Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Eriksson: ”Ni får inte nalla ur den burken”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Riksidrottsförbundet vill se ytterligare 300 miljoner kronor i kompensationsstöd för perioden januari till och med mars 2022. 

Det för att inte riskera att pengar, öronmärkta för återstarten av barn och ungdomsidrott, går till kommersiella idrottsverksamheter. 

– Det blir som att nalla ur godisbutiken för barn och ungdomar, utsatta grupper, tränare och lokalhyror för den breda idrotten, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande. 

Under måndagen gick Riksidrottsförbundet med att de begär 300 miljoner kronor i kompensationsstöd för perioden januari till och med mars 2022. De 120 miljonerna som de hittills fått beviljat i kompensationsstöd räcker inte menar RF:s ordförande Björn Eriksson. 

– Det hänger mycket på hur länge de nuvarande restriktionerna består. Vi har räknat ut att om det här skulle bestå under första kvartalet så är summan, vi tror att det kommer att handla om, ungefär 300 miljoner kronor. Blir det kortare än så blir det billigare – blir det längre än så blir det dyrare. Vi har bara räknat ut att de här 120 miljonerna inte räcker om man talar om första kvartalet , säger Eriksson. 

Vill se ett långsiktigt tänk 

Björn Eriksson menar att kravet på större kompensation av regeringen även beror på att man vill kunna säkra de 400 miljonerna som är tänkt till att återstarta idrotten. 

Han beskriver att problematiken med barn och unga som slutat idrotta och ledare som går på knäna har skapat ett stort behov av resurser. Därför behövs en långsiktig planering av de stöd de hittills har fått ut. 

– 2022 i all ära men 2023 och 2024 kommer också att kännetecknas av de här ”revorna” om man inte tänker långsiktigt. Vad ni inte får göra, kära politiker, har vi sagt, är att ni inte får ta och kompensera och ta bort pengar. Då blir det att man försöker täcka upp förluster för kommersiella arrangemang eller annat. Det går ut över de här satsningarna och nystarterna vi måste göra för barn och unga. Det är inte okej. Vi vill sätta upp en varnade finger – även om pengarna finns så är de deciderade för att nystarta idrotten i olika former. Ni får inte nalla ur den burken. 

”Blir som att nalla ur godisbutiken”

Eriksson berättar bland annat att parasporten har minskat på 70 procent under pandemin och att de tillsammans med många inomhusidrotter med närkontakt är de som tappat mest. I mars förväntas Riksidrottsförbundet att komma med en större rapport kring hur idrotten drabbats under coronapandemin. 

Därför vill han redan nu varna för att pengarna till återstarten av idrotten behövs just där – och inte för att täcka upp förluster av större idrottsevenemang. 

– Säger de: ”vi tillskjuter de här 120 miljonerna sen har ni en massa pengar – ni kan väl ta lite där”. Då säger jag - icke sa nicke. Det blir som att nalla ur godisbutiken för barn och ungdomar, utsatta grupper, tränare och lokalhyror för den breda idrotten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.