Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Betyder jättemycket att han är med”

Marcus Allbäck ska spela för Järpen i division 4.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Niclas Brissman, fotbollsansvarig på Järpens IF och Marcus Allbäck.Foto: Privat

Marcus Allbäck avslutade fotbollskarriären för åtta år sedan.

Nu ska den tidigare landslagsstjärnan tillbaka ut på planen för att spela med Järpens IF.

Det för att bidra till arbetet med integration och mångfald i föreningen.

– De jobbar oerhört med fotbollen i lilla byn där och jag tyckte att det lät väldigt spännande, säger Marcus Allbäck till Östersundsposten.

Marcus Allbäck avslutade sin karriär på elitnivå 2011 efter att bland annat ha gjort 70 landskamper, spelat i Premier League och varit assisterande förbundskapten. 

Men efter beslutet att lägga av kommer han nu tillbaka. Med sin långa meritlista gör han comeback i Järpens IF i division 4. Där ska han träna och spela en match. 

– De jobbar oerhört med fotbollen i den lilla byn där och jag tyckte att det lät väldigt spännande. Sedan jobbar de mycket med integration med fotbollen som ett verktyg vilket jag tycker är fantastiskt bra. Så för den goda sakens skull tyckte jag det var en bra idé. Så det är bra för mig att börja spela fotboll igen, det var ju ett tag sedan, säger Allbäck till Östersundsposten.

”Ska se om jag kan ge några tips”

Marcus Allbäck kommer även att prata om sin karriär, ge tips och vara ett stöd åt tränare och ledare i arbetet med integration och mångfald.

– En stor del av anledningen är det här välgörenhetstänket som klubben har tillsammans med organisationen. Jag ska även träffa lite ungdomar och se om jag kan ge några tips på vägen och lite annat. Så det är inte bara att jag ska snöra på mig fotbollskorna, säger Allbäck till Östersundsposten.

”Betyder jättemycket att han är med”

Föreningen, spelarna och ledarna ser fram emot samarbetet och tror att det kommer kunna ge dem mycket. 

– Att få träna och spela med en som varit i de stora ligorna och varit med i landslaget kan ge otroligt mycket inspiration. Det betyder jättemycket att han är med, säger Niclas Brissman, fotbollsansvarig på Järpens IF.

Jobbar för integration och mångfald

Tillsammans med Sverige United, en stiftelse som stöttar eldsjälar och föreningar som jobbar för ökad mångfald och integration med fotbollen som verktyg, kommer Järpens IF att anordna en välgörenhetsdag när Marcus Allbäck gör debut. 

Det viktiga är att alla ska få vara med på lika villkor.

– Här är alla med på lika villkor oavsett ursprung eller vem du är. Vi har till exempel en kille som spelar i A-laget som är dövstum. Det ska inte göras någon skillnad på personerna och det tycker vi är superviktigt, säger Niclas Brissman och fortsätter:

– Vi vill att folk ska se att föreningen gör saker som sticker ut och väcker uppmärksamhet. Det kanske gör att våra spelare känner att de vill fortsätta spela och vara aktiva i vår förening.

LÄS MER: ”Förbundskaptenen: ”Han är som en extra pappa” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.