIDERBERG / VLT
Såg rött. Gideonsbergsstjärnan Åsa Jakobsson blev utvisad under SM-finalen - men gänget från Västerås lyckades ändå vinna med 1-0 mot Öxabäck.Foto: GÖRAN WIDERBERG / VLT
Från Gideonsberg till landslaget. Bengt Simonson blev en framgångsrik förbundskapten efter sin tid i Gideonsberg.Foto: BILDBYRÅN
Storstjärnan. Åsa Jakobsson hämtades från Gotland till Västerås. Hon spelade närmare 60 landskamper för Sverige. Här under en VM-match 1995.Foto: BILDBYRÅN
1 / 9

VÄSTERÅS. Spelarna fick både arbeten och bostäder - men framför allt nya möjligheter att träna hårdare.

SportExpressen Föreningsliv berättar historien om Gideonsbergs damer som i början av 1990-talet blev Sveriges fotbollslag.

– Bollen studsade hela tiden vår väg och aldrig på någon tuva, säger eldsjälen Matti Koskinen.

Halva januari har passerat. Det är mitt i vintern när det egentligen ska vara tio minusgrader och meterhöga snödrivor.

Men i Västerås den här fredagen är det sex, sju grader varmt. Gräsplanerna ligger gröna. Det känns mer som en dag i slutet av september.

Planen på Arosvallen i centrala Västerås som byggdes 1932 är också grön. Här har många viktiga fotbollsmatcher spelats. Det var här Gideonsbergs IF:s damer skrev historia i början av 1990-talet.

1992 vann klubben SM-guld för damer i fotboll.

Den här dagen i januari 2020 möts eldsjälen, fixaren och den gamle ordföranden Matti Koskinen, demontränaren Bengt Simonson och storstjärnan Åsa Jakobsson utanför den klassiska arenan.

Det blir ett kärt återseende.

Stjärnan kom från Gotland

Västerås är inte världens största stad - men den är ändå tillräckligt stor för att de gamla vännerna inte ska springa på varandra varje dag.

Det var till Västerås och Gideonsberg som stjärnan Åsa Jakobsson värvades från Dalhem på Gotland.

Det blev en tio år lång kärlekshistoria. 59 landskamper, några stora mästerskap med landslaget. OS- och VM- slutspel, EM-silver, SM-guld och flera andra SM-medaljer.

– Jag spelade i Dalhem, vi gick till SM-semifinal, men åkte ur året efter. Hösten och vintern 1988 jagades jag av flera allsvenska lag, säger hon.

Åsa Jakobsson valde att flytta till Västerås.

Till det ljusblåa laget Gideonsberg.

– Det var en ren slump att jag hamnade här. Jag fick en bra känsla för klubben och så drömde jag också en natt hemma på Gotland att jag spelade i ett lag med ljusblå tröjor.

Åsa Jakobsson, som hunnit med att fylla 53 år, beskriver tiden i Gideonsbergs IF som rolig – men framför allt mycket lärorik.

– Det var hela tiden nya dörrar som öppnades. Klubben fixade nytt jobb och bostad till mig och de andra i laget. Det var en total satsning. Vi fick en form av ersättning också när vi var tvungen att ta ledigt för att åka på matcher. 

Gideonsberg visade att allt var möjligt för duktiga tjejer som ville bli bäst på att spela fotboll.

– Där borta började vi spela matcher, säger Åsa Jakobsson och pekar mot två inhägnade gräsplaner som kallas för Blåsbo.

Gjorde comeback

Planerna ligger på den andra sidan om Vasagatan som skär genom staden.

Gideonsberg tränade också på Blåsbo – men flyttade efter några år in på stora Arosvallen för att spela sina seriematcher.

Åsa Jakobsson slutade inför säsongen 1998 – men övertalades att göra comeback på hösten när Gideonsberg var på väg att åka ur.

Men inte ens en gammal mittback från landslaget kunde rädda klubben som då hade börjat tappa mark.

Nu har det gått snart 22 år sedan Västeråsklubben spelade i den högsta serien.

– Tiden går, men ibland känns det som det var i går, säger Bengt Simonsson, den gamle tränaren som fyller 75 år senare i höst.

Det var när Bengt Simonson kom från IFK Västerås herrar inför säsongen 1990, det började hända saker med den ljusblå klubben.

– Han tog klubben till en ny nivå, säger Åsa Jakobsson.

Eldsjälen Matti Koskinen, 74, som var Gideonsbergs bästa och största fixare under storhetstiden nickar instämmande.

– Bengt lyfte klubben. Det blev proffsigare på alla sätt, säger han.

Gideonsberg hade varit och nosat på de andra topplagen - men inte nått fram till målet.

Men året 1992 var allt möjligt.

– Ingenting gick snett. Allt rullade på under den här tiden. Det fanns ingen grästuva som gjorde att bollen studsade fel väg. Vi hade ekonomi, väldigt bra spelare och en stor harmoni i hela föreningen. Även vårt herrlag började spela bra och avancera i seriesystemet, säger Matti Koskinen.

Gideonsbergs IF bildades 1955 - men det dröjde till 1971 innan klubben fick sitt första damlag.

Öxabäck väntade i final

1988 fick damfotbollen sin första allsvenska serie. Gideonsberg slutade sexa.

Fyra år senare var det dags för semifinalspel mot Älvsjö. Det blev vinst med 2–1 på borta och 1–1 hemma.

Gideonsberg skulle äntligen få spela sin efterlängtade SM-final. Där väntade Öxabäcks IF som tidigare vunnit sex SM-guld.

– Öxabäck hade vunnit serien och var väl egentligen favorit, men de lyckades inte luckra upp vårt tajta försvarsspel. De hade svårt med vårt 3-4-3-system, säger Bengt Simonson.

Det blev 3–1 till Gideonsberg på Arosvallen i den första matchen.

– Vi visste inte om det skulle räcka, men vi hade en bra känsla i gruppen. Vi har samspelta efter några år och hade på något skapat en vinnarmentalitet, säger Åsa Jakobsson.

Hon var lagkapten i Gideonsberg och en av lagets största stjärnor. Men Åsa Jakobsson fick inte spela klart den andra finalmatchen.

Hon blev utvisad.

– Det var hemskt och så nervöst att att inte kunna hjälpa laget som jag var van vid, säger Åsa Jakobsson.

Tränaren Simonson hade taktiken klar och var iskall och såg till att Gideonsberg inte gav någon yta till hemmafavoriterna.

Det blev sensationellt 1-0 till Gideonsberg. Den finländska landslagsspelaren Anette Sjölind gjorde målet.

– Det var fantastiskt när allt var klart. Det var något väldigt stort och det tycker jag fortfarande. Vi är det enda fotbollslaget i Västerås som blivit svenska mästare, säger Bengt Simonson.

Spelare från Västmanland

Hur kunde Gideonsberg bli bäst i Sverige?

Frågan måste ställas och svaret låter så självklart när Bengt Simonson står utanför guldarenan nästan 22 år efter festen.

– Vi hade många unga lokala tjejer från Västmanland och laget utvecklades successivt. Inför 1992, när nyförvärven och landslagsspelarna Helen Nilsson och Susanne Hedberg kom, blev laget komplett.

På ledarsidan kom också tränaren Kjell Gustavsson med allsvenska meriter.

– Med Kjell blev även ledarsidan komplett, säger Bengt Simonson. 

I dag är Bengt Simonson pensionär - men under 1990-talet och fram till sin pensionering så arbetade han inom HR-sidan på ABB som personalchef.

– Mitt civila yrke gick till en början inte att kombinera med fotbollen.

Den runda bollen skulle dock få ta ännu mer plats i Bengt Simonsons liv.

Under 1991 jobbade han som spion åt den svenske förbundskaptenen Gunilla Paijkull när Sverige spelade VM i Kina.

Guldåret 1992 jobbade han halvtid på ABB, halvtid som ny förbundskapten och var dessutom tränare i allsvenska Gideonsberg.

– Det gick bra, men jag jag kom ju att ha mycket stor och bra hjälp av Kjell Gustavsson. Vi hämtade honom 1992 från Hammarby. Jag hade huvudansvaret men under 1992, då jag blev förbundskapten parallellt, kom just vårt fina samarbete att betyda, att Kjell kom att leda flera matcher själv när jag var på annat håll och följde landslagsspelare i sina matcher, säger Bengt Simonson.

1993 lämnade Simonson klubbfotbollen och blev förbundskapten för damlandslaget på halvtid. 

Ett ljusblått hjärta

Gideonsberg fortsatte att charma fotbolls-Sverige. 1993 blev det seger i Svenska cupen, samma år blev även gänget och också nordiska mästare.

– Det var en tid när allt kändes möjligt, vi hade ekonomi och bra spelare. Halva landslaget kom väl från oss. Jag har ett stort ljusblått hjärta och det kommer jag ha livet ut, säger Matti Koskinen.

Klubbens eldsjäl har inte släppt taget om sin klubb. I dag följer han damlaget i division 2 på nära håll, men har inte längre några styrelseuppdrag.

Bengt Simonson följer den lokala fotbollen men ser inte så många matcher på det planet, någon Gideonsbergs då och då.

– Jag följer lagen mest på nätet och via tidningen säger han, men däremot följer jag dam- och herrandslagen och missar sällan någon match på Friends arena eller Gamla Ullevi. 

Åsa Jakobsson är 2020 tränare för ett tjejlag i Barkarö SK strax utanför Västerås.

– Jag brukar se Gideonsberg spela nån gång när jag har tid, säger Åsa Jakobsson.

Hur ser du tillbaka på storhetstiden?

– Jag trivdes direkt, utvecklades som spelare och fick spela i landslaget. Jag nådde högre än vad jag egentligen kunde drömma om. Det gamla gänget träffas ibland. Många bor kvar här i stan. Vi brukar spela golf tillsammans.

1998 åkte Gideonsberg ur allsvenskan.

– Vi hade börjat tappa mark då och hade svårt att få ihop ett slagkraftigt lag när collegespel i USA lockade för våra unga duktiga tjejer. Det var början till slutet för oss, säger Matti Koskinen.

Gideonsberg blev bäst i Sverige - och Norden

Namn: Gideonsbergs IF.

Stad: Västerås.

Grundat: 1955.

Landskap: Västmanland.

Klubbfärger: Ljusblå och vit.

Några verksamheter genom åren: Fotboll och bandy.

Övrigt: För att stärka ekonomin i den nybildade föreningen Gideonsbergs IF sålde man amerikanska lotter. Lottringen var numrerad från 1-100 och innebar att man betalade i ören vad numret på lotten visade. Utfallet blev cirka 50 kronors vinst för föreningen.

Damfotbollen i Gideonsberg

11 allsvenska säsonger.

SM-guld 1992

Svenskt cupguld 1993

Nordiska mästare 1993

Seriespel säsongen 2020: Division 2 mellersta Svealand, damer

Tre motståndare 2020: Romfartuna GIF, Östervåla IF och Forsby FF .

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.