Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet om Boovallen prövas i högsta instans

Foto: Olivia Åkerlund
Foto: Olivia Åkerlund

Nacka kommun överklagade mark- och miljödomstolens dom, som slog fast att ljudet från fotbollsspelande barn vid planen Boovallen skulle klassas som störande buller.

Nu står det klart att domen fått prövningstillstånd i högsta instans, skriver Nacka kommun i ett pressmeddelande.

Grannar intill Boovallens bollplan i Nacka hade tröttnat på ljudet från de fotbollsspelande barnen och vände sig till mark- och miljödomstolen för att få saken prövad.

Domstolen slog fast att ljudnivån var i nivå med industribuller.

Nacka tvingades ta hänsyn till domen och justerade träningstiderna och tvingandes dessutom att uppföra ett bullerplank. 

Men kommunen tänkte inte nöja sig med utslaget och beslöt därför att försöka få saken prövad i den högsta instansen, mark- och miljööverdomstolen. 

Ovanligt att dessa fall tas upp

I september i år skrev Anders Mebius, kultur och fritidsdirektör i Nacka kommun, på Expressens debattsida:

”Enligt våra beräkningar skulle det kosta 200 miljoner kronor bara för oss i Nacka kommun att bygga bullerplank runt alla idrottsanläggningar i tätbebyggda områden. I Storstockholm skulle notan landa på runt en miljard kronor och i hela landet rör det sig om mångmiljardbelopp. Det är förstås inte rimligt. Och det är bara den ekonomiska kostnaden. Vad kostnaden i ohälsa blir går inte att mäta i kronor.”

Det hör till ovanligheterna att mål får prövningstillstånd i högsta instans. För att det ska komma på fråga måste frågan vara så svårtolkad att det krävs en vägledande dom. 

Det är precis vad mark- och miljööverdomstolen nu kommit fram till. 

- Det här är väldigt glädjande. Det väcker gott hopp för oss som har engagerat oss för Boovallen. Frågan berör i första hand alla de barn och ungdomar som spelar fotboll på Boovallen, men den har också stor principiell betydelse för alla idrottsanläggningar i tätbebyggda områden. Mot den bakgrunden välkomnar vi att mark- och miljööverdomstolen har hörsammat vår överklagan och kommer att ta upp frågan, säger Gunilla Grudevall-Steen (L), ordförande i Fritidsnämnden i Nacka kommun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.