Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Belyser idrottsföräldrars beteende genom humor

Max Bergander är till vardags värdegrundsansvarig hos AIK Fotboll.
Foto: Privat / Instagram
Bild från Instagramkontot ”Idrottsföräldern”
Foto: Privat / Instagram

Max Bergander är till vardags värdegrundsansvarig på AIK Fotboll. 

Nu har han startat Instagramkontot ”Idrottsföräldern” för att med hjälp av humor belysa idrottsföräldrars beteende och när de går över gränsen.

– Det är både kul och tragiskt men responsen har varit enormt bra säger Max Bergander.

Instagramkontot ”Idrottsföräldern” startades för strax över en vecka sedan av Max Bergander, värdegrundsansvarig på AIK Fotboll. Med hjälp av kontot vill han belysa den problematik som finns inom barn- och ungdomsfotbollen, där föräldrars känslor går ut över idrotten och leken. 

– Man har ju jobbat mycket med utbildningar på ämnet, men ibland fäster inte det för många föräldrar tar det som att man ifrågasätter hela deras föräldraskap och det gör man självklart inte. Men då är humorn ett bra sätt att närma sig människor på ett icke dömande och icke aggressivt sätt. 

Kontot består av korta sketcher med exempel som Max Bergander plockat från sina egna erfarenheter inom barn- och ungdomsfotbollen. 

– Det finns otroligt många olika exempel. Men det är mycket att föräldrar ropar från sidan och vill coacha och hjälpa till, tycker de själva. De har mycket egna idéer om hur verksamheten ska bedrivas och vad som egentligen är bäst för barn och ungdomar. 

Han fortsätter:

– Det är ingen gör det här för att vara elak, de gör det här för att de vill sina barns bästa, men ibland tar känslorna över. Då behöver vi hjälpa dem att förstå att de stressar barnen i stället för att hjälpa dem. 

Har fått bra respons

Responsen har varit bra och följarantalet har ökat stadigt. Flera förenigar och förbund har hört av sig och frågat om de får använda materialet i utbildningssyfte. 

– Jag har fått många meddelanden av föräldrar och ledare från runtom i Sverige som dels tycker det är väldigt roligt och som dels kan se de här människorna i sina egna verksamheter. Det är både kul och tragiskt men responsen har varit enormt bra.

Max Bergander berättar att första steget när man får in en incidentrapport om att föräldrar betett sig olämpligt är att prata med dem. Fungerar inte det får man ta det vidare, vilket till slut kan leda till en avstängning från området. 

– Jag vill verkligen förtydliga att det finns väldigt många bra föräldrar också. Vissa man pratar med blir otroligt ödmjuka och säger att ”det här har jag inte tänkt på, är det så här jag låter?” Vissa tycker mer att ”det här stämmer inte och jag måste ju få reagera, det är ju idrott vi håller på med.” 

Får konsekvenser för idrotten

Förutom att arbeta med AIK föreläser Max Bergander bland annat i Europa och han har tidigare varit aktiv i andra föreningar. Han säger att problematiken finns överallt, inom alla idrotter och på alla nivåer. 

– Utbildning och reflektion är en stor del av det som behövs. Att få föräldrarna att förstå. Det här pressande beteendet kommer inte få fler ungdomar att fortsätta med idrott, eller nå en högre nivå om de vill det. Allt lärande kommer från lek och kreativitet. Press från vuxna dödar det. Det här påverkar idrottandet över tid, hälsan och även eliten. Slutar ungdomar så minskar även urvalet när det väl är dags att specificera sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.