Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Blev förbannad – sa att han skulle köra över mig”

Jonas Eriksson var tidigare stjärndomare i fotboll. Numera är han affärsman och ska snart leda Eldsjälsgalan på Berns i Stockholm.Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
I centrum. Jonas Eriksson under en match mellan AIK och Göteborg 2012 på Råsunda.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / STELLA PICTURES ANDREAS L ERIKSSON
Jonas Eriksson dömde 340 matcher i allsvenskan.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Stjärnklart. 2016 dömde Jonas Eriksson Portugal mot Wales i EM-slutspelet. Här ger han stjärnan Gareth Bale gult kort.Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG/IBL DANIEL MALMBERG / JÖNKÖPING PH
Journalisten Ida Björnstad leder Eldsjälsgalan med Jonas Eriksson.Foto: Eero Hannukainen/TT / ¿Eero Hannukainen EEROBILD AB/IBL
2016 startade Jonas Eriksson gymmet WE i Sigtuna tillsammans med kompisen och hockeyexperten Niklas Wikegård.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Jonas Eriksson, 45, leder årets Eldsjälsgala på Berns i Stockholm.

Den tidigare stjärndomaren berättar nu om sitt nya liv.

Om tränarrollen, livet som affärsman – och om bråket med kompanjonen Niklas Wikegård.

– Han tyckte jag var en lillgammal journalist. Jag tyckte bara att han var en dum och arg hockeymupp, säger Jonas Eriksson.

Det är drygt två veckor kvar till Folkspels Eldsjälsgala där personer som jobbar inom föreningslivet lyfts fram och prisas.

Fotbollsdomaren Jonas Eriksson från Luleå kom tidigt i kontakt med föreningslivet.

– Det har präglat mig som människa. Att få kunna vara en del av något. Svenskt föreningsliv är fantastiskt. Jag tycker det är häftigt att eldsjälarna lyfts fram. Och att Folkspel ger tillbaka så mycket ekonomiskt till idrotten. I fjol var det 189 miljoner kronor.

Jonas Eriksson leder galan tillsammans med journalisten Ida Björnstad, som tidigare arbetat på TV4.

– Vi har sprungit på varandra då och då, men aldrig jobbat ihop tidigare, säger Jonas Eriksson.

”Nu börjar allvaret”

Ida Björnstad bor i USA – men det har inte hindrat de blivande programledarna att lära känna varandra inför galan.

– Vi har skypat många timmar nu. Vi har gått igenom upplägg, hur vi ska jobba med en tydlig planering. Men det känns som det är nu själva jobbet börjar på allvar. När allt ska sättas, säger Jonas Eriksson.

Har du varit programledare tidigare?

– Nej, inte av den här digniteten. Jag har bara lett lite mindre tillställningar tidigare.

Är du nervös?

– Ja, på ett bra sätt. Galan blir en stor utmaning. Jag är mycket hedrad över att ha fått den här chansen.

Du som fotbollsdomare är ju van att stå i centrum, hur mycket hjälper det en sådan här galakväll?

– Det är svårt att jämföra, men fotbollen och ledarskapet på planen kommer nog att hjälpa mig. Jag har hunnit med att skaffa rutin och scenvana ändå under de senaste åren. Sedan jag slutade döma fotboll 2018 har jag föreläst mycket.

Hur är det?

– Väldigt utvecklande och omväxlande. Jag kan prata om en period i mitt liv en måndag och folk i publiken gapskrattar. Nästa kväll kan folk sitta helt tysta när jag pratar om samma sak. Det går inte att gardera sig mot något när man är föreläsare.

Tränar döttrarna i fotboll

Hur är ditt eget engagemang i föreningslivet?

– Jag är tränare i fotboll i Sigtuna IF för båda mina döttrar som är elva och 14 år gamla. Jag är också domaransvarig i klubben. Jag ser till att vi utbildar alla spelare när de fyller 14 år.

Hur är det att vara tränare?

– Det ger mig så otroligt mycket. För mig är det en självklarhet att lägga ner tid och kraft i föreningslivet. Det är så fint att se barn och ungdomars utveckling och kunna vara med och bidra till glädje och gemenskap.

Jonas Eriksson började döma fotboll tidigt. Parallellt med en journalistisk karriär så klättrade han allt högre upp i seriesystemet.

När karriären var över hade han dömt 47 matcher i Champions League, ett VM-slutspel och två EM-slutspel.

Hur är formen nu?

– På topp. Fysiskt sätt skulle jag klara av de tester som krävs för att döma Champions League i kväll. Jag är nog bättre tränad nu än när jag var proffsdomare. Jag springer ett maraton på strax över tre och en halv timme.

Hur ofta dömer du?

– Jag har inte dömt en match sedan jag slutade. Jag har inga planer på att göra det heller den närmaste tiden. Jag får frågan lite då och då, men just nu känns det inte aktuellt.

Du gjorde en häftig resa från Luleå till Champions League.

– Ja, man kan ju inte säga att Luleå är någon vidare stor fotbollsstad. Men jag fick lära mig mycket på vägen i föreningslivet med många duktiga ledare i både fotboll och ishockey. De lärde mig hur ledarskap fungerar, precis som mina föräldrar gjort.

Sålde bolaget – och blev rik

Jonas Eriksson visade tidigt sinne för affärer.

Han var delägare i dåvarande tv-rättighetsbolaget IEC som omsatte en halv miljard kronor när företaget såldes franska Lagardère 2007.

Jonas Eriksson blev rik – men det har inte hindrat honom från att fortsätta att jobba hårt.

2016 startade han gymmet WE i Sigtuna tillsammans med kompisen och hockeyexperten Niklas Wikegård.

– Vi började träffas och prata redan 2012 om att vi skulle öppna ett gym. Men just då visste vi inte vad det skulle sluta. Och inte att det skulle gå så här bra.

2020 har Jonas Eriksson och Niklas Wikegård etablerat sig i gymvärlden.

2018 öppnade affärsvännerna ett gym i Knivsta. För tre veckor sedan invigdes ett nytt gym med fokus på padel och CrossFit i Arlandastad. Inom kort ska även ett fjärde gym öppnas i Stadsängarna, en ny stadsdel i Sigtuna.

– Vi har stora planer och expanderar hela tiden.. Vi har närmare 100 anställda i dag och siktar på att omsätta 30 miljoner nästa år, säger Jonas Eriksson.

Han och Niklas Wikegård har inte alltid varit goda vänner.

”Niklas skällde på mig”

– Jag jobbade på Aftonbladet och skrev i mitten av 1990-talet en artikel om Niklas som var tränare i Boden. Hur han hade slagit sönder ett omklädningsrum.

Hur reagerade han?

– Niklas blev förbannad på mig och skällde. Han sa att jag förstorat upp allt. Han tyckte jag var en lillgammal journalist. Jag tyckte bara att han var en dum och arg hockeymupp.

Men sedan blev ni vänner?

– Ja, men det tog sin lilla tid. Niklas flyttade till Sigtuna 2002, jag flyttade dit tre år senare. När han hörde att vi bodde i samma stad sa han till en kompis att han skulle köra över mig om han såg mig på ett övergångsställe. Det var ju med glimten i ögat han sa det förstås.

Men Niklas Wikegårds ilska gick över.

– Vi tränade på samma gym och började prata om att vi skulle göra något ihop. Nu är vi väldigt goda vänner. Jag tycker att vi kompletterar varandra bra. Niklas är het och impulsiv, jag analyserar mer och funderar över saker. Vi har båda fostrats inom lagidrotten och älskar att göra saker tillsammans.

Jonas Eriksson hoppade in som expert i SVT när kanalen sände fotbolls-VM från Ryssland 2018. Det kan bli en fortsättning på tv-jobbet till sommaren när EM-slutspelet avgörs.

– Jag och SVT för samtal, men inget är bestämt ännu. Jag tyckte att det var väldigt kul under de sändningar vi gjorde under VM.

Du är tränare, affärsman, föreläsare och kanske även expert i tv till sommaren. Vad kommer allt driv ifrån?

– En bra fråga, jag har svårt att sitta still på en stol. Jag vill hela tiden lära mig saker. Jag är en nyfiken på allt. Bara det här att leda en sådan stor gala som jag ska göra med Ida på Berns är något fantastiskt. Att våga testa nya saker är väldigt utvecklande.

Jonas dömde 47 matcher i Champions League

Namn: Jonas Eriksson.

Ålder: 45.

Bor: Sigtuna.

Familj: Fru, två döttrar.

Yrke: Föreläsare, gymägare och tv-expert.

Domarmeriter: 142 internationella matcher. 340 allsvenska matcher. 47 matcher i superettan. Årets domare i Sverige 2009, 2012 och 2014. Han har dömt EM 2012 och 2016 och VM 2014.

Aktuell: Leder tillsammans med Ida Björnstad Eldsjälsgalan på Berns den 12 mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.