Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Fortsätter att stoppa matcher för barn

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN /

De skulle få börja spela matcher.

Men i flera län får barnen vänta ytterligare veckor trots onsdagens besked från Folkhälsomyndigheten.

Beslutet möts av kritik från Hälsinglands fotbollsförbund.

– Det är inte rimligt att fotbollsspelande barn och dess ledare i ett dygns tid får leva i en villfarelse, säger förbundets kanslichef Andreas Göransson i ett pressmeddelande.

Under torsdagen kom ett glädjebesked för idrottsklubbarna runtom i Sverige när Folkhälsomyndigheten skickade ut ett pressmeddelande.

Myndigheten hade då beslutat att barn och ungdomar – födda 2002 eller senare – tillåts spela matcher utomhus.

– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Barn stoppas från matcher

Men beskedet har nu följts upp av ett annat besked från flera län. I Gävleborgs län, Östergötlands län och Kalmar län får barnen vänta på att spela matcher.

I Kalmar får man som kortast vänta till den 16 maj.

– Det är ju regionens beslut. Vi kan inte sätta oss över vad våra lokala regioner bestämmer, säger Christer Gustafsson som är ordförande för Smålands fotbollsförbund.

– Det är ju tråkigt att inte ungdomarna får spela fotboll men man får ha respekt för att det är ett allvarligt läge. Annars skulle man inte ta ett sånt beslut.

Kalmar läns smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin motiverar beslutet med att samåkning till och från matcher kan leda till ökad smittspridning.

– Jag kan inte uttala mig om hur det fungerar. Jag litar på att myndigheten fattar de bästa besluten för oss alla. Jag känner ändå tillit till vad myndigheten beslutar i de här frågorna, säger Christer Gustafsson.

”Ett mycket tråkigt besked”

Östergötlands fotbollsförbund meddelar att man tagit samma beslut – fram till den 23 maj – i samråd med smittskyddsenheten i länet.

”Det är bara tillsammans vi kan minska smittspridningen och se till att vi på sikt kan spela fotbollsmatcher så snart som möjligt igen”, skriver förbundet.

För Hälsinglands fotbollsförbund har beslutet från Region Gävleborgs smittskydd inte kommit i samråd med fotbollsförbundet.

– Det är så klart ett mycket tråkigt besked vi mottagit i dag. Vi och väldigt många spelare och ledare runtom i Gävleborg i allmänhet och Hälsingland i synnerhet blev väldigt glada av det besked vi nåddes av i går säger Andreas Göransson, kanslichef på Hälsinglands fotbollförbund, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Vi tycker att kommunikationen från berörda myndigheter måste bli tydligare och rakare, det är inte rimligt att fotbollsspelande barn och dess ledare i ett dygns tid får leva i en villfarelse att de äntligen får börja spela matcher igen för att sedan få detta tunga besked.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.