Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Basketturneringen arrangeras för att inspirera unga tjejer

Farhiya Abdi i den svenska landslagsdressen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Farhiya Abdi
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

En streetbasket-turnering för att främja svensk basket.

Det är något som organisationen Hoop Dreams tillsammans med Red Bull ska arrangera i sommar.

 - Nu när jag är proffs har jag möjligheten att kunna vara en förebild och en syster till nästa generations unga tjejer, säger Farhiya Abdi, som är ambassadör för turneringen.

År 2021 startades organisationen ”Hoop Dreams” med syftet att främja basketen i Sverige. Man jobbar för att skapa en trygg gemenskap inom sporten och för att fortsätta bygga den vidare tillsammans med dess utövare. 

Under 2022 har Hoop Dreams tillsammans med Red Bull ingått i ett samarbete som handlar om att man med olika kvinnliga ambassadörer vill kunna inspirera och stärka unga tjejer till att våga delta i sporten. Ett samarbete som också innebär att man anordnar en streetbasket-turnering i Stockholm i juni.

 - 2022 tar vi, tillsammans med vår partner Red Bull, stora kliv mot vårt mål som är att för alltid förbättra basketen i Sverige. Tillsammans kommer vi fortsatt kunna stödja de tusentals människor som drar nytta av sporten, säger Iskias Araya, som är kreativ chef på Hoop Dreams.

”Många barriärer som hindrar unga tjejer”

En stor del av samarbetet sinsemellan handlar alltså om att inspirera unga tjejer till att dels våga men också för att bli mer aktiva. Detta gör man genom att samarbeta med föreningarna VGB och Tensta Basket och genom att engagera dess medlemmar i turneringen.

 - Vi har under vårt arbete blivit medvetna om många barriärer som hindrar unga tjejer, framför allt i förorten, att delta i föreningslivet. Vi vet att fysisk och kulturell aktivitet har en positiv effekt för den fysiska och mentala hälsan, och också fungerar som en förebyggande faktor mot att hamna i destruktiva sammanhang, säger Iskias Araya och tillägger:

 - Genom Red Bull Half Court kan vi engagera och visa dessa tjejer att de har en plats, och genom inspirerande kvinnliga profiler stärka deras självförtroende vidare in i livet.

”Nu har jag möjligheten att vara en förebild”

En av turneringen ambassadörer är Farhiya Abdi, en av Sveriges främsta basketspelare som i dag spelar basket på professionell nivå ute i Europa. I juni återfinns hon dock i Stockholm som en av turneringens profiler.

 - För mig har basketen betytt allt. Inte bara sportmässigt, utan i livet. Sporten har givit mig ett systerskap som kommer leva kvar livet ut. Nu när jag är proffs har jag möjligheten att kunna vara en förebild och en syster till nästa generations unga tjejer. Jag är både glad och stolt över att få vara en del av Red Bull Half Court där jag kan få visa dessa tjejer att vad som helst är möjligt, säger Farhiya Abdi.

Smärtsamma bilderna - springer rakt in i ett cykelställ

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.