Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Eriksson: ”Det är svårt att leva på löften”

Björn Eriksson kräver svar från regeringen angående fortsatt stöd till idrottsrörelsen.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind har tidigare sagt att det är en prioriterad fråga att idrotten kan komma på fötter.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inställda evenemang, cuper och andra inkomstkällor har lett till att svenskt föreningsliv i stor utsträckning går på knäna till följd av pandemin. 

Med men mindre än en vecka kvar till det att kompensationen från regeringen tar slut – vet Riksidrottsförbundet fortfarande inte hur ett fortsatt stöd kommer se ut. 

– Vi gillar inte att ersättningen för oss är noll i motsats till att man förlänger allt möjligt annat, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet. 

Riksidrottsförbundet har sedan tidigare lämnat in ett krav till regeringen på en ekonomisk kompensation på fyra till sex miljarder kronor till idrotten för att bland annat täcka förlorade inkomster. Någonting som Björn Eriksson tidigare pratat om. 

– I första hand handlar det om att kompensera dem som lider. Alla klubbar som har oerhört svårt att överleva som står inför avgiftshöjningar och ideella ledare som får tyngre och tyngre att orka med. Men vi vill också börja en omstartningsprocess, sa Björn Eriksson i början av februari i Nyhetsmorgon på TV4. 

Beskedet från idrotts- och kulturminister Amanda Lind har varit att man jobbar på att få fram en ny plan för kompensation för 2021, som ska sträcka sig även efter den första mars. Men med bara ett par dagar kvar har Björn Eriksson fortfarande inte hört någonting. 

– Vi har ju bett om att få svar om 2021 års kompensation. Vi fick för de två första månaderna, januari och februari men från och med första mars så ersätts inte idrotten överhuvudtaget. Då står det noll. Det blir ju lite jobbigt för oss eftersom politikerna säger med sina tonfall att visst ska vi titta på det här. 

Björn Eriksson: ”Idrotten blöder”

Björn Eriksson menar att när det nu ställs höga krav på idrottsrörelsen för att förhindra smittspridningen så borde också idrotten få den hjälp man behöver. 

– Man ska pressa idrotten en hel del, men det är tyst om när kompensationssvaren kommer. Det tycker vi är lite dåligt. Speciellt eftersom regeringen sagt att de ska komma. 

Enligt Björn Eriksson har man heller inte fått någon indikation på när beskedet om ersättning kan tänkas komma.

– Jag får bara höra att man arbetar med frågan och det är bra men det är svårt att leva på löften. Vi har rätt att få åtminstone ett indikativt svar på när de kommer ta tag i det. Idrotten blöder och det är nästa vecka. Fortfarande finns inget besked och lika väl som att vi är lojala och ställer upp på de här åtstramningarna, lika mycket förväntar vi oss att man följer upp de löften om kompensation man gett. Det har ju kommit som spön i backen om alla förlängningar men inte till idrotten, däremot verkar det vara till andra. Det gillar vi inte. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.