Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Besviken på SHL-lagen: ”Ljuger för sig själva”

Jonathan Hedström prisas för sina föreläsningar och sitt jobb med ätstörningar inom ishockeyn.Foto: OLA WESTERBERG
När Jonathan Hedström fick samtalet att han fått Eldsjälsgalans specialpris trodde han det var en försäljare som ringde.Foto: OLA WESTERBERG
Loui Sand prisades på fjolårets Eldsjälsgala.Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN
Jonathan Hedström får ta emot Eldsjälsgalans Specialpris. Foto: OLA WESTERBERG

SKELLEFTEÅ. Jonathan Hedström, 42, har varit stjärna i SHL, spelat i både NHL och KHL, och gjort tre VM-turneringar för Tre Kronor.

Men frågan är om inte hans insats efter ishockeykarriären varit ännu mer betydelsefull.

För sina föreläsningar och sitt jobb med ätstörningar inom ishockeyn tilldelas han nu årets specialpris på Eldsjälsgalan på Berns den 12 mars.

– Jag trodde knappt det var sant när de ringde upp och berättade, och jag tänkte först inte ens svara då jag trodde det var en försäljare.

Det började med en kommentar från en tränare i Skellefteå AIK redan när han var 17 år gammal.

Då fick Jonathan Hedström höra ”du är tjock” för första gången. Ord som etsade sig fast.

Ord som förvrängde spegelbilden och tog över hans tankar.

Trots det tog han sig hela vägen till NHL och spel i Anaheim Mighty Ducks, där ätstörningarna tog över på allvar.

– Då var det kaos, shit vad dåligt jag mådde. Men samtidigt var jag ju i min dröm så det var svårt att förstå liksom… Det jag försöker säga när jag är ute och föreläser är att ätstörning måste tas på allvar för det kan gå extremt snabbt.

Jonathan Hedström valde att ge upp NHL-drömmen och återvända till Sverige.

Var det många som tyckte att du var dum som gav upp NHL?

– Verkligen, gud vad många det var som ifrågasatte mig. Men jag vågade inte erkänna då varför jag gjorde så, även fast folk såg att jag mådde dåligt.

Hur såg en vanlig dag ut i kostväg när du mådde som sämst?

– Det var en hårdbrödmacka till frukost med kalkonskiva på, inget smör, och vatten. Sen var det broccoli och kyckling till lunch. Sen åt jag inte förrän på kvällen och då var det broccoli eller sparris och kyckling.

Det låter helt sjukt.

– Ja, fy fan. Att jag ens pallade spela 48 matcher är helt galet, jag förstår inte hur kroppen orkade det.

Det blev totalt tre VM-turneringar i Tre Kronor för Jonathan Hedström. Foto: JAN DÜSING
I Luleåtröjan under några år i början av karriären på 90-talet.Foto: STIG KENNE/KENNE FOTO

Efter flytten hem blev det flera säsonger till på högsta nivå i lag som Timrå och Luleå, plus en tid i ryska CSKA Moskva, innan karriären var över.

Tack vare, eller på grund av, sina upplevelser går Jonathan Hedström i dag att boka som föreläsare och även om han framför allt riktar sig mot ishockeyföreningar möter han även föreningar och arbetsplatser utanför ishockeyn. 

Viljan att åka runt och föreläsa om ätstörningar, öppna upp sig själv för okända människor och prata om allt jobbigt han gått igenom var något som växte fram. I dag ångrar han inte det beslutet för fem öre och han sätter stor stolthet i jobbet han gör.

– Ja, absolut. Det känns hur roligt som helst att få vara ute och prata om det, men sen tycker jag det är tråkigt att elitklubbarna inte vågar ta in mig.

Det är många som inte vågar alltså? Vilka är klubbarna som har tagit in dig?

– Jag har varit hos Färjestad och Leksand i SHL, sen Timrå i Hockeyallsvenskan. Det är så tråkigt att inte fler vågar, jag har försökt prata med klubbar men de säger att de inte behöver min föreläsning för de säger att de inte har någon psykisk ohälsa i sin förening.

Känns det som att de ljuger för sig själva när de säger så?

– Det kan man minst sagt säga, den klubben som sa det… Ja… Det är konstigt.

Vad får du för reaktioner när du är ute och föreläser?

– Det har varit bra reaktioner, många tycker att det är roligt att jag även kan prata om roliga saker som hänt i min karriär. 

Är det något personmöte efter en föreläsning som sticker ut?

– Det är Mattias Höglund som spelade i Leksands juniorlag. Hans pappa hörde av sig för ett år sedan och då vägde Mattias 48 kilo. Det var en ledare i Leksand som hade sagt åt honom att ”om han skulle gå ned i vikt så skulle han bli snabbare på isen”.

– Så han låg två månader på hjärtintensiven. Han höll på att dö. Han tappade 30 kilo på några månader.

Det låter hemskt.

- Det är helt galet. Jag var där nyss och föreläste, då satt ledaren där… Jag hoppas han tog åt sig.

Vad hade du för känslor när du såg honom, kokade det inom dig?

- Ja, alltså man blir ju väldigt… Det är så konstigt att man som ledare pratar om vikt med sina spelare. Men det är som det alltid varit, det är invägningar här och där. En ledare pratade med mig och frågade ”men vad ska vi göra då?” och jag svarade att det bara var att ta bort invägningarna. Vad som står på vågen spelar ingen jäkla roll.

 

Läs mer om Mattias Höglund i SportExpressens stora intervju HÄR.

I en stor intervju med SportExpressen berättar Mattias Höglund om sin sjukdom och Jonathan Hedströms betydelse under sjukdomen och rehabiliteringen.Foto: Vendela Ögren
Leksandsjunioren Mattias Höglund hamnade på hjärtintensiven efter att ha tappat 30 kilo på kort tid.Foto: Privat
Leksandsjunioren Mattias Höglund hamnade på hjärtintensiven efter att ha tappat 30 kilo på kort tid.Foto: Privat

När vi träffar Jonathan Hedström för att göra intervjun med anledning av att han på torsdag kommer att tilldelas Eldsjälsgalans specialpris på Berns i Stockholm, är han mitt i ett flyttkaos.

Han har just flyttat in i ett lägenhetshus på Älvsbacka i centrala Skellefteå, och det har varit några turbulenta veckor med flytt från hus till lägenhet, och ett jobbigt år med skilsmässa.

– Det har varit en skilsmässa som varit tung och som medfört saker som husförsäljning, flytt och barnen men nu känns det bra.

Hur går det att hantera maten och känslorna när det kommer en sån här grej som en skilsmässa?

– Ja, det är väl det som varit en utmaning. Det är lätt att jag hamnar i gamla vanor då, börjar träna mer och blir noggrannare med kosten men jag tycker det gått bra. Jag har inte fallit tillbaka till någon ätstörning och det känns för jäkla bra.

Hur mår du i dag?

– Jag mår bra, tack. Sen är det som för alla andra att man har vissa bättre och vissa sämre dagar.

Vad har du för knep för att hålla dig flytande när du mår dåligt?

– Det jag försöker göra när jag mår sämre är att inte börja lalla med maten, ofta blir det att jag kan ta bort en frukost eller en lunch och då är det lätt att jag ”shit, nu känner jag mig lätt” och börjar träna mer.

Att du nu kommer att få ta emot ett specialpris på Eldsjälsgalan, hur får det dig att må?

– Väldigt bra, otroligt bra faktiskt. Jag är väldigt stolt och glad över att just jag tilldelas det här priset. Jag trodde faktiskt inte att det var sant när de ringde upp och berättade. jag tänkte först inte ens svara då jag trodde det var en försäljare men jag är glad att jag svarade, haha. 

Jonathan Hedström i sin nya lägenhet i Skellefteå.Foto: OLA WESTERBERG
Jonathan Hedström är stolt och glad över att han kommer att tilldelas pris på Eldsjälsgalan. Foto: OLA WESTERBERG

Hyllar SHL för prideveckan: ”Hade varit omöjligt för några år sedan”

Något det pratats mycket om de senaste åren är machokulturen inom ishockeyn, ett problem Jonathan Hedström själv upplevt. Han berättar dock att han känner pusten av förändringen och förbättringens vind, och hyllar SHL för deras initiativ till att starta en pridevecka i ligan.

– Det har blivit en förändring utanför isen tycker jag. Men machokulturen finns kvar och den måste väck.

Tror du att det hade varit möjligt att ha en pridevecka för säg sju till tio år sedan?

– Aldrig i livet, inte ens i närheten. Det hade varit omöjligt för några år sedan men i dag vågar man prata om det mer och lyfter fler frågor. Det är många juniorer som mår dåligt, sen vet man ju att det finns homosexuella som inte vågat komma ut. Jag själv har spelat med en och självklart finns det inom ishockeyn. Det är så tråkigt att klimatet gör att ingen vågar komma ut för det hade varit hur bra som helst.

– Ord som ”bögjävel” används fortfarande på isen i kränkande syfte och det blir svårt för en spelare att våga komma ut då.

Ishockeyn skulle behöva någon etablerad stjärna som kom ut som bi- eller homosexuell?

– Ja, tänk dig så coolt. Shit, vad häftigt det vore, men vem ska våga? Jag tror inte det kommer hända än tyvärr, men jag tror han skulle bli hyllad.

Vad ser du mer för problem inom ishockeyn? Vilka stenar finns det kvar att vända på?

– Det finns hur mycket som helst men jag tror att spelmissbruk är det största. Sen är det den här machokulturen, den har blivit bättre men den måste ändras. Jag har ju tyvärr själv bidragit till den så jag vet hur det är… Många föreningar gör det bra så man ska inte dra alla över en kam, men det finns en del föreningar som måste ta sitt ansvar.

Jonathan Hedström under tiden i NHL och Anaheim.Foto: SUVAD MRKONJIC
Några av de klubbar som ”Jonte” Hedström spelat i.Foto: OLA WESTERBERG
Klubbor under Pride-veckan i SHL härom veckan.Foto: PETER HOLGERSSON/BILDBYRÅN

Under hösten 2019 kom flera stora NHL-tränare att få sparken efter att spelare klivit fram och avslöjat saker som tränarna gjort mot spelare under sina karriärer.

När den ena tränaren efter den andra fick lämna satt Jonathan Hedström hemma och kände glädje över att skiten äntligen kommit fram. 

– Oh ja, jag har haft Mike Babcock så jag vet hur han har behandlat folk. Sen är det inte bara han som gjort så.

Ett annat NHL-namn som Jonathan Hedström nämner är Randy Carlisle, som bland annat vann Stanley Cup 2007 med Anaheim.

- Han var en väldigt nedtryckande människa.

Vad gjorde Carlisle?

– Jag hade gjort hattrick mot Los Angeles Kings hemma, och det enda han sa var ”tro inte att du är något”. I stället för att låta mig vara glad så tryckte han ned mig.

– Nu efteråt tänker jag ”vad tänkte du med din jävla mupp?”.

Finns det något gemensamt hos de här människorna som behandlat dig illa?

– Ja, men det blir lite psykopatdrag kan jag tycka. Att det inte finns någon empati, och jag tror det bottnar i dålig självkänsla. Att de måste trycka ned andra för att må bra själva.

Eldsjälsgalans specialpris

Den 12:e mars arrangeras Eldsjälsgalan på Berns i Stockholm. 

I år har Folkspel, tillsammans med Expressen, beslutat att för andra året i följd dela ut ett Specialpris för att lyfta en person, förening eller organisation som står upp för ett bättre och mer inkluderande samhälle – en person eller förening som öppet har försvarat grundläggande värderingar som jämställdhet och alla människors lika värde oavsett ursprung, religion, kön eller sexuell läggning.

Eldsjälsgalans nyinrättade Specialpris, tilldelas Jonathan Hedström för hans engagemang och föreläsningar inom ätstörningar i ishockeyn.

Priset är ett stipendium på 50 000 kronor, och tidigare vinnare är handbollsprofilen Loui Sand.

Mattias Höglund om ätstörningarna

Mattias Höglund berättar att Jonathan Hedström blev hans räddning när han själv led av ätstörningar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.